Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για τις τηλεοπτικές άδειες
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο στόχος της Κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο ακούγεται πάρα πολύ σωστός. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο στόχος; Τι ακριβώς σημαίνει θέλουμε να βάλουμε τάξη; Σημαίνει π.χ. να αλλάξουμε τον αριθμό των αδειών; Αλήθεια οι έξι πανελλαδικές άδειες που υπάρχουν σήμερα είναι πολλές ή είναι λίγες; Έχουμε αρκετό πλουραλισμό στην ελληνική τηλεόραση ή το αντίθετο; Θέλουμε περισσότερες ή θέλουμε λιγότερες; Δεν έχει απαντηθεί.
Μήπως ο στόχος είναι να αυξηθούν τα Δημόσια Έσοδα; Εάν είναι ο στόχος να αυξηθούν τα Δημόσια Έσοδα, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ήδη έχει επιτευχθεί με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στη φορολόγηση της διαφημιστικής αγοράς και εν πάση περιπτώσει, το κράτος ως κράτος συμμετέχει στα κέρδη και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών οπότε υπάρχουν αλλά και της Digea. Μήπως είναι συνδυασμένα να δώσουμε έναν αριθμό αδειών για να μεγιστοποιήσουμε τα Δημόσια Έσοδα; Και ερωτώ κ. υπουργέ, ποια είναι η σωστή ισορροπία; Να δώσουμε μια άδεια για 30 εκατ.; Να δώσουμε δύο για 10 εκατ.; Να δώσουμε 3 από 8; Να δώσουμε 100 άδειες από 1 εκατ.; Ποιο είναι το βέλτιστο μείγμα; Αυτό θα ήταν ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητάμε σήμερα, για τον αριθμό των αδειών και ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης.
Μήπως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να αλλάξουν τα κανάλια; Να κλείσουν αυτά που είναι σήμερα και να ανοίξουν καινούργια; Να έχουμε νέους χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη; Αν αυτός είναι ο στόχος, ας μας το πείτε. Ο στόχος είναι να έχουμε έναν έλεγχο των καναλιών; Αλλά τι έλεγχο, τον καλώς εννοούμενο έλεγχο; Καλώς εννοούμενο έλεγχο επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αντιλαμβάνομαι από τη συζήτηση που έγινε πριν, ότι θα προσπαθήσετε να συμπληρώσετε τη Διοίκηση του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης οι οποίοι για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, δεν είχε γίνει δυνατόν στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Μίλησε η προλαλήσασα συνάδελφος για τους στόχους ενάντια στη διαπλοκή.
Πολύς σωστός στόχος και εκεί θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, αλλά πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος; Με το να έχουμε υποκειμενικότητα στις διαδικασίες έκδοσης των αδειών; Με το να έχουμε υποκειμενικότητα στον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου; Ή για παράδειγμα με ένα ισχυρό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διακομματικό, το οποίο θα εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για το περιεχόμενο και τη λειτουργία των καναλιών; Τίθεται και ένα μεγάλο ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι το τι τελικά σήμερα η Βουλή νομοθετεί ότι παρέχει το Δημόσιο. Οι ψηφιακές συχνότητες έχουν πουληθεί, εάν ο διαγωνισμός ήταν λάθος, φαντάζομαι ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες να ακυρωθεί. Εάν είναι νόμιμος ο διαγωνισμός και όντως υπάρχει πάροχος επίγειας τηλεόρασης, τι δίνει το Δημόσιο;
Το δικαίωμα να δημιουργείς περιεχόμενο, όχι να το μεταδίδεις, το να το μεταδίδεις έχει ήδη λυθεί, άρα, αν το θέμα είναι ποιος θα έχει το δικαίωμα να παράγει περιεχόμενο, γνωρίζετε ήδη ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παράγει περιεχόμενο από το εξωτερικό και να το στείλει στην Ελλάδα μέσω δορυφορικής πλατφόρμας, μέσω καλωδιακής τηλεόρασης, μέσω διαδικτυακής τηλεόρασης και θα σας θυμίσω ότι υπάρχουν χώρες του εξωτερικού που ο καταναλωτής μπορεί να πάρει δωρεάν μηχάνημα που συνδέει στην τηλεόραση του και βλέπει δωρεάν διαδικτυακά κανάλια, για τα οποία κανείς δεν χρειάζεται να πληρώσει καμία άδεια.
Και κατά συνέπεια αυτό που σήμερα προσφέρεται προς πώληση είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο του συνόλου που λέγεται Ραδιοτηλεόραση. Ξέρετε, σήμερα πλέον οι νέοι καταναλώνουν και καινούργια μέσα, θα βγάλουμε έναν περιορισμό δηλαδή για παράδειγμα στις άδειες του twitter; Για το πόσοι Έλληνες θα έχουν το δικαίωμα για ένα λογαριασμό; Θα πληρώνουνε για αυτόν τον λογαριασμό; Το facebook θα έχει άδειες; Γιατί όσο και αν σας ακούγονται παράλογες, ίσως αρχικά, αυτή η σύγκριση, σε ένα πεδίο που ο οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να βάλει μια κάμερα στο σπίτι του και να εκπέμπει δωρεάν στη διαδικτυακή τηλεόραση, ίσως τελικά, αυτό που στο Δημόσιο σήμερα δημοπρατεί, μπορεί να μην έχει την αξία που νομίζετε.
Πάντως εγώ θα τονίσω και νομίζω όλοι οι συνάδελφοι θα συμφωνήσουν και ελπίζω όλοι οι συνάδελφοι ανεξαρτήτως εάν πρόσκεινται στην συμπολίτευση ή στην Αντιπολίτευση ότι πρέπει οι διαδικασίες να γίνονται πιο αντικειμενικές. Να καθορίσει η Βουλή και αυτό είναι προνόμιο της συμπολίτευσης, πόσες άδειες θα δοθούν, σε τι ποσό και να ενισχύσουμε όλοι μαζί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή υπό την Διάσκεψη των Προέδρων. Τέθηκε επίσης ένα θέμα για το δικαίωμα που δίδεται στην ΕΡΤ να ιδρύει τη δική της εταιρεία ως επίγειος πάροχος. Επί της αρχής εγώ θα θέσω μόνο ένα ερώτημα, το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Η ΕΡΤ, δηλαδή, ο έλληνας φορολογούμενος, πληρώνει σήμερα εάν δεν κάνω λάθος, κύριε υπουργέ, 1,2 εκατ. το χρόνο για να εκπέμπεται η ΕΡΤ High Definition, η ΕΡΤ1, η ΕΡΤ2 και η ΕΡΤ3.
Με την ΕΡΤ που γίνεται πάροχος, θα πληρώνουμε λιγότερα;
Εάν πληρώνουμε λιγότερα, θέλω να σας συγχαρώ που γλιτώνετε δημόσιο χρήμα, γλιτώνετε χρήμα από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Εάν όμως πληρώνει το δημόσιο παραπάνω από ό,τι πληρώνει σήμερα για να πάρει το ίδιο προϊόν, είναι σαν να δώσετε μια σύμβαση του δημοσίου, όχι σε αυτόν που έδωσε τα λιγότερα, αλλά σε αυτόν που ζήτησε τα περισσότερα. Αυτό είναι εις βάρος της τσέπης του φορολογούμενου. Εγώ δεν ξέρω το νούμερο, δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει το δίκτυο της ΕΡΤ, εάν όμως κοστίζει λιγότερο από 1,2 εκατ. ευρώ, να το κάνετε. Εάν κοστίζει περισσότερο σημαίνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος είτε με το ανταποδοτικό τέλος είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή, θα πληρώσει αυτή τη διαφορά.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στα περιφερειακά κανάλια. Είμαι Βουλευτής επαρχίας, όπως πάρα πολλοί εδώ στην αίθουσα και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειακών καναλιών οριακά είναι ανοιχτά. Δεν ξέρω εάν πιστεύετε, κύριε Υπουργέ, ότι έχουν κέρδη τα περιφερειακά κανάλια όπου προσπαθούν να συντηρήσουν το σήμα. Ο στόχος, λοιπόν, είναι ότι αν ζητηθούν νέα ποσά από αυτά τα κανάλια, ανεξαρτήτως απόψεων, λίγα από αυτά θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Σας ευχαριστώ.»