
Μηταράκης στο DW News: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει τους διακινητές να αποφασίζουν για το μέλλον της
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της DW News, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, την ευρωπαϊκή ευθύνη και τις επιστροφές, τονίζοντας τον υβριδικό χαρακτήρα της πίεσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και ειδικά η Κρήτη, από τη Λιβύη.
«Έχουμε υποστεί μια υβριδική πίεση, μια υβριδική απειλή στην Κρήτη, που προέρχεται από τη Λιβύη. Οι διακινητές διαχειρίζονται πλέον μία οργανωμένη επιχείρηση, προσπαθώντας να μετακινήσουν χιλιάδες ανθρώπους — οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Το κατανοώ. Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα έρθει και ποιος θα ζήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «το πρόσφατο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο έχει σημειώσει πρόοδο στην έννοια της αλληλεγγύης, αλλά ο Κανονισμός του Δουβλίνου συνεχίζει να κυριαρχεί. Η χώρα πρώτης υποδοχής φέρει την κύρια ευθύνη. Η Ελλάδα έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας, αλλά οι χώρες του Βορρά διαφωνούν και συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες σε εμάς.»
Σχετικά με την κράτηση μεταναστών για έως 18 μήνες, ο κ. Μηταράκης υπερασπίστηκε τη νομιμότητα του πλαισίου επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο, άτομα που πρόκειται να επιστραφούν μπορούν να κρατούνται. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι που δεν είναι επιλέξιμοι για διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέφονται. Είναι κρίσιμο για να προστατεύσουμε την έννοια του ασύλου. Η Ευρώπη έχει αποτύχει να εξασφαλίσει επιστροφές. Οι χώρες διέλευσης και προέλευσης δεν συνεργάζονται και αυτό έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.»
Απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι η πρακτική αυτή είναι αντισυνταγματική, τόνισε πως «πρόκειται για πράξη του Κοινοβουλίου. Δεν έχει αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν υπάρχει σχετική απόφαση που να υποστηρίζει την άποψη της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν άνθρωποι στην Αριστερά που πιστεύουν ότι οι χώρες δεν πρέπει να έχουν σύνορα. Αυτό δεν είναι η δική μας θέση και δεν είναι πλέον και η θέση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων.»
Τέλος, σχετικά με τον αντίκτυπο του φαινομένου στον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όσους αιτούνται άσυλο, αλλά και απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Πολύ συχνά έπαιρνα επιστολές για τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο — πολύ σπάνια όμως έλαβα επιστολές για το πώς επηρεάζονται οι τοπικές κοινωνίες. Όταν φτάνουν πολλοί άνθρωποι σε μικρές περιοχές, αυτό εξαντλεί τους πόρους μας και πλήττει την κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στα ίδια τους τα σπίτια.»
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μηταράκη στο DW News:
Δημοσιογράφος: Το κόμμα σας έχει μιλήσει για «εισβολή μεταναστών». Είναι πράγματι δικαιολογημένος αυτός ο όρος;
Νότης Μηταράκης: Πιστεύω ότι έχουμε βιώσει μια υβριδική πίεση, μια υβριδική απειλή στην Κρήτη, που προέρχεται από τη Λιβύη. Ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές για να περιορίσει την επίδραση των δικτύων διακινητών, αλλά η πρόσφατη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργών Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν έγιναν δεκτοί από τις λιβυκές αρχές. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι διακινητές έχουν στήσει μια μεγάλη επιχείρηση, προσπαθώντας να μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους από τη Λιβύη — οικονομικούς μετανάστες, νέους ανθρώπους που αναζητούν — και μπορώ να το κατανοήσω από τη δική τους σκοπιά — ένα καλύτερο μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Αλλά για να είμαι ξεκάθαρος: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος έρχεται και ποιος ζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει την Ελλάδα μόνη της με αυτό το πρόβλημα;
Νότης Μηταράκης: Το πρόσφατα υιοθετημένο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της έννοιας της αλληλεγγύης, αλλά ο Κανονισμός του Δουβλίνου εξακολουθεί να κυριαρχεί στη σκέψη της Ευρώπης γύρω από τη μετανάστευση. Η χώρα πρώτης υποδοχής φέρει την κύρια ευθύνη. Ξέρετε, η Ελλάδα έχει προτείνει στο παρελθόν τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας. Οι μετανάστες που κρίνονται επιλέξιμοι για διεθνή προστασία θα έπρεπε να μπορούν να ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. Όμως οι χώρες του Βορρά διαφωνούν έντονα και επιμένουν ότι η ευθύνη είναι δική μας. Και αυτό που συμβαίνει στον πολιτικό διάλογο είναι το εξής: χώρες κατηγορούν την Ελλάδα για ελαστική μεταναστευτική πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή, αν μετανάστες φύγουν από την Ελλάδα και πάνε σε αυτές τις χώρες, τότε αντιδρούν εναντίον της Ελλάδας.
Δημοσιογράφος: Αλλά τώρα αρχίζετε να κρατάτε ανθρώπους για έως και 18 μήνες χωρίς κατηγορίες. Δεν παραβιάζονται έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων;
Νότης Μηταράκης: Καθόλου. Σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο, όσοι πρόκειται να επιστραφούν μπορούν να κρατούνται. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι δεν είναι επιλέξιμοι για διεθνή προστασία πρέπει να επιστρέφονται. Και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την έννοια του ασύλου και της διεθνούς προστασίας. Η πλευρά των επιστροφών αυτής της εξίσωσης πρέπει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Η Ευρώπη έχει αποτύχει επί σειρά ετών να εξασφαλίσει επιστροφές. Οι χώρες διέλευσης ή προέλευσης δεν έχουν συνεργαστεί με την Ε.Ε. Αυτό έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που, από τη μία, πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται, αλλά από την άλλη, θεωρούν ότι για όσους εισέρχονται παράτυπα στην Ε.Ε., πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφής, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, πίσω στις χώρες τους.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα λέει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Τι απαντάτε;
Νότης Μηταράκης: Πρόκειται για νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Δεν έχει αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν υπάρχει απόφαση που να δικαιώνει την άποψη της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν άνθρωποι στην Αριστερά που πιστεύουν ότι οι χώρες δεν πρέπει να έχουν σύνορα και ότι όλοι πρέπει να μπορούν να έρχονται. Αυτή δεν είναι η δική μας θέση. Και πιστεύω ότι δεν είναι και η θέση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων, ακόμα και αν ψηφίζουν κεντροαριστερά κόμματα.
Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε και στην ανάγκη προστασίας του τουρισμού. Είναι έγκυρο αυτό το επιχείρημα;
Νότης Μηταράκης: Κοιτάξτε, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όσους έρχονται στην Ελλάδα και αιτούνται άσυλο. Έχουμε όμως και υποχρέωση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Όταν ήμουν Υπουργός Μετανάστευσης, έλαβα πολλές επιστολές με ανησυχίες για την ευημερία των αιτούντων άσυλο — οι οποίες είναι σεβαστές. Όμως πολύ σπάνια έλαβα επιστολές που να ρωτούν πώς επηρεάζονται οι τοπικές κοινωνίες. Όταν υπάρχουν πολύ μεγάλες αφίξεις σε μικρές κοινότητες, αυτό εξαντλεί τους πόρους μας και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στα σπίτια τους.