
Μηταράκης για δασμούς ΗΠΑ: Αναγκαίο η ΕΕ να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία σε κρίσιμους τομείς
Για την « κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου με υψηλούς δασμούς από τις ΗΠΑ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί παγκόσμια αβεβαιότητα» έκανε λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.
Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης κατά τη συζήτηση σήμερα το πρωί (03/04) για το Σ/Ν του Υπ. Τουρισμού: «Κύρωση της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού, Ταχυδρομείων, Συνεργασίας και Εκθέσεων της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου».
Για τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ευρώπη, καθώς και για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
«Προφανώς αυτό που συνέβη χτες το βράδυ από τις Ηνωμένες Πολιτείες η κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου με υψηλούς δασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί μία παγκόσμια αβεβαιότητα. Και προφανώς αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι η πρώτη εξωγενής οικονομική κρίση που έρχεται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας θυμίζω αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, αντιμετωπίσαμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά σε κάθε κρίση η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία του Ταμείου Ανθεκτικότητας μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των εξωγενών κρίσεων στην ελληνική κοινωνία».
Για τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην ΕΕ ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «θα επηρεαστούν οι χώρες και πρωτογενώς και δευτερογενώς. Πρωτογενώς περισσότερο οι χώρες που στο μείγμα εξαγωγών στηρίζονται στην εξαγωγή αγαθών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λιγότερο οι χώρες που στηρίζονται στην εξαγωγή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, στην περίπτωση της Ελλάδος. Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν στο θέμα των εισαγωγών. Είναι ένα αβέβαιο περιβάλλον, και περιμένουμε την αντίδραση συνολικά τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτείται τώρα ψυχραιμία και συντονισμός. Όμως, αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν τη σημασία της Ευρώπης να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία σε κρίσιμους τομείς.»
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στην αμυντική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «η δημιουργία στη χώρα μας οικοσυστημάτων αμυντικής τεχνολογίας που παρουσίασαν χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, προφανώς είναι θέματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Όπως ιδιαίτερα σημαντική είναι η θωράκιση της χώρας, η αυτονομία σε θέματα ενεργειακά. Είναι πάρα πολύ σημαντική η εξέλιξη με τη Chevron νότια της Κρήτης, όπου προχωρά στην εξερεύνηση τεμαχίων, για να δούμε αν υπάρχει και σε τι ποσότητες φυσικό αέριο στη χώρα μας. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό – και το είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία που είχε κάνει προ μηνών στη Νάξο – η επένδυση που η χώρα μας κάνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:
Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καταρχήν ένα σχόλιο επί της διαδικασίας. Η κύρωση συμβάσεων γίνεται με μία ειδική διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και στην Ολομέλεια δίνεται ο λόγος στους Εισηγητές των κομμάτων που εξέφρασαν επιφυλάξεις ή διαφωνούν με την κύρωση της σύμβασης στην Επιτροπή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το φαινόμενο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν επιφυλάξεις στην Επιτροπή, για να πάρουν τον λόγο στην Ολομέλεια, αλλά εκεί συμβαίνει το εξής παράδοξο, μιλάνε Εισηγητές όλων των κομμάτων, εκτός από τον Εισηγητή της πλειοψηφίας που δεν έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το αιτηθεί, καθώς στην Επιτροπή προφανώς συμπολιτευόμενος βουλευτής έχει ταχθεί υπέρ της Κύρωσης της Συμφωνίας.
Ως προς τα θέματα που έθεσαν οι κ. συνάδελφοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, προφανώς αυτό που συνέβη χτες το βράδυ από τις Ηνωμένες Πολιτείες η κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου με υψηλούς δασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί μία παγκόσμια αβεβαιότητα. Και προφανώς αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι η πρώτη εξωγενής οικονομική κρίση που έρχεται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας θυμίζω αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, αντιμετωπίσαμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά σε κάθε κρίση η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία του Ταμείου Ανθεκτικότητας μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των εξωγενών κρίσεων στην ελληνική κοινωνία. Θα επηρεαστούν οι χώρες και πρωτογενώς και δευτερογενώς. Πρωτογενώς περισσότερο οι χώρες που στο μείγμα εξαγωγών στηρίζονται στην εξαγωγή αγαθών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λιγότερο οι χώρες που στηρίζονται στην εξαγωγή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, στην περίπτωση της Ελλάδος. Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν στο θέμα των εισαγωγών. Είναι ένα αβέβαιο περιβάλλον, και περιμένουμε την αντίδραση συνολικά τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτείται τώρα ψυχραιμία και συντονισμός.
Όμως, αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν τη σημασία της Ευρώπης να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία σε κρίσιμους τομείς. Η τοποθέτηση χθες του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της άμυνας, όπου η χώρα μας επενδύει όπως όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμυντική δυνατότητα και στην αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η δημιουργία στη χώρα μας οικοσυστημάτων αμυντικής τεχνολογίας που παρουσίασαν χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, προφανώς είναι θέματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Όπως ιδιαίτερα σημαντική είναι η θωράκιση της χώρας, η αυτονομία σε θέματα ενεργειακά. Είναι πάρα πολύ σημαντική η εξέλιξη με τη Chevron νότια της Κρήτης, όπου προχωρά στην εξερεύνηση τεμαχίων, για να δούμε αν υπάρχει και σε τι ποσότητες φυσικό αέριο στη χώρα μας. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό – και το είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία που είχε κάνει προ μηνών στη Νάξο – η επένδυση που η χώρα μας κάνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η Ευρώπη αναγκάζεται στις νέες συνθήκες να γίνει πιο αυτόνομη και αυτό είναι κάτι που στρατηγικά από την πρώτη στιγμή η χώρα μας έχει προτάξει.
Δεν μπορώ να μη σημειώσω τη φράση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του πρώην Υπουργού κ. Γερουλάνου, που είπε ότι χρεοκοπήσαμε όταν η χώρα μας δεν είχε σχέδιο και αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Πολύ καλή τοποθέτηση. Μου θύμισε την περίοδο του 2010, την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία εξελέγη σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όταν η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε προειδοποιήσει ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ο δημοσιονομικός χώρος και ότι απαιτείται «πάγωμα» μισθών και συντάξεων για να ανταπεξέλθουμε, εξελέγη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα «λεφτόδεντρα» τότε και το «λεφτά υπάρχουν», στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης οι ενέργειες που έκανε για την αύξηση δαπανών και τη μείωση φορολογικών εσόδων οδήγησαν στον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων και αυτή η έλλειψη σχεδίου τελικά οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο.
Μου θύμισε επίσης το 2015, όταν τις εκλογές κέρδισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Πλεύση Ελευθερίας-Νέα Αριστερά και τι κάνανε; Νομίζανε ότι θα κάνουν μια περήφανη διαπραγμάτευση και ότι θα αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με πολύ τραγικές δημοσιονομικές συνέπειες για τη χώρα μας, για τη δημόσια περιουσία, για τις τράπεζες, για την ύφεση και προχωρήσαμε σε μείωση μισθών και συντάξεων. Άρα, πράγματι σ’ αυτήν τη χώρα χρεοκοπήσαμε όταν δεν είχαμε σχέδιο.
Εδώ έρχεται σε αντιδιαστολή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με σχέδιο το 2025 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σε ρυθμό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προχωράμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6%, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,1%, άρα προχωράμε στην πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων.
Θα κλείσω με μια ειδική αναφορά επ’ αφορμής ενός σχολίου που έκανε ο κ. Παπάς που βέβαια δεν αναφέρθηκε σε αυτό που θα αναφερθώ εγώ. Αναφέρθηκε στους θεσμούς. Πράγματι οι θεσμοί αποτελούν τη βάση της σύγχρονης δημοκρατίας. Και η ελευθερία του Τύπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της θεσμικής θωράκισης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Την κ. Σοφία Γιαννακά δεν την ήξερα. Ήταν παλαιότερα Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πριν εκλεγώ εγώ το 2012. Τη γνώρισα όταν η κ. Γιαννακά το 2019 έγραψε ένα πάρα πολύ σκληρό άρθρο εναντίον μου, για τη δική μου δράση ως, τότε, Υφυπουργός Εργασίας. Ιδιαίτερα σκληρό και η αλήθεια είναι ότι με στεναχώρησε εκείνο το άρθρο. Προφανώς ήταν δικαίωμά της να κρίνει το έργο μου και το διάβασα με σεβασμό. Μου κάνει τρομερή έκπληξη που αυτοί που είναι οι θεματοφύλακες της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, η ένωσή τους, δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα η ίδια όχι να διώξει αλλά να προστατέψει τους δημοσιογράφους που με ευπρέπεια και σεβασμό, με σκληρό τρόπο, τοποθετούνται είτε υπέρ είτε κατά κυβέρνησης, κομμάτων, δημοσίων προσώπων.
Αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Εγώ ήμουν αντικείμενο σκληρής κριτικής από την κ. Γιαννακά αλλά σέβομαι το δικαίωμά της να εκφράζεται ελεύθερα σε μια δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ.