
Μηταράκης για Τέμπη: Καθώς έρχονται τα επίσημα πορίσματα αμφισβητούνται οι θεωρίες συνωμοσίας
Για την τροπολογία των offshore εταιρειών και την υπόθεση των Τεμπών μίλησε το πρωί της Πέμπτης (15/05) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN.
Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο κ. Στάθη για την τροπολογία των offshore εταιρειών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «καταρχήν η τροπολογία ήρθε, όπως έρχονται όλες οι τροπολογίες πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Οι βουλευτές και τα κόμματα είχαν όλη την ημέρα να τοποθετηθούν επί της τροπολογίας. Οι τροπολογίες γενικά στην τελευταία περίοδο είναι λιγότερες από ότι ήταν παλαιότερα κατά μέσο όρο. Αντιλαμβάνονται ότι το να υπάρχουν ρυθμίσεις για άπειρα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα είναι σύνηθες. Το να φέρεις ένα νομοσχέδιο για κάθε τροπολογία, αυτό δεν γίνεται διοικητικά. Θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας, θα απαιτούσε έναν όγκο στη Βουλή ο οποίος είναι μη διαχειρίσιμος. Οι τροπολογίες από όλες τις Κυβερνήσεις έχουν επιλεγεί ως ένας τρόπος να περάσουν μικρές ρυθμίσεις, και αυτό συνεχίζεται αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, και αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική να μην καταθέτει εκπρόθεσμες τροπολογίες. Καταθέτουμε πάντα τις τροπολογίες στον χρόνο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής».
«Η νομοθεσία εξακολουθεί να απαγορεύει και στους πολιτικούς, και στα παρένθετα πρόσωπα και στους συγγενείς να έχουν εταιρείες offshore, σε κράτη τα οποία δεν συμμετέχουν στη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών, σε χώρες που είναι ας πούμε «φορολογικοί παράδεισοι». Αυτό που ήταν ακραίο, ήταν η διάταξη του 2016 – και φάνηκε και στην πράξη – είναι ότι εμποδίζει την υγιή δραστηριότητα. Μπορεί ένας σύζυγος, ένας αδελφός, ένα παιδί ενός πολιτικού να έχει για παράδειγμα μία εξαγωγική εταιρεία που εξάγει λάδι, και να μην έχει θυγατρική στην εταιρεία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού για μια υγιή, κανονικότατη δραστηριότητα. Έρχεται λοιπόν να διαχωρίσει τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του 2016, για την απαγόρευση κάθε συμμετοχής σε εταιρεία του εξωτερικού, και λέει ότι για συγγενικά πρόσωπα – τα οποία πολλές φορές δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Άρα αν υπάρχουν υποψίες, υπόνοιες για παράνομη δραστηριότητα εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία κατά πλειοψηφία έχει δικαστικούς λειτουργούν πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, και κατά συνέπεια συνεχίζουμε να είμαστε αντικείμενο ελέγχου.», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση προανακριτικής επιτροπής που πρόκειται να καταθέσει την Παρασκευή στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω την τεκμηριωμένη πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αύριο, να καταδείξουν αν υπάρχουν ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα για πολιτικούς ή κακουργηματικού χαρακτήρα. Εγώ μέχρι στιγμής δεν είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευθύνες ούτε πλημμεληματικού χαρακτήρα. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για ένα τραγικό δυστύχημα. Το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να καταδείξετε αύριο εσείς. Θα το διαβάσουμε και θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση όπως πάντα οι βουλευτές.»
«Είναι πάρα πολύ σεβαστός ο πόνος των συγγενών. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις λαϊκά δικαστήρια και θα καταδικάσεις κόσμο επειδή το ζητάει η κοινή γνώμη. Η μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με σενάρια τα οποία δεν στηρίζονται σε μία ευθύγραμμη θεωρία για την έκρηξη που έγινε ή δεν έγινε, και όλη τη θεωρία για τη σκευωρία, τους λαθρέμπορες, όλα αυτά που δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη. Ερχόμαστε τώρα με νηφαλιότητα, καθώς έρχονται τα επίσημα πορίσματα που ζήτησε ο εφέτης ανακριτής και από το σημείο που έχουν μεταφερθεί τα συντρίμμια των τρένων και από την έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σαφώς αμφισβητούν θεωρίες συνωμοσίας, και κατά συνέπεια εάν υπήρχε κάτι να κρύψεις δεν υπάρχει σκευωρία συγκάλυψης όταν γίνεται αποκατάσταση του πεδίου. Όλη αυτή την ιστορία η αντιπολίτευση τη βλέπει για πολιτικούς λόγους. Εδώ υπάρχει ένα τραγικό δυστύχημα, υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί ξεκάθαροι. Το αν πολιτικά πρόσωπα έχουν πολιτική ευθύνη για συγκεκριμένες ενέργειές τους περιμένω να το δω στις προτάσεις των κομμάτων», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Απευθυνόμενος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννούλη σχετικά με το τη θέση ότι δεν ήταν ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι, ο κ. Μηταράκης έθεσε το ερώτημα «από ποια ημερομηνία και μετά; Δηλαδή ήταν οι σιδηρόδρομοι ασφαλείς και ξαφνικά σε μία ημέρα έγιναν μη ασφαλείς; Ως προς την ποινική διάσταση».