
Μηταράκης: Αναγκαία η συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων
Για τη βία στα Πανεπιστήμια και τη δήλωση Κωνσταντοπούλου για την αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» και τον νέο κανονισμό της Βουλής για την τήρηση του χρόνου των ομιλητών μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης στην εκπομπή «Σήμερα» στον τηλεοπτικό σταθμό του «ΣΚΑΪ» το πρωί της Παρασκευής (09/05).
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια αφορούν πολύ λίγα, συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και όχι το σύνολο της χώρας. Από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει πολύ ουσιαστικά βήματα. Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου ως νομικά κατοχυρωμένο άνδρο ανομίας ήταν μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – θυμάστε που και ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το είχαμε συζητήσει εδώ – είχα από τότε εκφραστεί ότι στη μορφή που είχε σχεδιαστεί ήταν δύσκολο να λειτουργήσει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ειδικά όταν τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν είχαν προχωρήσει σε αυτά που τα ίδια έπρεπε να κάνουν για να λειτουργήσουν συνολικά . Αν τα Πανεπιστήμια δεν μπορούσαν να ελέγξουν την περίμετρο, να έχουν ένα σύστημα εισόδου – εξόδου, να έχουν ταυτότητες για τους φοιτητές και να μπορούν να περιφρουρήσουν την περίμετρο των χώρων, η ύπαρξη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και μόνο δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει το ζήτημα».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άκη Παυλόπουλου για το εάν φταίνε οι Πρυτάνεις για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «το σχέδιο που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη τετραετία προέβλεπε διάφορα στάδια και διάφορους πυλώνες που έπρεπε να λειτουργήσουν συνολικά. Για να λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έπρεπε να υπάρχει ασφαλής περίμετρος. Σε αυτά τα Πανεπιστήμια, η πραγματικότητα είναι ότι κανένα Πανεπιστήμιο δεν είχε καταθέσει και δεν είχε υλοποιήσει σχέδιο ασφαλείας. Και η έμφαση που δίνει τώρα η Σοφία Ζαχαράκη ως προς τα Πανεπιστήμια για την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, με τις όποιες αλλαγές κρίνει η ίδια και ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι πρέπει να επέλθουν δείχνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λύσει αυτό το ζήτημα».
«Αντιμετωπίστηκαν δύο βασικά ζητήματα ήδη, το νομοθετικό θέμα του ασύλου και το θέμα των καταλήψεων. Οι περισσότερες καταλήψεις – θυμάμαι και επί των ημερών μου, αλλά και επί ημερών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Οικονόμου, Τάκη Θεοδωρικάκου, έγιναν πάρα πολλές εκκενώσεις καταλήψεων. Από εκεί και πέρα πρέπει να συνδράμει και η ίδια η Πανεπιστημιακή Κοινότητα», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί, στο οποίο φαίνεται καθηγητής στη Θεσσαλονίκη να φέρεται με απαξιωτικότατο τρόπο στους άνδρες και στις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που είχαν πάει να κάνουν τη δουλειά τους, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «αυτό δείχνει ότι η ίδια η Πανεπιστημιακή Κοινότητα πρέπει να το αναλάβει και η ίδια ως δική της προτεραιότητα, ώστε να μπορεί να υπάρχει ελευθερία διακίνησης ιδεών και ασφάλεια για τα παιδιά».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άκη Παυλόπουλου για το ποια είναι η μεγάλη πληγή του ζητήματος αυτού, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι είναι «η μη επαρκής συνεργασία των Πανεπιστημιακής Κοινότητας με κάτι που όλη η κοινωνία ζητάει, την ασφάλεια για τα παιδιά μας που σπουδάζουν», τονίζοντας ότι «το ζήτημα αφορά πολύ συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα», φέρνοντας ως αντιπαραβολή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, το οποίο λειτουργεί παραδειγματικά και οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη χώρα και των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι απολύτως ασφαλή. Το πρόβλημα είναι σε δύο – τρεις σχολές στην Αθήνα, σε μία – δύο σχολές στη Θεσσαλονίκη, και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η ανάγκη λήψης μέτρων», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης: