Μηταράκης στο Attica TV: Eάν ήμουν Υπουργός και καταψήφιζα δεν θα δήλωνα παραίτηση
Σε ζωντανή σύνδεση, έξω από την Βουλή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Restart στο κανάλι Attica TV.
Λίγα λεπτά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «η επιστολική ψήφος είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που επιτρέπει την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές. Ένα ζητούμενο στις σύγχρονες δημοκρατίες. Ειδικά για τους απόδημους Έλληνες, που όπως γνωρίζετε είναι ένας στόχος όλης της Ελληνικής Πολιτείας να κρατήσουμε άρρηκτες τις σχέσεις με τους Έλληνες της διασποράς. Η πολύ θετική ανταπόκριση των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε αυτή την μεταρρύθμιση, όπως αρχικά εκφράστηκε – πριν οι μητροπολιτικές επιδιώξεις αλλάξουν την άποψη της μειοψηφίας – άνοιξαν ένα ιστορικό παράθυρο. Ένα ιστορικό παράθυρο που πλέον το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει, τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού και η Κυβέρνηση θεώρησε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία να δείξουνε τα κόμματα ότι αυτά που μας ενώνουν απέναντι στην Δημοκρατία είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Δυστυχώς, επικράτησε αυτό που ονομάζω μικροπολιτική λογική, να μην πιστωθεί η Κυβέρνηση τη θετική μεταρρύθμιση, που θα ήταν κτήμα όλων, αν είχε ψηφιστεί με μία ευρεία πλειοψηφία».
«Ήρθε στην αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια. Είχαμε μία τριήμερη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο. Και ξέρετε, είμαι στη Βουλή των Ελλήνων 12 χρόνια. Δεν θυμάμαι πολλές φορές – είναι πάρα πολλές σπάνιες οι περιπτώσεις που κρατάει τρεις μέρες στην Ολομέλεια η συζήτηση ενός σχεδίου νόμου. Μίλησαν πάρα πολλοί Βουλευτές από όλα τα κόμματα. Υπήρχε πάρα πολύς χρόνος. Και εδώ η αρχή, που είναι η ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η επιστολική ψήφος, είχε γίνει στο επίπεδο των Επιτροπών δεκτό από μία ευρεία πλειοψηφία. Δηλαδή, οι μειοψηφίες είχαν πει ότι η επιστολική ψήφος είναι κάτι θετικό. Αφού λοιπόν, υπήρχε αυτή η θετική προδιάθεση της αντιπολίτευσης, το κρίσιμο τώρα είναι η αντιπολίτευση να πείσει, κυρίως τους Έλληνες του εξωτερικού, γιατί την τελευταία στιγμή, ενώ είχαν συμφωνήσει επί της αρχής της επιστολικής ψήφου. Το λογικό, που είναι να εφαρμοστεί σε κάθε εκλογική διαδικασία. Αυτό το λογικό δεν το δεχθήκαν με αυτή την τροπολογία. Προφανώς, η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται να την ξαναφέρει στο μέλλον, στα πλαίσια αυτής της Κοινοβουλευτικής περιόδου. Ευελπιστώ ότι τελικά θα υπάρξει αυτή η συναίνεση που τη ζητάνε οι Έλληνες του εξωτερικού. Ξέρετε, όταν ανοίξεις 10,20,30 εκλογικά κέντρα σε όλον τον κόσμο, με τις πολύ μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Αυστραλία, όπου υπάρχει μία πολύ ενεργή ελληνική παροικία. Πάντα θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν ένα ταξίδι εκατοντάδων – πολλές φορές – χιλιομέτρων, για να ψηφίσουν στις εκλογές. Ξέρετε, το να πας από την μία μεριά της Αυστραλίας στην άλλη είναι σαν να περνάς από την μία πλευρά της Ευρώπης στην άλλη.», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης επίσης σημείωσε ότι «πράγματι, δεν πήγε πολύς κόσμος να ψηφίσει και νομίζω ότι η ευρεία πλειοψηφία της Βουλής έκρινε ότι έπρεπε να αλλάξει ο νόμος που ήταν υπέρτερα αυστηρός στις τυπικές προϋποθέσεις της εγγραφής, σε αυτούς τους ειδικούς καταλόγους. Και θα δούμε στις επόμενες εκλογές, αν δεν αλλάξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου πώς αυτή η αλλαγή που έχει ήδη θεσμοθετηθεί, πώς θα αυξήσει την συμμετοχή. Θεωρώ ότι οι Έλληνες του εξωτερικού επιδιώκουν αυτή την σχέση με την μητέρα Πατρίδα, αλλά θα συμφωνήσω μαζί σας σε ένα πράγμα, καθώς μπαίνουμε σε πολλές χώρες τρίτες, τέταρτες, πέμπτες γενεές Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζεται και μία ενεργή προσπάθεια από την δική μας χώρα από την μητέρα Πατρίδα για να κρατήσουμε αυτή τη σχέση με έναν Ελληνισμό που για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό μας στοιχείο ως χώρα. Άρα κάθε μέτρο που παίρνουμε στην κατεύθυνση να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πιο κοντά, όπως η πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για να έχουμε ψηφιακές υπηρεσίες, χάρη στα Προξενεία, ώστε να κρατήσουμε πιο εύκολη τη διαχείριση της γραφειοκρατικής σχέσης με την Πατρίδα. Όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες που οι παροικίες μας υποδέχονται θετικά. Κοιτάξτε, χωρίς αυτό να μπορεί να θεωρηθεί κανόνας, οι άνθρωποι που θα επιδιώξουν να ψηφίσουν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την πατρίδα και κρατάνε μία ενεργή σχέση. Πάντως – έχω ζήσει όπως ξέρετε πάρα πολλά χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία – η επιστολική ψήφος στην Αγγλία είναι βασικός τρόπος που ψηφίζουν όχι οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό, αλλά οι Βρετανοί που ζουν μέσα στην Βρετανία. Πάρα πολύς κόσμος ψηφίζει επιστολικά, χωρίς όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Το Σύνταγμα δεν μας επιτρέπει, καθώς βάζει δεσμεύσεις στην επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές. Επιτρέπει το άρθρο 51 για τους απόδημους μια ειδική διαδικασία. Όπως ξέρετε αυτό το άρθρο του Συντάγματος δεν εφαρμόζεται και σε ευρωπαϊκές εκλογές για την εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό τελικά σήμερα θεσμοθετήσαμε ότι μπορούν και οι Έλληνες που βρίσκονται εντός Ελλάδος να ψηφίσουν επιστολικά. Σας θυμίζω, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπονέθηκε το καλοκαίρι, επειδή έτυχε, λόγω της λήξης της Κυβέρνησης τον Ιούλιο να γίνουν εκλογές στα μέσα της τουριστικής περιόδου, ότι πάρα πολλά, κυρίως νέα παιδιά δούλευαν σε νησιά του Αιγαίου και δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους. Αυτή η επιστολική ψήφος λοιπόν, έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα που η αντιπολίτευση έθιξε, αλλά σήμερα η αντιπολίτευση δεν ψήφισε.»
Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Ο κ. Μηταράκης, ερωτώμενος για το νομοσχέδιο που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τόνισε ότι «έχω πει ότι θα τοποθετηθώ όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχω μία διαφωνία επί της αρχής του νομοσχεδίου, χωρίς να παραγνωρίζω το δικαίωμα οποιουδήποτε ανθρώπου να ζει με τον τρόπο που θεωρεί ότι τον εκφράζει. Σέβομαι απόλυτα την διαφορετικότητα. Νομίζω ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που παρουσίασε τη συνολική του σκέψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση, ξεκαθάρισε ότι αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα θέμα αρχών, είναι ένα θέμα συνειδησιακό, πιστεύει πολύ ισχυρά αυτή την μεταρρύθμιση ο ίδιος και έχει εξηγήσει πολύ αναλυτικά τους λόγους, αλλά σέβεται το δικαίωμα άλλων, όπως του κ. Βορίδη, άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που με τη βουλευτική μας ιδιότητα, γιατί ξέρετε οι υπουργοί οι περισσότεροι είναι εκλεγμένοι βουλευτές, ψηφίζουν ως βουλευτές. Επομένως οι υπουργοί δεν ψηφίζουν ως υπουργοί στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Έχουν λοιπόν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν και αυτοί την άποψή τους στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.»
«Όπως έχω ήδη πει, κάθε υπουργός κρίνει μόνος του αν θεωρεί ότι έχει ζήτημα για να παραμείνει στην Κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός που έχει την συνολική ευθύνη και την ευθύνη της επιλογής των μελών της Κυβέρνησης, κρίνει εάν οι υπουργοί ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό, είναι θέμα επιλογής σε πρώτη φάση του υπουργού που επηρεάζεται, και κυρίως του Πρωθυπουργού που έχει την ευθύνη ορισμού των μελών της Κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι σε ένα θέμα συνείδησης, σε ένα θέμα αρχών, θα άλλαζε την ψήφο μου, το εάν είμαι μέλος της Κυβέρνησης ή όχι. Προφανώς, ο Πρωθυπουργός ανά πάσα στιγμή, όπως ξέρετε μπορεί να αποφασίσει το να προσθέσει ή να αφαιρέσει μέλη από το υπουργικό συμβούλιο. Εγώ δεν θα θεωρούσα ότι σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο είναι ένα συγκεκριμένο θέμα αρχών. Δείχνω απόλυτη στήριξη στην Κυβέρνηση και πιστεύω στο συνολικό μεταρρυθμιστικό της έργο. Εγώ δεν θα θεωρούσα προσωπικά ότι αυτός θα ήταν λόγος να παραιτηθώ από την Κυβέρνηση.», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.