Μηταράκης: Μεγάλη μεταρρύθμιση η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Πιστή στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση
Σημαντική στήριξη του Πανεπιστημίου Θράκης, να γίνουν περισσότερα και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Για το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων μίλησε στη Βουλή, ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προς ψήφιση νομοσχεδίου σημειώνοντας πως «Η Κυβέρνηση σήμερα νομοθετεί το αυτονόητο! Στηρίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια με σημαντικές παρεμβάσεις και επιτρέπει σε ήδη λειτουργούντα ξένα, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, να εγκατασταθούν, με αυστηρούς κανόνες, στη χώρα μας. Και ενώ είναι αυτονόητο, χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες. Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με τόλμη προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά στους πολίτες, όπως πράττει τα τελευταία 4,5 χρόνια».
«Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη αποτελεί μία σημαντική τομή που βοηθά τη χώρα μας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό, η στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως παράλληλα να ληφθούν περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο στηρίζει τα ακριτικά μας νησιά».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση σήμερα νομοθετεί το αυτονόητο!
Στηρίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια με σημαντικές παρεμβάσεις και επιτρέπει σε ήδη λειτουργούντα ξένα, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, να εγκατασταθούν, με αυστηρούς κανόνες, στη χώρα μας. Και ενώ είναι αυτονόητο, χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες.
Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με τόλμη προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά στους πολίτες, όπως πράττει τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Προχωράμε μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια της Συνταγματικής νομοθεσίας με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και επόμενος στόχος πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα επιτρέψει πλέον και σε ελληνικά Πανεπιστήμια να ιδρυθούν στη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη αποτελεί μία σημαντική τομή που βοηθά τη χώρα μας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός.
Μετά από δεκαετίες αντιπαράθεσης και -δυστυχώς- υπαναχώρησης κάποιων υπό το βάρος του λαϊκισμού, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη!
Βιώνουμε μία ιστορική συγκυρία. Από τη μία, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη της απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς όφελος των νέων ανθρώπων, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Και παράλληλα, έχουμε μία Κυβέρνηση που είναι έτοιμη να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα.
Την ίδια ώρα, είναι πασιφανές πως η Κυβέρνηση στηρίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των συνθηκών φοίτησης στα Δημόσια Πανεπιστήμια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφαλείας με ενισχυμένη χρηματοδότηση.
Ιδιαίτερα σημαντικό, η στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως παράλληλα κ. Υπουργέ, είναι σημαντικό να πάρουμε περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο στηρίζει τα ακριτικά μας νησιά.
Δυστυχώς, κάποια φαινόμενα καταλήψεων που υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια τον τελευταίο καιρό αποτελούν μία διαφήμιση για τα ξένα Πανεπιστήμια. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει η φοιτητική κοινότητα να το προσέξει ιδιαιτέρως. Δεν μπορούν να χάνονται εξάμηνα για τους φοιτητές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σε αυτή τη συζήτηση ότι επί δεκαετίες βιώνουμε ένα παράδοξο:
Η χώρα μας αναγνωρίζει εδώ και δεκαετίες τα ξένα Πανεπιστήμια, μέσω του ΔΙΚΑΤΣΑ, μέσω του ΕΔΟΑΕΠ. Τα πτυχία που παίρνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό αναγνωρίζονται. Όσοι λοιπόν, έχουν τη μεγάλη οικονομική δυνατότητα ή οι γονείς τους κάνουν τη μεγάλη θυσία να πάνε στο εξωτερικό και να ζήσουν πολλά χρόνια μακριά από την Πατρίδα, τροφοδοτώντας με το εισόδημα των γονιών τους Πανεπιστήμια, καθηγητές, τοπικές κοινωνίες σε άλλες χώρες, εμείς το δεχόμαστε. Είναι απολύτως ισότιμα και αναγνωρισμένα. Ένας φοιτητής που παίρνει το αεροπλάνο και πάει στη Λευκωσία, θα πάρει ένα αναγνωρισμένο πτυχίο. Αν πάει στη Ρόδο, αυτό το πτυχίο σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν σπουδάσει στην Καβάλα θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το Πανεπιστήμιο. Αν πάει μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια, στη Βουλγαρία, τότε νομίμως αποκτά έναν τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με όλα τα ακαδημαϊκά και τα επαγγελματικά δικαιώματα που ένα τέτοιο πτυχίο δημιουργεί.
Αποτέλεσμα, γενιές Ελλήνων να σπουδάζουν στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ιταλία, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη απώλεια εισοδήματος και πλούτου για την ελληνική κοινωνία.
Κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στη πιθανή ταξική επίπτωση των ξένων Πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας. Προφανώς, είναι πολύ λιγότερο αυτό το κόστος από το να σπουδάζει κάποιος στο εξωτερικό. Έχουμε λοιπόν το εξής οξύμωρο σήμερα. Αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αν έχουν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες – γιατί αυτό είναι κρίσιμο και τονίζεται σε αυτό το νομοσχέδιο – σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι μικρομεσαίες όμως οικογένειες, δεν έχουν με το σημερινό πλαίσιο αυτή τη δυνατότητα.
Και αυτό πλέον αλλάζει. Και όσο κι αν κάποιοι θέλουν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, αλλάζει με κανόνες, με σεβασμό στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίζουμε εμπράκτως.
Σας θυμίζω, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε.Το 2018 -επί ΣΥΡΙΖΑ- άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 92 εκατ. ευρώ!
Από τότε όμως, και μετά το 2019 όταν την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία η χρηματοδότηση των Δημοσίων Πανεπιστημίων αυξάνει διαρκώς. Το 2023 έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σχέση με την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ.
Και ήδη για το 2024 έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό 128 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τη χρηματοδότηση του 2023, με επιπλέον έκτακτες χρηματοδοτήσεις στα δημόσια πανεπιστήμια.
Και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια προς όφελος των φοιτητών.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σε κανέναν, έρχεται να διορθώσει μία παθογένεια του παρελθόντος και να αναβαθμίσει και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να δώσει περισσότερες δυνατότητες σε Έλληνες φοιτητές και σε Έλληνες καθηγητές.
Με ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, κοινή για το Δημόσιο και για το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Προβλέπονται υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας, το οποίο επίσης θα δώσει ευκαιρίες σε Έλληνες φοιτητές να παράξουν γνώση στη χώρα μας και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο που συζητάμε, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, για το μέλλον των παιδιών μας, να είναι εδώ στην Πατρίδα τους, στην Ελλάδα!
Σας ευχαριστώ.»