Μηταράκης: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών
Στην τηλεοπτική εκπομπή «Restart» στο Attica TV φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.
Κεντρικά θέματα στο τραπέζι της συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων ο τουρισμός στο νησί της Χίου, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κλώσσα, για το νησί της Χίου σήμερα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η Χίος είναι ένα νησί με 12μηνο τουρισμό, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων είναι από τη γειτονική Τουρκία, που χάρη στην εξπρές visa που καθιερώσαμε φέτος έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο, χειμώνα – καλοκαίρι. Και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δημιουργεί μία σταθερότητα στην τουριστική κίνηση. Σε τοπικό επίπεδο, οι νησιώτες και όσοι ζούσαν στα παράλια της Τουρκίας, ιστορικά πάντα είχαν σχέσεις και εμπορικές σχέσεις, δεν είναι κάτι καινούριο. Και πάρα πολλοί Χιώτες περνάνε Σαββατοκύριακα προς την Τουρκία».
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «η Γαλλία, όπως και η Μεγάλη Βρετανία έχουν πολύ ιδιαίτερα εκλογικά συστήματα. Η Γαλλία έχει ένα πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, η Αγγλία έχει ένα πλειοψηφικό σύστημα ενός γύρου. Με το Βρετανικό σύστημα, στη Γαλλία θα είχε αυτοδυναμία η Λεπέν, γιατί πήρε 37%, ήρθε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Και ο Μελανσόν με 24% περίπου – αν θυμάμαι καλά – έχει επίσης κατηγορηθεί από την Κυβέρνηση Μακρόν ότι είναι ένα ακραίο κόμμα, εκτός αυτού που ονομάζουμε δημοκρατικού τόξου, στα άκρα της Αριστεράς και αντισημιτικό και με θέματα βίας και με θέματα μίσους – ίσως ένα μέρος του. Άρα, το τι Κυβέρνηση τελικά θα σχηματιστεί στη Γαλλία είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Στη Μεγάλη Βρετανία επίσης ήταν ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Οι Εργατικοί έμειναν σταθεροί στο 34%. Ήταν πολύ μικρή η άνοδος των εργατικών. Η μεγάλη κατάρρευση ήταν στους συντηρητικούς, οι οποίοι έχασαν είκοσι μονάδες, εκ των οποίων τις δώδεκα τις έχασαν προς την εθνικιστική δεξιά του Φάρατζ. Άρα, το συμπέρασμα αυτών των εκλογών . Αυτό τελικά δίνει το μήνυμα, και το βλέπουμε και σε άλλες χώρες, ότι η γενική ροπή στην Ευρωπαϊκή πολιτική αυτή τη στιγμή είναι προς τα δεξιά».
«Νομίζω ότι το πρόβλημα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη είναι το ζήτημα της αποτελεσματικότητας. Παραδείγματος χάρη, ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και την Σκανδιναβία είναι το μεταναστευτικό. Στην προηγούμενη τετραετία θεωρώ ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα μας αντιμετώπισε πολύ αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές αφενός και τις επιπτώσεις της μετανάστευσης αφετέρου στις τοπικές κοινωνίες. Έφυγαν οι σκηνές της Μόριας, από το Βαθύ της Σάμου, από την πλατεία Βικτωρίας, και πλέον το μεταναστευτικό δεν επηρεάζει την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία να πάρει 41%, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνουν τα κεντροδεξιά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γενικό μακροπρόθεσμο συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι κατά κανόνα οι εκλογές κρίνονται στα οικονομικά ζητήματα, εκτός αν προβλήματα ασφάλειας υπερτερούν στο μυαλό των ψηφοφόρων. Αυτή είναι μία απλούστευση προφανώς. Στη χώρα μας η οικονομία στις εκλογές και ακόμα πάει αρκετά καλύτερα από ότι πάει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας έχουμε ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από την Ευρώπη, ο πληθωρισμός έρχεται υπό έλεγχο, η ανεργία μειώνεται, οι φόροι μειώνονται. Άρα το οικονομικό πλαίσιο είναι θετικό για τη χώρας μας και το πρόβλημα του μεταναστευτικού, που προφανώς επηρέασε τον ΣΥΡΙΖΑ, και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, στη χώρα μας στις εκλογές του 2023, αλλά και σήμερα δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε ο Μηταράκης.
Απαντώντας σχετικά για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «ένα θέμα που συζητήσαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και ήταν από τα θέματα που είχα θέσει και εγώ, ήταν το μεγάλο ζητούμενο της δεύτερης τετραετίας, που τα πράγματα είναι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολα, είναι η αποτελεσματικότητα. Γιατί στην πρώτη τετραετία προφανώς τα πιο εύκολα τα έχει κάνει. Άρα, οι εύκολες αλλαγές έχουν γίνει, τώρα στην δεύτερη τετραετία η απαίτηση είναι πολύ πιο βαθιά. Στην πρώτη τετραετία πάντα και στην κοινή γνώμη υπάρχει ο ενθουσιασμός της αλλαγής, απόλυτα φυσιολογικό. Στη δεύτερη τετραετία, ο κόσμος είναι πολύ πιο αυστηρός και ίσως ένα λαθάκι που μπορεί να το είχες κάνει το 2019 και να περνούσε απαρατήρητο, το 2024 μπορεί να προκαλέσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αυτό είναι ένα δεδομένο που ξέρουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχει σηκωθεί η μπάρα και πρέπει να πηδήξουμε ακόμα πιο ψηλά. Και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα και του Πρωθυπουργού σε κάθε δημόσια παρέμβαση, είναι η έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Για την λεγόμενη εξαήμερη εργασία, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι «αυτό που ονομάζεται κατ’ εξαίρεση εξαήμερη εργασία είναι αποτέλεσμα παλαιότερης συλλογικής σύμβασης στον τομέα του τουρισμού, δεν είναι κάτι καινούριο στη χώρα μας, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Δεν είναι το βασικό, πενθήμερο δουλεύουμε όλοι μας, αλλά φανταστείτε ένας δημοσιογράφος να μην καλύψει τις εκλογές γιατί πέφτουν Κυριακή, και δεν θα δουλέψει γιατί είναι Κυριακή. Το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας ποιο είναι; Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος της δεύτερης τετραετίας; Ο μεγάλος δεύτερος στόχος της δεύτερης τετραετίας πρέπει να είναι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό έχουμε μείνει πίσω. Το θέμα είναι να αυξήσεις και την παραγωγικότητα της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις – που τώρα που μειώνεται η ανεργία, προφανώς και πληρώνουν και περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, αν μια εταιρεία θέλει να προσλάβει κόσμο καλοκαίρι και δώσει το βασικό μισθό, δεν θα χτυπήσει το τηλέφωνο ούτε μία φορά. Η χώρα μας είναι μία χώρα που η παραγωγική της μηχανή κατά 95% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι η χώρα των δύο βιομηχανιών που δουλεύουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στη μία εταιρεία και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στην άλλη εταιρεία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες που έχουν λίγους εργαζόμενους, με μικρά εργοστάσια, μικρές μονάδες, που προσπαθούν σε ένα δύσκολο πλαίσιο διεθνούς ανταγωνισμού να επιβιώσουν. Γιατί η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων, όπως σωστά λέει ο Κωστής Χατζηδάκης – και μου αρέσει αυτή η φράση του, και μου αρέσει να το επαναλαμβάνω – «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες». Και προφανώς τα συμφέροντα των εργαζομένων στηρίζονται πολύ καλύτερα σε υγιείς επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε λοιπόν, για αλλαγή του μοντέλου εργασίας, δεν νομίζω ότι κανείς έχει ξεκινήσει από χτες να δουλεύει εξαήμερο, όλοι δουλεύουμε όπως δουλεύαμε.»
Για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ενδεχόμενη στήριξη προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «νομίζω ότι είμαι ο πρώτος που έχω τοποθετηθεί δημόσια σε αυτό, αλλά αυτή η συζήτηση άνοιξε, έκλεισε και θα επανέλθουμε όταν πλησιάζουμε στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καταρχήν εγώ έχω μιλήσει δημόσια πολύ θετικά για την κυρία Σακελλαροπούλου, την οποία γνωρίζω ως Πρόεδρο, και τη σέβομαι κα την εκτιμώ. Απλώς η δική μου άποψη είναι ότι καθώς τελειώνει η θητεία της, και είναι πέντε χρόνια θητεία, δεν είναι μικρή θητεία. Είναι ευκαιρία να επιλεγεί ένα στέλεχος, το οποίο προέρχεται από την οικογένεια την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή προς ο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, και η οποία εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά της».