Μηταράκης για μοντέλο Μελόνι: Εφαρμογή νέου Συμφώνου, προστασία εξωτερικών συνόρων και έμφαση σε επιστροφές και απελάσεις το τρίπτυχο για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της μετανάστευσης
Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό μίλησε ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, φιλοξενούμενος το βράδυ της Πέμπτης (17/10) στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» στο Action24.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Σεραφείμ Κοτρώτσου για την ευρωπαϊκή πολιτική, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «ουδέποτε υπήρχε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική», τονίζοντας ότι «είναι αμφίσημη η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γεγονός που όπως υποστήριξε «πολλές φορές τελικά εκ του αποτελέσματος ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση».
Ερωτώμενος για τη στάση της Ιταλίας, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «το θέμα δεν είναι το μοντέλο Μελόνι. Τα ζητούμενα είναι τρία. Ένα είναι να λειτουργήσει το Νέο Σύμφωνο, και αυτό είναι βασική θέση της Ελλάδος. Το Σύμφωνο όμως δεν λύνει δύο κρίσιμα ζητήματα. Το ένα είναι το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, όπου η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει την αυστηρή γραμμή που ακολούθησε η Ελλάδα και για αυτό εμείς πλέον δεν αποτελούμε βασική πύλη εισόδου. Και το άλλο μέγα ζητούμενο, το οποίο επίσης δεν επιλύεται από το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι το θέμα των απελάσεων. Η Ελλάδα έχει μία αυστηρή νομοθεσία απελάσεων. Κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι είμαστε λίγο αυστηρότεροι από ότι θα έπρεπε, αλλά αυτό είναι το απαιτούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το μοντέλο Μελόνι για να δουλέψει, πρέπει να λειτουργήσουν οι επιστροφές. Αν λειτουργήσουν οι επιστροφές δεν χρειάζεται το μοντέλο Μελόνι, γιατί από τις δομές που λειτουργούν και στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν απελάσεις. Η Ιταλία θεωρεί – θα κριθεί στην πράξη, ενδιαφέρον αυτό που κάνει – ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά».
«Η Ελλάδα σας θυμίζω έχει ορίσει μία λίστα ασφαλών χωρών. Οι άνθρωποι που έρχονται από αυτές τις χώρες, η Ιταλία θα τους πηγαίνει στην Αλβανία και από εκεί θα τους απελαύνει. Αν δεν μπορέσει να τους απελαύνει, αυτή η δομή στην Αλβανία είναι πάρα πολύ μικρή, και ουσιαστικά δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Άρα, γυρνάμε στο ίδιο ζητούμενο. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει συνολικά μία πολιτική απέναντι στις τρίτες χώρες, και να συνδυάζει όλα τα εργαλεία εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Ως προαπαιτούμενο, οι χώρες αυτές, οι χώρες προέλευσης πρέπει να αποδέχονται την επιστροφή υπηκόων τους. Ό,τι πέτυχε και η Ελλάδα σε διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή που είχαμε κάνει με το Μπαγκλαντές. Η συνεργασία στην απέλαση όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο Πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο όμως, ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει νόμιμες διόδους. Δεν μιλάμε για μία Ευρώπη φρούριο. Η Ελλάδα χρειάζεται εποχικούς εργαζόμενους. Και η Ελλάδα έχει μία πρωτοποριακή νομοθεσία στην Ευρώπη. Έχουμε πενταετή άδεια εννεάμηνης ετήσιας παραμονής για να έχουμε τους εποχικούς εργαζόμενους που χρειάζεται ο τουρισμός, οι κατασκευές και ο αγροτικός τομέας», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.