Εισήγηση Ν. Μηταράκη σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για το ΕΣΠΑ (phasing)
Οι πολίτες, οι νέοι, οι άνεργοι περιμένουν να ακούσουν το αναπτυξιακό όραμα της Κυβέρνησης, καθώς χωρίς νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα έτη, δε μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μη δίνεται καμία ελπίδα στους νέους για να παραμείνουν στη χώρα μας.
Δείτε το σχετικό video και διαβάστε την πρωτολογία του κ. Μηταράκη:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
συζητάμε σήμερα για το πιο κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της ελληνικής οικονομίας, για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, το οποίο διαπραγματεύτηκε επιτυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και πλέον δεν είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, αυτή τη στιγμή φαντάζει ίσως το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο της ελληνικής οικονομίας, γιατί λόγω της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά την ανακεφαλαιοποίηση και λόγω των credit controls που επηρεάζουν τη ρευστότητα, σε συνδυασμό με τα θέματα της αξιοπιστίας της χώρας, η κύρια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια για νέες επενδύσεις θα προέλθει αναγκαστικά από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμο, κύριε Υπουργέ, να προχωρήσετε γρήγορα στην υλοποίηση του πλαισίου για το νέο ΕΣΠΑ.
Το 2015 είδαμε έργα να απεντάσσονται, για παράδειγμα στην εκλογική μου περιφέρεια στη Χίο απεντάξατε έξι έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατομμύρια ευρώ και καταθέτω για τα Πρακτικά τη σχετική λίστα.
Αυτό που ακόμα δεν έχετε διευκρινίσει -κι ευελπιστούμε ότι θα το κάνετε σήμερα στα πλαίσια της επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας- είναι να διευκρινίσετε ποια έργα θα μπουν στην επόμενη προγραμματική φάση. Ο κ. Αυγενάκης έχει ρωτήσει πολλές φορές το αρμόδιο Υπουργείο για συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αυτές δεν τις έχει λάβει ακόμα και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε τον Οκτώβριο να προχωρήσουμε στην επίκαιρη επερώτηση.
Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί όσο καλά ή κακά διαπραγματευτεί αυτή η Κυβέρνηση, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι ζοφερό μόνο αν μπορέσουμε να φέρουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Κι αυτή η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμα ποιο είναι το αναπτυξιακό της όραμα, ποιο είναι το σχέδιό της και ιδιαίτερα ποια είναι η στάση της απέναντι στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, αυτές που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αυτό δηλαδή που σήμερα χρειάζεται η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία.
Θα ήθελα, για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, να ακούσουμε σήμερα από εσάς ποια είναι η θέση σας για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική, όταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οδηγείται στο κλείσιμο, αν θεωρείτε ότι αυτή η ιστορία βοηθάει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν βελτιώνει την εικόνα της χώρας μας ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τι μήνυμα στέλνει αυτό στους ξένους επενδυτές. Θέλουμε να ακούσουμε τη δική σας γνώμη και να μας δώσετε μία πειστική απάντηση.
Αν πιστεύετε στις ιδιωτικές επενδύσεις να το πείτε ευθέως. Αν δεν το πιστεύετε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Πρωθυπουργό να τρέχει στο Νταβός, να τρέχει στο Ίδρυμα Κλίντον και να μιλάει στους επενδυτές για τη χώρα μας.
Όμως δεν είναι μόνο το θέμα του Eldorado Gold. Πολλές μεγάλες επενδύσεις έχουν «παγώσει», όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, το οποίο θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και το έχετε «παγώσει» όχι για να διαπραγματευτείτε κάτι καλύτερο. Με το παράδειγμα των αεροδρομίων φαίνεται ότι δεν χάνετε χρόνο σε διαπραγματεύσεις, απλώς χάνετε χρόνο για τη χώρα και τελικά καθυστερημένα έρχεστε να ολοκληρώσετε αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Έχουμε το θέμα του TAP. Προχωράει ο TAP; Δώδεκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνηση, αντίθετα, επένδυσε σε εναλλακτικούς αγωγούς που απ’ ό,τι φαίνεται δεν προχωράνε και για το μόνο που βοήθησαν είναι για τοΝ διορισμό κάποιων «ημετέρων».
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνετε με τον αναπτυξιακό νόμο, το οποίο συνδέεται με το ΕΣΠΑ. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος έληξε 31 Δεκεμβρίου 2014. Η προηγούμενη Κυβέρνηση τον Νοέμβριο είχε καταθέσει στους παραγωγικούς φορείς τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Αυτός βρίσκεται στο συρτάρι σας εδώ και δεκατέσσερις μήνες. Είπατε πρόσφατα ότι ετοιμάζετε έναν νέο νόμο για τον οποίο ακόμα δεν έχουμε δει προσχέδιο κι έχουν περάσει δώδεκα μήνες από τη εκλογή σας. Περάσαμε δηλαδή μια χρονιά ύφεσης, χωρίς η χώρα μας να έχει αναπτυξιακό εργαλείο.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, που ήρθαν πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου να συζητήσουν το ασφαλιστικό, έθεσαν ως προαπαιτούμενο μιας οποιαδήποτε συνεργασίας τους το να υπάρξει ο νέος νόμος.
Πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη ότι ο νέος νόμος χρειάζεται και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, τα χρονοδιαγράμματα που έχει δημόσια δεσμευθεί θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσετε να τα τηρήσετε. Κι αν και το 2016 δεν έχουμε αναπτυξιακό νόμο, τότε θα έχουμε χάσει δύο πολύ κρίσιμα έτη, δύο έτη στα οποία η ανεργία τείνει να αυξάνεται.
Εμείς, το 2014 υπογράψαμε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα έργα, έργα μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και τα εντάξαμε στον αναπτυξιακό νόμο. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2015 είναι μηδέν. Δεν υπάρχει μία ένταξη νέου έργου, γιατί δεν έχετε τον νόμο.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι νέες επενδύσεις για τις οποίες πρέπει να αγωνιούμε, είναι και οι υφιστάμενες, κύριε Υπουργέ. Θα σας καταθέσω επίκαιρη ερώτηση, για να μου πείτε τι πληρωμές έχετε κάνει το 2015 για τα προηγούμενα αναπτυξιακά πλαίσια, για το ν. 3299 και για το ν. 3908, όπου χιλιάδες ολοκληρωμένες επενδύσεις βαλτώνουν στη γραφειοκρατία του Υπουργείου Ανάπτυξης και δεν προχωράτε ούτε στην επιστροφή εγγυητικών επιστολών για έργα τα οποία έχουν επιτυχώς ολοκληρωθεί ούτε δίνετε νέες προκαταβολές για να στηρίξετε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως προέβλεπε ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας, ο ν. 4346/2013 και ούτε προχωράτε στις πληρωμές έργων που έχουν ήδη τελειώσει. Και δεν ξέρω αν το 2016 έχετε προβλέψει κονδύλια για να αποπληρωθούν έργα του ν. 3299 και του ν. 3908.
Έχουμε, λοιπόν, μία Κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στην πράξη τις ιδιωτικές επενδύσεις, δεν μας δείχνει μια εναλλακτική λύση, παραδείγματος χάρη το ΠΔΕ, το οποίο δεν αυξάνει, περνάμε χρονιά ύφεσης χωρίς να έχουμε το απαραίτητο νομοθετικό εργαλείο για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα το έχουμε και σύντομα.
Σας ευχαριστώ.”
Δείτε το σχετικό video και διαβάστε τη δευτερολογία του κ. Μηταράκη:
“Κύριε Υπουργέ, θα είμαι συγκεκριμένος στη δευτερολογία μου. Αναφερθήκατε στον αναπτυξιακό νόμο και σε αυτό θα σας ασκήσω δριμύτατη κριτική. Πρώτον, χωρίς λόγο χάσαμε 12 μήνες το 2015, που δεν κατατέθηκε ο νέος αναπτυξιακός. Ο ίδιος είπατε ότι περιμένατε το δεύτερο εξάμηνο για να ξεκινήσετε τη διαβούλευση. Χαμένος χρόνος σε μία εποχή που η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει.
Αναφερόμενος στους παλαιότερους νόμους, πράγματι, υπάρχουν ιστορικά προβλήματα στον αναπτυξιακό νόμο, τα ίδια βρήκα και εγώ μπροστά μου τον Ιούλιο του 2012 όταν ορκίστηκα Υφυπουργός Ανάπτυξης.
Δεν ήρθα στη Βουλή για να διαμαρτυρηθώ. Δουλέψαμε εποικοδομητικά. Καταθέσαμε άμεσα τον ν. 4146/2013, όπου πήραμε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες: Πρώτον, δημιουργήσαμε υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα διαφθοράς, γιατί υπήρχαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση, πριν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία -όπως γνωρίζετε- έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Δεύτερον, εισάγαμε τον θεσμό των εξωτερικών πιστοποιημένων ελεγκτών, για να μπορέσουν να βοηθήσουν την υπηρεσία στον έλεγχο των υποθέσεων. Γνωρίζω ότι σήμερα αυτός ο θεσμός δεν λειτουργεί.
Τρίτον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα, δίνοντας προκαταβολές στο 100% του έργου, καταργώντας έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις τον ενδιάμεσο έλεγχο. Μειώνοντας δηλαδή κατά 50% τη γραφειοκρατία, κάνοντας τους μισούς ελέγχους από ό,τι χρειαζόταν, κάνοντας δηλαδή κατευθείαν τελικό έλεγχο και όχι ενδιάμεσο.
Αυτές οι πρωτοβουλίες επέτρεψαν την επιτάχυνση των πληρωμών το 2013 και το 2014. Το 2015 δεν μου είπατε στη δευτερολογία σας τι πληρωμές κάνατε σε σχέση με το 2012 και το 2013. Πλέον έχετε ολοκληρώσει έναν χρόνο διακυβέρνησης και μπορούμε να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Μπορούμε να συγκρίνουμε τι έγινε στην προηγούμενη διακυβέρνηση με αυτά τα προβλήματα και τι έγινε στην παρούσα.
Αναφερθήκατε στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πράγματι είχαμε μία έντονη αλληλογραφία και αρκετές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της υφυπουργίας μου στις Βρυξέλλες. Να σας αναγνωρίσω ότι επί των ημερών σας ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και βρέθηκε ότι η υπηρεσία και επί των ημερών μας λειτουργούσε σωστά και κανονικά.
Επειδή, όμως, λέω ότι επιτέλους πρέπει επιτέλους να συγκρίνουμε όμοια με όμοια πράγματα, θέλω να πω το εξής: τον Μάιο του 2014 το ΚΕΠΕ, ο επίσημος σύμβουλος και ερευνητικό κέντρο της Κυβέρνησης, παρουσίασε μία μελέτη για τις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα μας την περίοδο 2012-2014, τα δύο πρώτα χρόνια της Κυβέρνησης Σαμαρά.
Δεν είναι μία μακροοικονομική μελέτη, που παίρνει γενικές παραμέτρους. Είναι μία μελέτη που με ονοματεπώνυμο ονοματίζει κάθε επένδυση που ήρθε στη χώρα: ποια εταιρεία, ποιο ποσό, σε ποιον χώρο. Το σύνολο αυτής της μελέτης στα πρώτα δύο χρόνια της Κυβέρνησης Σαμαρά ήταν 37,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι με ονοματεπώνυμο και την έχω καταθέσει παλαιότερα στα Πρακτικά. Η μελέτη αυτήν τη στιγμή αν μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕ είναι διαθέσιμη.
Ολοκληρώσαμε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σας ρωτάω: Πείτε μου το όνομα μίας νέας επένδυσης που ήρθε στη χώρα. Μην μου πείτε για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων που ολοκληρώσατε. Συγχαρητήρια για αυτό! Χάσατε έναν χρόνο χωρίς λόγο και δεν πήρατε και καλύτερη συμφωνία. Πείτε μου, όμως, ένα παράδειγμα, μία νέα επένδυση που ήρθε σε αυτήν τη χώρα, για να την ακούσουν και οι άνεργοι που περιμένουν από την Κυβέρνηση του τόπου να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα δώσουν ελπίδα στα νέα παιδιά να μείνουν σε αυτήν τη χώρα και να μην πάνε στο εξωτερικό.
Είναι δεδομένο, κύριε Υπουργέ, ότι με την παρούσα Κυβέρνηση αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει.
Ευχαριστώ πολύ.”