
Μηταράκης για ενίσχυση κεφαλαιαγοράς: Αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα με εμφανή στόχευση τη διευκόλυνση των πολιτών
«Νέα στοιχεία μετακινούν το εκκρεμές της υπόθεσης μακριά από σενάρια που διακινήθηκαν από την Αντιπολίτευση», τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.
Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Μηταράκης ανέπτυξε τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, καθώς και για τις έξι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών, τονίζοντας ότι «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αγορά κεφαλαίων. Σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας. Αλλά και αντιμετωπίζοντας χρόνια ζητήματα με εμφανή στόχευση την διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών».
Αναφερόμενος στα σημαντικά βήματα που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία υπογράμμισε πως «Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019, έως και σήμερα, έχει επιτύχει την ουσιαστική ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα βιώνει σήμερα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπολειπόταν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2019 συμβαίνει το αντίθετο. Το 2024, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 2,3% υπερδιπλάσιος ρυθμό από την Ευρωζώνη. Και επιτυγχάνουμε πλέον ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 2024 Ευρώ 11,2 δισ., αυξημένο κατά +7,4 δισ. σε σχέση με το 2023. Και αυτό δίνει ασφάλεια στην ελληνική οικονομία, που είναι το κρίσιμο ζητούμενο σε αυτή την εποχή της διεθνούς αβεβαιότητας. Έχουμε απομακρυνθεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση και έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στην οργανωμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για να πλήξει την Κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας πως «τα νέα αυτά στοιχεία μετακινούν το εκκρεμές της υπόθεσης αυτής. Μακριά από τα σενάρια που διακινήθηκαν. Σενάρια που εξόργισαν – δικαιολογημένα θα έλεγα – τότε την κοινή γνώμη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στοχοποιηθεί μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Βατοπαίδι, Novartis, παράνομα φορτία. Αλλά στο τέλος η αλήθεια πάντα λάμπει. Επίσης, η ταχεία προώθηση, κατά το άρθρο 86 της υπόθεσης Τριαντόπουλου, καταδεικνύει την προσήλωση όλων μας στο στόχο της πλήρους διερεύνησης των όποιων ευθυνών μπορεί να υπάρχουν».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τους δασμούς που επέβαλε η διοίκηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «αποτελεί τεράστια ανάγκη, η Ευρώπη να μεγαλώσει απότομα, να ωριμάσει βίαια. Προφανώς πρέπει να υπάρξει μία ενιαία αντίδραση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνολικά πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτού του εμπορικού πολέμου. Η αβεβαιότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης περιόδου. Έχουμε ιδιαίτερο διαπραγματευτικό ενδιαφέρον, ως Ελλάδα, καθώς εξάγουμε στις ΗΠΑ πλήθος προϊόντων που ούτε παράγονται ούτε δύνανται να παραχθούν εκεί, για παράδειγμα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως ελιές, λάδι, φέτα, μαστίχα Χίου. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μόλις το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (€2,4 δισ. €, 1% του ΑΕΠ) αφορούν τις ΗΠΑ», σημείωσε.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,
Η σημερινή συνεδρίαση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο με ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, κοσμογονικά θα έλεγα γεγονότα, στο διεθνές αλλά και εξελίξεις στο εσωτερικό επίπεδο.
Ζούμε σε μία εποχή διεθνούς αβεβαιότητας. Μετά την επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο, με την επιβολή δασμών, ταυτόχρονα με τις αλλαγές που συντελούνται στο αμυντικό ευρω-ατλαντικό δόγμα, αποτελεί τεράστια ανάγκη, η Ευρώπη να μεγαλώσει απότομα, να ωριμάσει βίαια.
Προφανώς πρέπει να υπάρξει μία ενιαία αντίδραση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνολικά πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτού του εμπορικού πολέμου. Η αβεβαιότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης περιόδου.
Έχουμε ιδιαίτερο διαπραγματευτικό ενδιαφέρον, ως Ελλάδα, καθώς εξάγουμε στις ΗΠΑ πλήθος προϊόντων που ούτε παράγονται ούτε δύνανται να παραχθούν εκεί, για παράδειγμα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως ελιές, λάδι, φέτα, μαστίχα Χίου. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μόλις το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (€2,4 δισ. €, 1% του ΑΕΠ) αφορούν τις ΗΠΑ. Ανεξάρτητα βέβαια από τις πρωτογενείς επιπτώσεις, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και την Ελληνική οικονομία, στον πληθωρισμό, στις εξαγωγές αγαθών σε άλλες χώρες, στην εξαγωγή υπηρεσιών στον τουρισμό.
Η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Αλλά και την στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Μένουμε προσηλωμένοι στο μεγάλο εθνικό μας στόχο, την πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων με τα εισοδήματα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάσταση σήμερα της Ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019, έως και σήμερα, έχει επιτύχει την ουσιαστική ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας. Έχει ξεπεράσει τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Από το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, του όλου ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Το λέω διότι υπάρχουν σήμερα κόμματα εδώ της αριστεράς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι πολιτικά προέρχονται πολιτικά από παρθενογένεση.
Η Ελλάδα βιώνει σήμερα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπολειπόταν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2019 συμβαίνει το αντίθετο. Το 2024, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 2,3% υπερδιπλάσιος ρυθμό από την Ευρωζώνη. Και επιτυγχάνουμε πλέον ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 2024 Ευρώ 11,2 δισ., αυξημένο κατά +7,4 δισ. σε σχέση με το 2023. Και αυτό δίνει ασφάλεια στην ελληνική οικονομία, που είναι το κρίσιμο ζητούμενο σε αυτή την εποχή της διεθνούς αβεβαιότητας. Έχουμε απομακρυνθεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση και έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Το ερώτημα είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για τους Έλληνες πολίτες. Και ακούσαμε τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στην ελληνική κοινωνία. Αλλά τα στοιχεία διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Βλέπουμε μία ουσιαστική αύξηση δαπανών τα τελευταία χρόνια προς όφελος της κοινωνίας. Έχουμε αυξήσει τις επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές κατά 84%, η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 74%. Οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα είναι αυξημένες κατά 73%. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο κατά 63%, και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ανεργία δείχνει πώς η οικονομική ανάπτυξη έρχεται να επηρεάσει την ελληνική κοινωνία. Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,8% τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα έχει μειωθεί στο 8,7%, το χαμηλότερο επίπεδο της 15ετίας. Χαμηλότερη ανεργία από Σουηδία, Φινλανδία και Ισπανία. Η μείωση είναι ιδιαίτερα σημαντική στις γυναίκες από 22,1% σε 10,9% (-50%), στους νέους έως 24 ετών από 36,7% σε 19,5% (-47%). Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, και πλέον πάνω από αυτά τα τρία τέταρτα αφορούν σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (76,4% των εργαζομένων).
Ήδη, έχουμε πάει τον κατώτατο μισθό από τα 650€ στα 830€. +6% (με επίπτωση και στους δημόσιους υπαλλήλους από τον φετινό Απρίλιο) και αυτό είναι ένας ρυθμός αύξησης μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος από τον αναμενόμενο πληθωρισμό του 2025 (Εκτίμηση: 2,1%). Η φετινή αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά 1,6 εκ πολίτες, έρχεται να αυξήσει το πραγματικό, όχι απλώς το ονομαστικό εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.
Συνολικά από το 2019 έως σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 35% ενώ η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού 18%. Άρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού αφορούν τα πραγματικά αποπληθωρισμένα εισοδήματα των εργαζομένων.
Κατώτατος μισθός €950 και μέσος μισθός €1.500 είναι δύο ρεαλιστικοί στόχοι για το 2027, σε δύο χρόνια από σήμερα. Και πρόσφατα στηρίξαμε και αυξήσαμε τους μισθούς των ενστόλων, και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας με τα νυχτερινά, τον κατώτατο μισθό, την αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας. Ενώ προχωράμε συστηματικά στην μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αγορά κεφαλαίων. Σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας. Αλλά και αντιμετωπίζοντας χρόνια ζητήματα με εμφανή στόχευση την διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών.
Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για:
- την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ελκυστικότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
- τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού με διπλασιασμό της περιμέτρου με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους
- τη μείωση των κόκκινων δανείων των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, μέσω παράτασης του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής»
- την προσωπική διαφορά περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα τους επιτρέψει να λαμβάνουν τις αυξήσεις που τους αναλογούν στο μέλλον.
Προβλέπεται – και αυτό δείχνει την ευαισθησία της Κυβέρνησης – η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την άσκηση ένδικων μέσων κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών Δικαστηρίων για την Μάνδρα και το Μάτι. Σημαντικά, λοιπόν, είναι τα άρθρα με τα οποία παρέχονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές όπως:
- Η προσαυξημένη έκπτωση για δαπάνες που σχετίζονται με την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά
- Η μείωση του συντελεστή φόρου για τους τόκους των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων και
- Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
Ενώ αντίστοιχα, έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λειτουργίας και της διεύρυνσης των εποπτικών και ρυθμιστικών μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εξίσου, όμως, σημαντικές είναι και οι 6 πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους Έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά:
- Διπλασιάζουμε τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Πλέον το όριο είναι 300.000 ευρώ. Έτσι οι επιλέξιμοι οφειλέτες αυξάνονται από 7% σε 85% επί του συνόλου των αιτούντων.
- Υποχρεώνουμε τους πιστωτές να έχουν καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
- Επεκτείνουμε τις προθεσμίες, ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να ενταχθεί στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση εντός 20 ημερών (αντί για 60) πριν από την κατάσχεση.
Να σημειωθεί η θετική ανταπόκριση που βρίσκει το σχέδιο νόμου από την πλειοψηφία των φορέων που συμμετείχαν στη σχετική Επιτροπή, κάτι το οποίο φάνηκε και στη διαβούλευση. Όπως το αναγνωρίζει και η αντιπολίτευση. (Πάρις Κουκουλόπουλος, 3η συνεδρίαση επιτροπής)
Αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που είναι πιο ισχυρή από το 2019 μέχρι σήμερα. Αυτές είναι οι θετικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα.
Βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ, όπως αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι, στα νέα στοιχεία που προκύπτουν για την τραγωδία των Τεμπών, και έχουν καταλυτική σημασία στην συζήτηση που γίνεται στον πολιτικό διάλογο.
Η Κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μίας έντονης πολιτικής πίεσης. Καθώς είναι η απόλυτα δικαιολογημένη η απαίτηση των συγγενών αλλά και της κοινωνίας για την απόδοση δικαιοσύνης. Αλλά όμως πάνω στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, πάνω στο πάνδημο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη, η αντιπολίτευση, όπως πιστεύει και το 80% των Ελλήνων πολιτών, εργαλειοποίησε την υπόθεση και έχτισε ένα αφήγημα περί δήθεν «συγκάλυψης» πάνω σε μία σειρά από θεωρίες, που σήμερα κατ’ ελάχιστο αμφισβητούνται. Και σιγά σιγά αυτό το πουλόβερ ξηλώνεται. Καθώς άλλο το τραγικό δυστύχημα και άλλο οι θεωρίες συνομωσίας περί συγκάλυψης.
Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν συστάσεις που θα υλοποιηθούν, για να βελτιωθεί η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λάσπη που πετάγεται καθημερινά. Νέα στοιχεία έρχονται να αμφισβητήσουν την ύπαρξη δήθεν παράνομου φορτίου. Έρχονται βίντεο και εκθέσεις πραγματογνωμόνων. Η ΕΛΑΣ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα βιντεοληπτικού υλικού.
Τα νέα αυτά στοιχεία μετακινούν το εκκρεμές της υπόθεσης αυτής. Μακριά από τα σενάρια που διακινήθηκαν. Σενάρια που εξόργισαν – δικαιολογημένα θα έλεγα – τότε την κοινή γνώμη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στοχοποιηθεί μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Βατοπαίδι, Novartis, παράνομα φορτία. Αλλά στο τέλος η αλήθεια πάντα λάμπει. Επίσης, η ταχεία προώθηση, κατά το άρθρο 86 της υπόθεσης Τριαντόπουλου, καταδεικνύει την προσήλωση όλων μας στο στόχο της πλήρους διερεύνησης των όποιων ευθυνών μπορεί να υπάρχουν.
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε: το ζητούμενο για τον κ. Τριαντόπουλο, από την προανακριτική, ήταν να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και τι κάναμε; Πήγαμε απευθείας εκεί. Και ποιο είναι το πρόβλημα της αντιπολίτευσης; Ότι δε θα καταφέρουν να κάνουν επικοινωνιακό show στα πλαίσια των συνεδριάσεων της επιτροπής.
Σας ευχαριστώ.