Μηταράκης: Η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης στην δεύτερη τετραετία είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία
Στο πολιτικό τραπέζι της εκπομπής «Πρωινή Ζώνη» στο Action24 φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία και τη στρατηγική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «έχει περάσει μία πενταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, για τα οποία υπάρχουν περαιτέρω προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν. Έχουν δοθεί αποζημιώσεις στον Θεσσαλικό κάμπο. Αν κάποιες δεν έχουν δοθεί, αυτό είναι και το νόημα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, να εκκινήσει τις διαδικασίες εκεί που καμία φορά υπάρχουν καθυστερήσεις».
Για το εθνικό σύστημα υγείας και την παιδεία και το στεγαστικό, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η διακυβέρνηση είναι μία διαρκής ευθύνη, δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται στιγμιαία. Στον τομέα της υγείας, παραδείγματος χάρη, έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυσή της. Καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, διπλασιάζοντας τα κρεβάτια ΜΕΘ σε μία δύσκολη εποχή, ενισχύσαμε τα εισοδήματα των γιατρών – προφανώς δεν φτάνει. Έχουμε δώσει ειδικά κίνητρα για γιατρούς, να πάνε σε παραμεθόριες περιοχές. Οι βουλευτές που εκλεγόμαστε σε ακριτικές περιοχές γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν γιατροί, αλλά οι γιατροί δεν πάνε και επομένως χρειάζονται περαιτέρω κίνητρα. Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι να ολοκληρώσει αυτή την τετραετία προχωρώντας ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Και θα κριθούμε στο τέλος της οχταετίας».
Για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία τετραετία αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων. Η κρίση του μεταναστευτικού, κρίση στα εθνικά θέματα, κρίση της πανδημίας. Καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε σε αυτές τις κρίσεις και ο ελληνικός λαός εκτίμησε την προσπάθειά μας στις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δεύτερη τετραετία είναι εύκολη. Η δεύτερη τετραετία προφανώς είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έπρεπε να γίνουν έγιναν ήδη στην πρώτη τετραετία. Τα περαιτέρω που πρέπει να γίνουν απαιτούν πολύ πιο σκληρή δουλειά, απαιτούν πολύ περισσότερη οργάνωση, και αυτό είναι τώρα η πρόκληση για τα τρία χρόνια που απομένουν. Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης Κυβέρνησης είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία, για το οποίο είμαι αισιόδοξος. Στη δεύτερη τετραετία, όπως είπα και πριν, τα ζητήματα πλέον είναι πιο πολύπλοκα. Γιατί στην πρώτη τετραετία έχει αντιμετωπίσει τις πιο απλές λύσεις, και πλέον τα ζητήματα στη δεύτερη τετραετία είναι από τη φύση τους πιο πολύπλοκα. Και αυτό, σας το έχω ξαναπεί, ήταν και η βάση της τοποθέτησής μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».
Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Μπάρκα αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές και γενικά την οικονομία, ο κ. Μηταράκης τόνισε «πάντως αν η μνήμη μου δεν με απατά, τον καφέ στο 24% Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον έβαλε. Εμείς κάποια στιγμή λόγω κρίσης, κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα τον μειώσαμε, και επανήλθε εκεί που τον είχατε νομοθετήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι στα πρώτα πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές, εισήχθη ο εισαγωγικός φόρος, μειώθηκε ο φόρος στις επιχειρήσεις. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση. Είναι όμως λογικό να πούμε ότι όταν ένας δικηγόρος, όπως είπατε εσείς κ. Μπάρκα, ξεκινάει την επιχείρησή του, και τα πρώτα χρόνια πραγματικά βγάζει 100 ευρώ το μήνα, προφανώς αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί να ζήσει με 100 ευρώ το μήνα. Και αν όντως βγάζει 100 ευρώ και ζει και από άλλα εισοδήματα, μπορεί να το αμφισβητήσει και να μην πληρώσει το τεκμαρτό. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί. Το σημαντικό είναι ότι η ανεργία μειώνεται στη χώρα, πλέον είναι σε μονοψήφιο αριθμό, μετά από χρόνια. Είχαμε φτάσει, θυμάστε, πάνω από 20%. Έχουμε αυξήσεις εισοδημάτων, και στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους και στον βασικό μισθό. Αυτό δείχνει ότι η δυνατότητα της χώρας να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα υπάρχει, όσο η οικονομία μας συνεχίζει να αυξάνεται».
«Έχουμε χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάντα θα υπάρχει η μία περίπτωση, που οποιοδήποτε σύστημα δεν λειτούργησε όσο καλά έπρεπε. Αυτό όμως, δεν υποδηλώνει την καθημερινότητα του συστήματος. Στην ακριτική Ελλάδα, και το ξέρουμε και για τα Δωδεκάνησα και για τη Χίο και για την Πρέβεζα, έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις και κάποιοι διαγωνισμοί είναι πετυχημένοι. Δυστυχώς, πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, εάν μπορούμε στα ελληνικά νοσοκομεία να δώσουμε στους γιατρούς πενταπλάσιους μισθούς. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης σχετικά με την Υγεία.
Απευθυνόμενος στην κριτική που άσκησε ο κ. Μπάρκας για την απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την κάλυψη των θέσεων των ιατρών στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει, με τη μεγάλη διαφορά των μισθών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο θέμα της Υγείας. Το λύνουμε, και στη ΔΕΘ νομίζω ότι θα υπάρξει μία σχετική τοποθέτηση, δίνοντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ώστε να στηρίξουμε τους γιατρούς. Στα Ψαρά, η πρόβλεψη του νέου Πολυιατρείου που χτίζεται, είναι να υπάρχουν μέσα σε αυτό αξιοπρεπείς δωρεάν κατοικίες για τους γιατρούς που υπηρετούν εκεί.»