Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • ΝΕΑ
    • ΒΟΥΛΗ
    • ΧΙΟΣ
    • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
  • MEDIA
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • VIDEOS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • 15/10/2026
  • Βουλή

Μηταράκης: Παρακολουθούμε τις διεθνείς τιμές, διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα – Στοχευμένη στήριξη απέναντι στο αυξημένο κόστος των καυσίμων

Στην ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και το Αεροδρόμιο της Χίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα καύσιμα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει άμεσα απέναντι στις διεθνείς ανατιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «η δική μας πολιτική είναι στοχευμένη και έχει δημιουργήσει αυτή την πολύ καλή ισορροπία στην ελληνική οικονομία. Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δημοσιονομικό χώρο». Όπως ανέφερε, η πρόσθετη παρέμβαση ύψους 46 εκατ. ευρώ επεκτείνει τη στήριξη στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, ενώ προβλέπονται ενισχύσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel κίνησης. «Στην πράξη, για το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η κρατική παρέμβαση είναι 20 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και με τη στήριξη που δίνουν και τα διυλιστήρια τελικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανοίξει στο 1,55 έναντι 1,95 που θα άνοιγε χωρίς αυτή τη στήριξη και σε σύγκριση με 1,75 που έκλεισε στο τέλος της περσινής σεζόν. Και με την αύξηση της επιδότησης για την θέρμανση των νοικοκυριών η ουσιαστική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 1,35», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Για τον νέο Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, τόνισε ότι ενισχύει τη δυνατότητα γρηγορότερης και οικονομικότερης επίλυσης διαφορών πριν από τη δικαστική αντιδικία. Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα του νέου δικαστικού χάρτη, σημειώνοντας ότι ο εκτιμώμενος χρόνος έκδοσης αποφάσεων στα Πρωτοδικεία μειώθηκε από 774 ημέρες σε 357 και, το πρώτο τρίμηνο του 2026, σε 309 ημέρες. «Ο ρυθμός εκκαθάρισης των υποθέσεων από 86% ξεπέρασε το 105%», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον μειώνεται και το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «φωνή του παιδιού» και στο άρθρο 94, ζητώντας εγγυήσεις ώστε η εθελοντική συμμετοχή του ανηλίκου στη διαμεσολάβηση να μην υπονομεύεται από πιέσεις ή επιρροές γονέων. Παράλληλα, χαιρέτισε τις διατάξεις για την αντιμετώπιση οργανωμένων απατών και την προστασία των εκπαιδευτικών από καταχρηστική εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, διευκρινίζοντας ότι «Δεν θεσπίζουμε ακαταδίωκτο. Προστατεύουμε όμως τον εκπαιδευτικό από την καταχρηστική εργαλειοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας, ώστε να μπορεί να ασκεί με υπευθυνότητα τα καθήκοντά του.».

Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε ότι οι διαμένοντες στη ΒΙΑΛ μειώθηκαν από 5.700 αιτούντες άσυλο τον Ιανουάριο του 2020 σε 243 κατά την παράδοση του υπουργείου, ενώ οι αφίξεις στη Χίο υποχώρησαν από 8.350 το 2019 σε 356 το πρώτο εξάμηνο του 2023. Υποστήριξε επίσης, ότι οι οργανωμένες δομές μπορούν να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες και ασφάλεια για τους φιλοξενούμενους, το προσωπικό και τις τοπικές κοινωνίες.

Για το αεροδρόμιο της Χίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε το 2022, το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2025 και ο διάδρομος προβλέπεται να παραδοθεί το 2027. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισροή υδάτων στο κτίριο, διευκρινίζοντας ότι «από ό,τι φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις δεν οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα, αλλά ότι η υπηρεσία δεν είχε καθαρίσει τις υδρορροές και όταν καθαρίστηκαν οι υδρορροές, όταν υπήρξε μια πιο έντονη βροχόπτωση προχτές, δεν μπήκε σταγόνα στο κτίριο» και σημείωσε ότι έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για το ζήτημα.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και η ανεξαρτησία της είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζοντας την ανάγκη για σύγχρονους νόμους και εργαλεία που θα επιτρέπουν στον πολίτη να βρίσκει το δίκιο του γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω αναφερόμενος στην τροπολογία για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το θέμα του κόστους των καυσίμων. Και πράγματι η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δημιουργεί μια μεγάλη οικονομική ασφυξία σε όλες τις οικονομίες του χώρου.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει και σήμερα ότι όταν οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν έκτακτες πιέσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό παρεμβαίνουμε άμεσα και μετρήσιμα. Και νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης οικονομίας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και δεκαετίες, και συγχρόνως δημιούργει δημοσιονομικό χώρο.

Και αυτή είναι μεγάλη διαφορά της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη από προτάσεις που ακούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προτείνουν εναλλακτικές στρατηγικές που θα δημιουργήσουν υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία ή αύξηση της ανεργίας. Η δική μας πολιτική είναι στοχευμένη και έχει δημιουργήσει αυτή την πολύ καλή ισορροπία στην ελληνική οικονομία. Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δημοσιονομικό χώρο.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σημερινό νομοσχέδιο επεκτείνεται πλέον και στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων ο μηχανισμός επιδότησης που είχε θεσπιστεί τον Μάρτιο για τα καύσιμα. Η νομοθετική πρόβλεψη καλύπτει την περίοδο έως τα τέλη Οκτωβρίου και διασφαλίζει ότι το όφελος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Στην πράξη, για το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η κρατική παρέμβαση είναι 20 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και με τη στήριξη που δίνουν και τα διυλιστήρια τελικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανοίξει στο 1,55 έναντι 1,95 που θα άνοιγε χωρίς αυτή τη στήριξη και σε σύγκριση με 1,75 που έκλεισε στο τέλος της περσινής σεζόν. Και με την αύξηση της επιδότησης για την θέρμανση των νοικοκυριών η ουσιαστική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 1,35. Στηρίζουμε το diesel κίνησης με 15 λεπτά και επιπλέουν 5 λεπτά τα διυλιστήρια και 10 λεπτά την αμόλυβδη των 95 οκτανίων. Το ώφελος περνάει απευθείας στην Αγγλία χωρίς αιτήσεις και χωρίς γραφειοκρατία. Μια παρέμβαση επιπλέον που στοιχίζει 46 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη θεωρία της αντιπολίτευσης και στην κυβερνητική πράξη και ευθύνη. Παρακολουθούμε τις διεθνείς τιμές, διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και όταν χρειάζεται μπορούμε να επιστρέφουμε το μέρισμα μιας ισχυρότερης οικονομίας στην κοινωνία.

Οφείλω και μερικές απαντήσεις σε προλαλήσαντες Βουλευτές. Πρώτα απ’ όλα για το ζήτημα της Kimberly Guilfoyle. Η κυβέρνηση συνεργάστηκε ουσιαστικά με την Αμερικανική Πρεσβεία όπως συνεργάστηκε με όλους τους διπλωμάτες τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο κάθετος ενεργειακός άξονας, ο οποίος ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Από εκεί πέρα η τοποθέτηση ή αντικατάσταση ξένων πρεσβευτών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών που τους ορίζουν. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε αποφασίζει ούτε επηρεάζει τέτοιες αποφάσεις. Να τονίσω βέβαια ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν εξαρτώνται από ένα πρόσωπο, είναι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών και σήμερα βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ως προς το θέμα της Μονής του Σινά που τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της οποιασδήποτε συμφωνίας αν αυτή επέλθει αφορά το Αιγυπτιακό Δημόσιο και τη Μονή. Δεν πρόκειται για κάποια διακρατική συμφωνία, στην οποία εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια δεν θα είναι μια τέτοια συμφωνία αν επέλθει, η οποία θα έρθει στη Βουλή. Οποιαδήποτε απόφαση της Μονής είναι απολύτως σεβαστή για μας. Να σημειώσω βέβαια ότι εδώ και αιώνες δεν υπήρξε ούτε μία φράση στην Αιγυπτιακή νομοθεσία ή συμφωνία με τη Μονή που να διαφύλαττε το status της Μονής και την συνέχεια της παρουσίας των μοναχών. Θέματα που τώρα προσπαθούν να ρυθμιστούν. Και να θυμίσω βέβαια στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρωτόδικη απόφαση, η οποία ήταν πράγματι εξαιρετικά αρνητική ήλθε το 2015 και η τότε Κυβέρνηση επέλεξε να το αγνοήσει ως θέμα. Η Μονή έχει ένα σχέδιο κειμένου από ό,τι έχουμε ενημερωθεί και αυτή συζητά επ’ αυτού.

Ως προς το θέμα του μεταναστευτικού τοποθετήθηκα και πριν και στην παρέμβαση που έκανα, τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Θάνος Πλεύρης. Και θέλω να σας πω κύριε Ψυχογιέ, επειδή κάνατε μια αναφορά πριν, και είχαμε την τύχη στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο να μιλάμε συστηματικά εγώ ως υπουργός μετανάστευσης και εσείς ως αρμόδιος τομεάρχης της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δομές φιλοξενίας όταν αυτές δημιουργούνται οργανωμένα και ακολουθούν τα πρότυπα που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας, προσφέρει αφενός αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και εργασίας για τα στελέχη μας και προσφέρει και ασφάλεια για τους ωφελούμενους, για το προσωπικό μας και την τοπική κοινωνία. Βέβαια υπάρχει ένας διαρκής λαϊκισμός, το είδαμε και στην παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τροπολογία του κ. Πλεύρη, όταν προσπαθεί η Κυβέρνηση να δημιουργήσει τέτοιες οργανωμένες τομές υπάρχει μια σύμπνοια αριστεράς και δεξιάς, αντιπολιτευτικού λαϊκισμού να μαζευτούν όλοι να διαφωνήσουν με όποιο σχέδιο προταθεί. Αυτό ακριβώς, κύριε Μάντζο, έγινε και στη Χίο, επειδή αναφερθήκατε σε αυτό. Μαζεύτηκαν η άκρα αριστερά, η άκρα δεξιά, η κοινοβουλευτική αριστερά, η λαϊκιστική δεξιά εναντίον της οποιασδήποτε πρότασης μπορούσε να τεθεί. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ναι, υπάρχει η δομή φιλοξενίας στη Χίο, λειτουργεί στη ΒΙΑΛ, λειτουργεί σε συνθήκες, οι οποίες δεν πληρούν το επίπεδο που θα θέλαμε μέσα σε χωριό αντί να δημιουργηθεί μια ασφαλής δομής εκτός χωριού. Αυτό ήταν ένα θέμα που πράγματι η προηγούμενη Κυβέρνηση, εγώ ως υπουργός δεν κατάφερα να πετύχω. Αλλά επειδή κύριε Μάντζο παρασυρθήκατε φαίνεται από τους συντρόφους σας στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και μου δίνετε τη δυνατότητα να τοποθετηθώ σε ένα θέμα που το θεωρώ προνομιακό για μένα για το τι έγινε στο μεταναστευτικό, θα σας πω μόνο για μισό λεπτό ότι όταν ανέλαβα εγώ υπουργός Μετανάστευσης, τον Ιανουάριο του 2020, στη Χίο, στη δομή υπήρχαν 5.700 αιτούντες άσυλο και περίπου 1.000 σε πολλά διαμερίσματα τα οποία βρίσκονταν σε διάφορα σημεία του νησιού. Αυτά έκλεισαν όλα, και όταν παρέδωσα ήταν 243 στη ΒΙΑΛ. Μία μείωση λοιπόν διαμενόντων στη Χίο επί θητείας μου πάνω από 95%. Αναφορικά με τις ροές στη Χίο, το 2019, 8.350 αφίξεις, στο πρώτο εξάμηνο του 2023, πριν παραδώσουμε τότε στην πρώτη τετραετία, 356 αφίξεις. Άρα, μείωση πάνω από 90% των αφίξεων. Και βέβαια η δομή καραντίνας που δημιουργήθηκε και έκλεισε, παρά τις αντιδράσεις πάλι των δικών σας κύριε Μάντζο, απέτρεψε προβλήματα από τον κορωνοϊό, έκλεισε, και οι πολίτες της Χίου στις εκλογές του 2023 τοποθετήθηκαν.

Ως προς το θέμα του Αεροδρομίου Χίου, επειδή αναφερθήκατε, και αυτό είναι προνομιακός χώρος για αυτήν την κυβέρνηση. Όλοι οι βουλευτές από το 1974 μέχρι σήμερα υποσχεθήκαν στη Χίο ότι θα γίνει αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο ξεκίνησε το 2022. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2025, θα το πω και αυτό. Και ο διάδρομος τοποθετείται το 2027. Υπήρχε πράγματι μια απαράδεκτη εικόνα για την οποία έχω καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για τα νερά που μπήκαν στο κτίριο του αεροδρομίου, πράγματι απαράδεκτο. Από ό,τι φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις δεν οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα, αλλά ότι η υπηρεσία δεν είχε καθαρίσει τις υδρορροές και όταν καθαρίστηκαν οι υδρορροές, όταν υπήρξε μια πιο έντονη βροχόπτωση προχτές, δεν μπήκε σταγόνα στο κτίριο. Η ουσία είναι ότι το αεροδρόμιο ξεκίνησε το 2022 με δύο συμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών. Η μία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2025 και η άλλη παραδίδεται το 2027. Άρα και αυτό που ζήτησαν οι Χιώτες προ δεκαετίας, και αυτό θα τελειώσει με Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τώρα στο θέμα του σημερινού νομοσχεδίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με τον 4622/2019 το Επιτελικό Κράτος το έθεσε ως βασική του προτεραιότητα. Η κωδικοποίηση είναι στοιχείο ασφάλειας δικαίου και του κράτους δικαίου. Και έχουμε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα στο θέμα της κωδικοποίησης. Βέβαια, εδώ έχουμε κάτι περισσότερο από μια απλή κωδικοποίηση. Έχουμε έναν ενιαίο κώδικα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία του πολίτη. Συγκεντρώνει, επικαιροποιεί και εξορθολογεί διάσπαρτες διατάξεις και εισάγει νέους κανόνες και νέα εργαλεία, επιδιώκοντας τη γρηγορότερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αστικών διαφορών πριν αυτές οδηγηθούν στη δικαστική αντιδικία.

Αλλά βέβαια, συνολικά έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, και θα σας συγχαρώ κύριε Υφυπουργέ για τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη συνολική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Ο Νέος Δικαστικός χάρτης, οι αλλαγές στην πολιτική δικονομία, η δικαστική αστυνομία, η ψηφιοποίηση, το νέο σύστημα JustStat, αρχίζουν και παράγουν απτά αποτελέσματα. Δεκαοκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, ο εκτιμώμενος χρόνος έκδοσης απόφασης στα Πρωτοδικεία μειώθηκε από 774 μέρες σε 357 και το πρώτο τρίμηνο του 2026 σε 309 μέρες. Άρα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 307 ημερών. Ο ρυθμός εκκαθάρισης των υποθέσεων από 86% ξεπέρασε το 105%. Άρα πλέον όχι απλώς εκκαθαρίζουμε νέες εκκρεμότητες, αλλά μειώνουμε και το απόθεμα εκκρεμοτήτων, καθώς μπορούμε να δικάσουμε περισσότερες υποθέσεις από όσες κατατίθενται στη Δικαιοσύνη. Υπήρχαν 413.000 εκκρεμείς υποθέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Και αυτές πλέον μειώνονται ταχύτατα. Κάθε εργαλείο που μπορεί να επιλύσει αποτελεσματικά μια διαφορά πριν από τακτική δίκη, χωρίς βέβαια να περιορίζει το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας για μας, έχει πραγματική αξία.

Και ο νέος κώδικας οργανώνει τρεις βασικές μορφές παρέμβασης. Πρώτον τη διαιτησία, δεύτερον τη διαμεσολάβηση και τρίτον τη δικαστική μεσολάβηση. Ο κώδικας κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Διευρύνει την υποχρεωτική προδικαστική προσφυγή, και πριν φτάσουμε στο δικαστήριο, τα μέρη πρέπει σε συγκεκριμένες υποθέσεις να περάσουν από μία εισαγωγική συνεδρία διαμεσολάβησης ή δικαστικής μεσολάβησης. Άρα, μεταξύ άλλων, βασικές κατηγορίες όπως οικογενειακών και περιουσιακών διαφορών, κληρονομικές διαφορές, υποθέσεις τακτικής διαδικασίας άνω των 20.000 ευρών στο Μονομελές Πρωτοδικείο και υποθέσεις του Πολυμελούς, καθώς και συγκεκριμένες εταιρικές διαφορές. Και βέβαια υπάρχει μια ειδική πρόβλεψη, πολύ σημαντική, για διαφορές πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο. Υπάρχει μια διάταξη με ιδιαίτερη σημασία. Αν μετά την υποχρεωτική προ διαδικασία ακολουθήσει η δίκη, τα σχετικά έξοδα επιδικάζονται ως δικαστικά έξοδα. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τη διαμεσολάβηση ως μια τυπική παράλληλη διαδικασία, αλλά ως οργανικό μέρος ενός σύγχρονου συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 94 και στη φωνή του παιδιού. Για πρώτη φορά προβλέπεται αυτοτελής κατ’ ιδίαν συνεδρία με το ανήλικο τέκνο, με οικογενειακό διαμεσολαβητή και υποχρεωτική συμμετοχή κατάλληλα καταρτισμένου ψυχολόγου. Η συμμετοχή του παιδιού είναι εθελοντική, και σωστά. Όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εθελοντικότητα του παιδιού κύριε Υπουργέ, δεν θα μπορεί στην πράξη να ματαιώνεται από προσχηματική άρνηση ή από επιρροή κάποιου εκ των γονέων, ιδίως όταν μιλάμε για ένα μικρό παιδί που δυσκολεύεται να διαμορφώσει ακόμα και να εκφράσει ανεπηρέαστα τη δική του βούληση. Ιδίως τα τελευταία χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση για τη συνεπιμέλεια, το ζήτημα της γονεϊκής αποξένωσης, για το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύεται εντονότερα στο δημόσιο διάλογο.

Να σημειώσω επίσης, για το άρθρο 207 ότι αυστηροποιούμε την αντιμετώπιση οργανωμένων κατ’ επάγγελμα απατών συμπεριλαβανομένων και των ηλεκτρονικών απατών όταν οι δράστες εκμεταλλεύονται την ηλικία ή τη διανοητική κατάσταση του θύματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης, και το άρθρο 209, όταν ένας εκπαιδευτικός εγκαλείται για πράξη που φαίνεται να τέλεσε στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Δεν θα εφαρμόζεται αυτομάτως σε βάρος του η αυτόφωρη διαδικασία. Δεν θεσπίζουμε ακαταδίωκτο. Προστατεύουμε όμως τον εκπαιδευτικό από την καταχρηστική εργαλειοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας, ώστε να μπορεί να ασκεί με υπευθυνότητα τα καθήκοντά του.

Σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που στηρίζει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη είναι ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και η ανεξαρτησία της είναι αδιαπραγμάτευτη. Η δική μας ευθύνη είναι να της δίνουμε καλύτερους νόμους, σύγχρονες υποδομές, επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και τα εργαλεία που επιτρέπουν στον πολίτη να βρίσκει το δίκαιο του γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Σας ευχαριστώ.

 

Tags:
Αεροδρόμιο ΧίουΔικαιοσύνηΕνέργειαΜεταναστευτικόΟικονομία
Σχετικά Άρθρα
  • Μηταράκης: Η Κυβέρνηση έχει λύσει το μεταναστευτικό – Μείωση των ροών κατά 95% σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης 15/10/2026
  • Μηταράκης: 43,8 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις από το 2019 – Νέο πλαίσιο για επενδύσεις έως 50 εκατ. ευρώ 01/10/2026
  • Μηταράκης: Η Συνταγματική Αναθεώρηση απαντά στις προκλήσεις της νέας εποχής 16/09/2026
  • Ερώτηση Μηταράκη για τον οδικό χάρτη αποζημιώσεων των πυρόπληκτων της Χίου 22/06/2026
  • Ερώτηση Μηταράκη για τη διασφάλιση των οδικών συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ) στη Χίο και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία 27/04/2026
  • Μηταράκης: Η διαβίβαση αιτήματος πολίτη είναι πολιτική δραστηριότητα – Ζητώ την άρση της ασυλίας μου 22/04/2026
  • Αναφορά Μηταράκη για δημιουργία εποχικού Λιμενικού Σταθμού στα Λιμνιά Βολισσού Χίου 22/04/2026
  • Αναφορά Μηταράκη για δεύτερο εξεταστικό κέντρο και προφορικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ Χίου 22/04/2026
  • Αναφορά Μηταράκη για ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου 22/04/2026
  • Αναφορά Μηταράκη για εκκρεμότητες πληρωμών σε Leader και ΚΑΠ 22/04/2026
  • Δήλωση Νότη Μηταράκη μετά το πέρας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας 07/04/2026
  • Μηταράκης: Άμεση και στοχευμένη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση 31/03/2026
  • Μηταράκης: Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ένα εμπόδιο, είναι ένα εργαλείο καλύτερης διακυβέρνησης 31/03/2026
  • Μηταράκης: Από το 2019 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια συνολική στρατηγική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες 26/03/2026
  • Μηταράκης: Στοχευμένα μέτρα στους αγρότες, στους νησιώτες και στο κόστος παραγωγής – Είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη 23/03/2026
  • Featured Video Play Icon
    Μηταράκης: Με την τοξικότητα ελπίζει η Αντιπολίτευση ότι θα αντιμετωπίσει μια Κυβέρνηση που έχει αποδείξει στην πράξη ότι αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Ο Ελληνικός λαός της έχει γυρίσει την πλάτη. 10/03/2026
  • Featured Video Play Icon
    Νότης Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαχρονικό και συστημικό το πρόβλημα – Η Κυβέρνηση προχωρά στις λύσεις 10/03/2026
  • Featured Video Play Icon
    Μηταράκης: Είναι θράσος να μιλάει ο κος Ανδρουλάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τόσα εμπλεκόμενα στελέχη 10/03/2026
  • Μηταράκης: Ερώτηση για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης στη Χίο και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις 04/03/2026
  • Μηταράκης: Παρεμβάσεις για παλιό Τελωνείο, Δικαστικό Μέγαρο, διακοπές ρεύματος, κτηνοτρόφους και φορολογική δικαιοσύνη για τους νέους ναυτικούς 04/03/2026

Όσα Είπαμε Τα Κάναμε, Σταθερά μπροστά, με έργα! Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Αποτρέποντας το μεταναστευτικό να μας επηρεάσει ξανά.

Πρόσφατα Άρθρα

  • Οκτ 15, 2026

  • Μηταράκης: Η Κυβέρνη

    Οκτ 15, 2026

Social Media

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • 2271024494
  • contact@mitarakis.gr
  • Απλωταριάς 57, Χίος