Μηταράκης για βία ανηλίκων: Η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το θέμα – Δεν αρκεί μόνο η αστυνομική καταστολή
Για την βία των ανηλίκων μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» στο Mega o βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Ερωτώμενος για το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «είναι ένα πολύ ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο, που όπως κάθε κοινωνικό φαινόμενο έχει πολλαπλούς λόγους που συμβαίνει. Η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το θέμα, έχουμε ψηφίσει τον νόμο για το bulling. Η Ελληνική Αστυνομία – είναι δυσάρεστο αυτό που λέω – έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις ανηλίκων, το οποίο δείχνει ότι η Αστυνομία είναι μεν παρούσα, αλλά το μέγεθος του προβλήματος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Προχωράει στην εγκατάσταση panic button, σε περιπτώσεις ανηλίκων που νιώθουν ότι είναι υπό πίεση, αλλά προφανώς η αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου ζητήματος δεν είναι θέμα αστυνομικής καταστολής και μόνο».
«Η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει από την οικογένεια σε μεγάλο βαθμό. Είπατε πριν – δεν θα το έλεγα εγώ – ότι υπάρχουν γονείς που υπερασπίζονται τη βία των παιδιών τους. Υπάρχουν γονείς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο σχολείο να μπορέσει να βοηθήσει στην οριοθέτηση των παιδιών. Όταν παραδείγματος χάρη πέρασε η διάταξη ότι δεν πρέπει να έχουμε κινητό στο σχολείο. Για τα νέα παιδιά το κινητό είναι ένα πρόβλημα, ένα πρόβλημα κοινωνικοποίησης, ένα πρόβλημα έκθεσης σε βία και σε απρεπή περιεχόμενο. Και έρχονται γονείς, οι οποίοι επιτίθενται στο σχολείο που προσπαθεί να οριοθετήσει, σημαίνει ότι μεγαλώνουμε μία γενιά παιδιών, οι οποίοι δεν έχουν αίσθηση των ορίων. Όταν αυτή η νέα γενιά δεν έχει αίσθηση των ορίων, δυστυχώς θα εξελιχθεί σε βία. Οι επιστήμονες από την άλλη, προσπαθούν να δουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, πώς δηλαδή αυτή η περίοδος που απομονωθήκαμε έχει επηρεάσει τον ψυχισμό των παιδιών», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
«Δυστυχώς, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και δεν λύνεται από μία πλευρά μόνο. Η αστυνομία στο δικό της μέρος είναι υποχρεωμένη και το κάνει με αποτελεσματικότητα, να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ζητήματα. Και ο σεβασμός για το σχολείο ξεκινάει από το σπίτι. Το πώς σέβονται οι γονείς το σχολείο, το τι προσλαμβάνουσες δίνουν στα παιδιά για την έννοια της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό παίζει και ένα καταλυτικό ρόλο, όπου η Πολιτεία δεν μπορεί να μπει στο σπίτι», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης
Ερωτώμενος για τους λόγους και τα αίτια αυτού του φαινομένου, την ακρίβεια και τις εργασιακές συνθήκες των γονέων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «προφανώς η ισορροπία εργασιακού βίου – οικογένειας είναι πάρα πολύ κρίσιμη, και είναι κάτι που οι δυτικές κοινωνίες το έχουν προτεραιοποιήσει. Αλλά και από τη δεκαετία του ’50-’60-’70 που η Ελλάδα έζησε χρόνια μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, ο Έλληνας δούλευε πάρα πολύ σκληρά. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετίες αυτές, είχαν την ίδια βίαιη συμπεριφορά. Επίσης, δεν είναι «προνόμιο» των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων η βία. Βλέπουμε βία, η οποία προέρχεται από θύτες ανωτέρας κοινωνικής τάξεως. Άρα δεν είναι άμεση η συσχέτιση. Έχει να κάνει με πολύ γενικότερα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα νέα τα παιδιά».
«Δυστυχώς, θεωρώ ότι όλη αυτή η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει διαφορετικά πρότυπα από πρότυπα που η δική μου η γενιά μεγάλωσε. Αυτό τελικά εκδηλώνεται σε περιστατικά βίας, γιατί πλέον δεν υπάρχει η έννοια του σεβασμού στο σχολείο, που στη δική μας γενιά υπήρχε.», καταλήγει ο κ. Μηταράκης.