Μηταράκης στο CNN Greece: «Ο πολίτης να ξέρει ότι η ΕΛΑΣ είναι δίπλα του»
Τα χαρτιά του για τις βασικές προτεραιότητες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανοίγει με συνέντευξή του στο CNN Greece ο υπουργός Νότης Μηταράκης.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να βγουν στο δρόμο 5.000 ακόμη αστυνομικοί, οι οποίοι θα απαλλαγούν από πάρεργα που μέχρι τώρα απασχολούνταν και θα πέσουν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ψηφιακής πλατφόρμας MyELAS.
Ακόμη, έρχονται αποφάσεις για αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, και στις θέσεις ευθύνης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνει επίσης στην συνέντευξη του ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό, την κατασκευή της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, αλλά και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με συνοριοφύλακες.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη
Αν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα τρία πιο σημαντικά και πιο επείγοντα ζητήματα που θέλετε να προχωρήσουν σε σχέση με την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση, ποια θα ήταν αυτά;
Αποτελεί δέσμευσή μας να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, στα σύνορα έως και την κάθε γειτονιά. Στοχεύουμε πρώτον στην αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας, και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η φύλαξη των εθνικών συνόρων. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί δεν είναι ανεκτό να αποφασίζουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών για το ποιος θα έρχεται στην Πατρίδα μας και την Ευρώπη. Τρίτον. προχωρώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΛ.ΑΣ. θα πετύχουμε να απαλλάξουμε μάχιμο προσωπικό από διεκπεραιωτικές εργασίες και να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, τις γειτονιές. Υπολογίζουμε πως το προσωπικό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 άτομα.
Οι πολίτες ζητούν περισσότερη αστυνόμευση και μεγαλύτερη παρουσία αστυνομικών στις γειτονιές, πως θα το καταφέρετε αυτό;
Να περιμένουμε αναδιάρθρωση υπηρεσιών ή προσώπων στην ΕΛΑΣ;
Στην διάρκεια της θητείας μου κυρία Καραμήτρου, θα δώσω έμφαση στην στήριξη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου. Δίνοντας έμφαση στις υλικές και ηθικές απολαβές, στις συνθήκες εργασίας, στην υποστήριξη στο έργο τους. Με αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, στις θέσεις ευθύνης. Επενδύοντας σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας για τα στελέχη μας. Ώστε να νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δημιουργούμε χειμερινή και θερινή Λέσχη για την Ελληνική Αστυνομία, μέσω δωρεών. Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να ενισχύσουμε το Ταμείο Αρωγής της ΕΛ.ΑΣ. με επιπλέον άλλους πόρους. Ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις οικογένειες πεσόντων της ΕΛΑΣ κατά το καθήκον. Αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες, πρόθεση η δημιουργία μνημείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα 144 στελέχη που από το 1984, οπότε έγινε η ενοποίηση των Σωμάτων έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος.
Η αστυνομία έχει αναλάβει και ένα μεγάλο μέρος από τη φύλαξη των συνόρων μας. Στον Έβρο οι συνοριοφύλακες δίνουν μάχης για τα οργανωμένα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Η Frontex παραμένει σύμμαχος μας σε αυτό;
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος μας ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. Είναι ένα έργο που αποδεδειγμένα ενισχύει την φύλαξη των συνόρων μας και τη θέση της Ελλάδας να αποτρέπει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και να αποφασίζουν αυτά για την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό και συγκεκριμένα τους συνοριοφύλακες. Ήδη προχωράμε την ανανέωση των 800 στελεχών για τα νησιά και των 480 για τα ΠΡΟΚΕΚΑ. Ενώ έχουμε ακόμη 250 για τον Έβρο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 150 σε Ροδόπη και Καβάλα. Σύνολο 1.680 συνοριοφύλακες, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το 2027, υλοποιώντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήματά τους, να σταματήσουν κάθε χρόνο να έχουν αγωνία για την ανανέωση της σύμβασής τους. Και όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά από τα ευρωπαϊκά ταμεία μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αντίστοιχα θα ενεργοποιούμε διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης όσων είναι προς απέλαση, και θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, των εθελοντικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Frontex της οποίας η αρωγή στη φύλαξη των συνόρων είναι σημαντική όλα αυτά τα χρόνια.