Μηταράκης: Το 2025 οι αυξήσεις μισθών και οι αυξήσεις συντάξεων προβλέπονται μεγαλύτερες του πληθωρισμού του 2025
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra News φιλοξενήθηκε ο Γενικός Εισηγητής για τον προϋπολογισμό και βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης το βράδυ της Πέμπτης (12/12/24).
Κεντρικό θέμα της πολιτικής συζήτησης αποτέλεσε η οικονομία ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2025.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «οι φόροι στην Ελλάδα ήταν 43% του ΑΕΠ, έχουν πέσει στο 40%, οι έμμεσοι φόροι ήταν 67% των φόρων και έχει πέσει στο 62%. Άρα το μείγμα αλλάζει. Έχουν αυξηθεί οι φόροι ειδικά στα νομικά πρόσωπα, επειδή η ελληνική οικονομία πλέον βλέπει έναν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων, τα έσοδα από τις επιχειρήσεις και τα μερίσματα των επιχειρήσεων έχουν υπερδιπλασιαστεί. Η πάταξη της φοροδιαφυγής επίσης βοήθησε στην αύξηση των εσόδων κατά 3,7 δις ευρώ το 2024 χωρίς να αυξάνουμε φορολογικούς συντελεστές, άρα η φορολογία ως ποσοστό του πλούτου που δημιουργείται μειώνεται. Έχουμε κάνει 23 μειώσεις έμμεσων και για αυτό οι έμμεσοι φόροι έχουν μειωθεί ως ποσοστό του μείγματος. Καταρχήν, η αύξηση των έμμεσων φόρων προκύπτει από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο πληθωρισμός ήταν στους στόχους του προϋπολογισμού του 2024, άρα η υπεραπόδοση δεν οφείλεται στην ακρίβεια, γιατί αυτή είχε ήδη προβλεφθεί στα νούμερα. Κάθε προϋπολογισμός είναι ακόμα ένα σκαλοπάτι σε μια πορεία μίας χώρας. Άρα πάντα συγκρίνεις την επόμενη χρονιά με την προηγούμενη. Η ερώτηση είναι, την επόμενη χρονιά αυξάνεις φόρους ή μειώνεις; Μειώνουμε κατά 1,1 δις ευρώ με πιο εμβληματικά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 20% για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, είναι αυτό που τελειώνουμε τώρα».
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μηταράκης απάντησε θέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «πάρτε μία οικογένεια που έχει καθαρό εισόδημα 1000 ευρώ, από τα οποία ξοδεύει για βασικά τρόφιμα 200 ευρώ. Με μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες αυτό το νοικοκυριό κερδίζει 4 ευρώ το μήνα» είπε. «Αν όλο το ΦΠΑ πάει στον καταναλωτή. Ας πούμε ότι είναι 4 ευρώ. Για τον ίδιο μισθωτό ή συνταξιούχο, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει, αν είναι συνταξιούχος αύξηση 24 ευρώ το μήνα, αν είναι μισθωτός 27 ευρώ το μήνα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται και προτείνει 4 ευρώ. Δεν είναι πιο σημαντικό που βάζουμε 3 δις ευρώ στο Πρόγραμμα «Σπίτι μου» και «Σπίτι μου 2» για να βοηθήσουμε νέες οικογένειες να αποκτήσουν κατοικία; », συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «την τελευταία πενταετία από 17,5 % που ήταν η ανεργία έχει μειωθεί στο 9%. Πεντακόσιοι χιλιάδες περισσότεροι Έλληνες δουλεύουν σήμερα σε πλήρη απασχόληση, με 1450 ευρώ που είναι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα. Περάσαμε πολλαπλές κρίσεις, περάσαμε την κρίση του κορωνοϊού, περάσαμε την κρίση του πληθωρισμού. Είχαμε ξεσυνηθίσει τον πληθωρισμό. Είχαμε μπει για πολλά χρόνια σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού. Πάντως ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε με 28% δείχνει ότι η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και ότι οι 72 μειώσεις φόρων δείχνει ότι παίρνουμε μέτρα και στην αύξηση των εισοδημάτων και στη μείωση των φορολογικών βαρών. Το 2025 οι αυξήσεις μισθών και οι αυξήσεις συντάξεων προβλέπονται μεγαλύτερες του πληθωρισμού του 2025. Άρα θα αυξηθεί το καθαρό ποσό που μένει στην τσέπη του καταναλωτή».
«Υπάρχουν δύο ισοζύγια. Αυτό που λέμε προϊόντα και αυτό που λέμε υπηρεσίες. Στις υπηρεσίες έχουμε μεγάλο πλεόνασμα από τον τουρισμό, από τις μεταφορές, φέτος έχουμε 16 δις πλεόνασμα φέτος το οχτάμηνο. Στο εμπορικό ισοζύγιο έχουμε μία αύξηση του ελλείματος φέτος 1 δις – το είπα και στην ομιλία μου – που οφείλεται σε δύο πράγματα. Αφενός στην πτώση της τιμής των καυσίμων, γιατί λόγω των διυλιστηρίων κάνουμε εξαγωγές καυσίμων και στην αύξηση των εισαγωγών βιομηχανικών αγαθών για επενδύσεις. Η Ελλάδα είχε 11% του ΑΕΠ επενδύσεις το 2019, τώρα έχουμε φτάσει στο 17,5% και στην Ευρώπη στο 21%. Αυτό που ονομάζαμε λοιπόν επενδυτικό κενό, ότι η Ευρώπη επένδυε τόσο και εμείς επενδύαμε τόσο, αυτό το κενό φέτος κλίνει. Φέτος θα έχουμε τη μικρότερη διαφορά επενδύσεων της Ελλάδος με την υπόλοιπη Ευρώπη στα τελευταία όσα χρόνια θυμάμαι τα νούμερα που βλέπουμε. Δεν θα σας πω ότι η οικονομία έχει λύσει όλα τα προβλήματα. Θα σας πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα ότι χρόνο με τον χρόνο από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την ελληνική οικονομία κατά 62 δις ευρώ, να αυξήσουμε τις δαπάνες υγείας κατά 74%, τις δαπάνες άμυνας κατά 73%, τις επενδύσεις κατά 63%, τις δημόσιες επενδύσεις κατά 150%. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν είχαμε τον κορωνοϊό προφανώς αυτά που συζητάμε σήμερα για την πίεση που ναι βιώνουν τα νοικοκυριά, που το βλέπουμε και το αντιμετωπίζουμε και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ξέρουμε ότι η μεγάλη μας ευθύνη είναι αυτή», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Αν είμασταν σε μια φυσιολογική οικονομική πενταετία θα άκουγα αυτό που λέγατε με πολύ μεγάλη προσοχή. Αλλά αυτό που συνέβη με τον κορωνοϊό που έκλεισε η χώρα, έκλεισε ο πλανήτης και αυτό που συνέβη με τον πόλεμο στην Ευρώπη – γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος στην Ευρώπη – αυτοί οι δύο μεγάλοι εξωγενείς παράγοντες απαιτούσαν έκτακτες λύσεις. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρχονται στην πραγματική οικονομία αυτές οι επενδύσεις, και θα τις δούμε και το 2025, και το 202 και το 2027 και μέχρι τις εκλογές του 2027, όπως αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η ελληνική οικονομία, αν δεν έχουμε μία τρίτη εξωγενή κρίση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση το 2027 θα είναι πολύ καλύτερη και αυτό μου δίνει την αισιοδοξία ότι στις εκλογές του 2027 η επανασυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας θα μας επιτρέψει να πλησιάσουμε τα ποσοστά μας στο χώρο της αυτοδυναμίας.
Ερωτηθείς για τη θέση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «δεν θα σχολιάσω την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, τον οποίο γνωρίζεται ότι σέβομαι ιδιαίτερα. Επί των εθνικών θεμάτων, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ξεκάθαρη, η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Το τι είναι προς συζήτηση και το τι δεν είναι προς συζήτηση, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι η ξεκάθαρη γραμμή της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη».
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή είναι ο ένατος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από τους εννιά Προέδρους, οι έξι ήταν Πρωθυπουργοί της Ελλάδος. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη, από τις παρυφές της κεντροαριστεράς μέχρι τη δεξιά. Σε αυτόν τον ευρύ χώρο προφανώς ο κάθε Πρωθυπουργός δίνει και έναν δικό του τόνο. Ο Σαμαράς έδωσε ένα δικό του τόνο και οι επόμενοι έδωσαν έναν δικό τους τόνο. Αυτό δεν είναι μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εκλεγμένος, απολύτως δημοκρατικά Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έρχεται μέσα στα πλαίσια της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και δίνει τον προσωπικό του τόνο. Αυτό για εμένα είναι απόλυτα δημοκρατικό, σε ένα κόμμα που εκλέγει με τόσο ανοιχτή διαδικασία τον Πρόεδρό του», είπε ο κ. Μηταράκης.