Μηταράκης: Η ΝΔ είναι υπεύθυνο πατριωτικό κόμμα, ο πήχης παραμένει ψηλά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα
Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Πρωινή Ζώνη» στο Action24 φιλοξενήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης με βασικό θέμα συζήτησης να είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ο κ. Μηταράκης απαντώντας για το ζήτημα της «στροφής προς τα δεξιά», διευκρίνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο πατριωτικό κόμμα, σε θέματα που ακουμπάνε αν θέλετε το πιο δεξιό ακροατήριο, όπως το μεταναστευτικό, η αμυντική θωράκιση της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει αποτελεσματικές πολιτικές. Άρα δεν νομίζω ότι έχουμε θέμα προσδιορισμού προς τα δεξιά. Νομίζω ότι μεγάλη πρόκληση είναι αυτή η Κυβέρνηση να είναι πιο αποτελεσματική. Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, το οποίο καθόρισε και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το μεταναστευτικό. Η χώρα μας μείωσε τις μεταναστευτικές ροές επί Μητσοτάκη κατά 99% σε σχέση με τις ακραίες ροές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία της πολιτικής, ακόμα και τα κόμματα που κατέβηκαν, τα βασικά διακυβεύματα που συζητήθηκαν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, που ήταν το μεταναστευτικό, η άμυνα, η ασφάλεια, δεν είχαν κάτι να αντιπροτείνουν. Στα κόμματα από τα «δεξιά» δεν είναι ιδεολογική η βάση τους, είναι λαϊκιστική η βάση τους, είναι κόμματα τα οποία τραβάνε ψήφο διαμαρτυρίας».
«Ο Πρωθυπουργός είπε το εξής χθες, ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είτε δεν πήγε στις κάλπες γιατί κουράστηκε από τις πολλές εκλογές, είτε δεν πίστεψε αυτό το διακύβευμα ή ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Και κάποιοι ψήφοι που πήγαν προς τα «δεξιά» δεν πήγαν – προσωπική μου γνώμη – για ιδεολογικούς λόγους. Θεώρησαν ότι είναι ένα όχημα για να στείλουν ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση, το μήνυμα που είπε χθες και ο Πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του στον ALPHA, σε θέματα καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, το στεγαστικό, οι δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι θέματα στα οποία έγιναν βήματα, είναι δεδομένο ότι έγιναν βήματα μπροστά, αλλά όχι όσα αυτή τη στιγμή περιμένει ο ελληνικός λαός. Δεν νομίζω ότι αυτή η μερίδα άλλαξε ιδεολογικό προσανατολισμό», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Άννας Λιβαθυνού αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «θα το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Να ξεκινήσουμε από μία σημαντική παραδοχή. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα βρέθηκε διαρκώς αντιμέτωπη με μεγάλες εξωγενείς κρίσεις. Βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό, βρέθηκε αντιμέτωπη με την προκλητικότητα της Τουρκίας το 2020, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Το Μνημόνιο ήταν κάτι το οποίο ήταν εν γνώσει στη χάραξη της πολιτικής. Οι εξωγενείς κρίσεις, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία που δημιούργησε τη μεγάλη έκρηξη τιμών στην ενέργεια και μετά στα καταναλωτικά προϊόντα και στα τρόφιμα ήταν εξωγενείς κρίσεις, που το 2019 δεν μπορούσε κανείς να τις προβλέψει. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης διαρκώς ανέβαινε. Η Κυβέρνηση, για παράδειγμα, στο θέμα της ακρίβειας έκανε σοβαρή δουλειά στο θέμα της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, στη μείωση της φορολογίας, στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην αγορά. Προφανώς, αυτές οι εξωγενείς κρίσεις με στρεβλώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό στην ελληνική οικονομία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι εξωγενείς κρίσεις έκαναν την κρίση πιο μεγάλη».
Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «ένα σημαντικό συμπέρασμα αυτών των εκλογών είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύθηκε κάποιο άλλον, ούτε τον Κασσελάκη, ούτε τον Ανδρουλάκη. Στην ψηφιακή σύγκλιση η χώρα μας έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές που ήταν τα μεγάλο ζήτημα, όταν συζητάγαμε το 2010 τους λόγους που μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, το πολύ χαμηλό αριθμό εξαγωγών στο ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό το ανατρέψαμε. Η Ελλάδα έχει υψηλό βαθμό αύξησης του ΑΕΠ, έχει μείωση της ανεργίας. Μην υποτιμάμε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει όλους τους στόχους. Ο πήχης παραμένει ψηλά. Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο πήχης παραμένει ψηλά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».