Invest in Greece: Διαμεσολαβητής του Επενδυτή
“Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι και για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να μιλήσουμε για ένα νέο θεσμό που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, σε συνεργασία το “Invest in Greece”.
Πρόκειται για το θεσμό του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή». Μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Και θέλω, πριν προχωρήσουμε, να σας πω δύο πολύ βασικά πράγματα που κατεύθυναν το σκεπτικό μας όταν αποφασίσαμε να προβούμε σε αυτή την κίνηση:
- Η αυτοκριτική που οφείλαμε να κάνουμε ως χώρα. Η παραδοχή, έστω και καθυστερημένα, ότι δεν ήμασταν μία χώρα φιλική στις επενδύσεις. Ήμασταν μία χώρα που παρενέβαλε προσκόμματα ακόμη και στις Δημόσιες Επενδύσεις. Μία χώρα ‘RedTape’. Εμείς φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη χώρα, χώρα ‘Red Carpet’. Ασφαλές λιμάνι και προτιμητέο προορισμό για επενδύσεις.
- Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια. Ελληνική και Ξένη. Μικρή, μεσαία και μεγάλη. Με δεδομένη, όμως, την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Έτσι λοιπόν, εκτός από νομοθετικές υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να γίνουν σε καθημερινό, καθαρά διαχειριστικό επίπεδο. Διότι, πέρα από νόμους και προθέσεις, η καθημερινότητα είναι αυτή που αντιμετωπίζει ο επενδυτής και εκεί πονάνε πολλές φορές τα πράγματα.
{slideshare}[slideshare id=18553317&doc=iigombudsman100413-130410095631-phpapp02]{/slideshare}
Με το νέο αυτό θεσμό ερχόμαστε λοιπόν να σταθούμε δίπλα σε αυτόν που για εμάς αποτελεί κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας, στον Ιδιώτη Επενδυτή: Αρωγοί, Συμπαραστάτες, Διαμεσολαβητές του στη σχέση του με το Δημόσιο Τομέα. Το νέο αυτό μέτρο:
1. Αφορά επενδύσεις που υπερβαίνουν, από πλευράς προϋπολογισμού, τα €2εκ.
2. Αποσκοπεί στη διερεύνηση και διευκρίνιση για λογαριασμό των ιδιωτών επενδυτών τυχόν προβλημάτων που συναντούν οι επενδύσεις τους. Γλιτώνοντας τους από περιττές αμοιβές τυχόν συμβούλων και «ειδικών». Και μειώνοντας έτσι το κόστος πραγματοποίησης μιας επένδυσης στην Ελλάδα.
3. Δεν θα έχει αρμοδιότητες «επιβολής»πάνω στις καθ` ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Φιλοδοξεί, όμως, να συμβάλλει εποικοδομητικά στην επίλυση εύλογων προβλημάτων, που μπορεί να αντιμετωπίζει ο Επενδυτής.
4. Δεν θα είναι Δικαστήριο.Ο Επενδυτής δεν δεσμεύεται. Αν θεωρήσει ότι κάποια πράξη της Διοίκησης τον αδικεί, εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια.
5. Για κάθε υπόθεση θα υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος (Account Manager) που θα τη χρεώνεται. Από αρχής μέχρι τέλους. Για να μην ταλαιπωρείται ο Επενδυτής με αρμόδιους κάθε είδους. Και για να λαμβάνει σε σύντομο χρόνο ξεκάθαρες απαντήσεις, «γίνεται» ή «δεν γίνεται».
6. Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό:
– Χτυπάμε τις κάθε είδους πελατειακές σχέσεις, καθώς η βοήθεια την οποία πρέπει να έχουν οι επενδυτές δίνεται πλέον με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο.
– Δημιουργούμε υποδομή για να φτιαχτεί μία βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα, που συναντούν οι επενδυτές. Έτσι και εμείς και τα συναρμόδια Υπουργεία, είτε να αναπροσαρμόζουμε τις διαδικασίες μας εσωτερικά, είτε, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να δρομολογούμε, πλέον μετά λόγου γνώσεως, νομοθετικές παρεμβάσεις.”