
Μηταράκης: Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει για εμάς ο μόνος βιώσιμος στόχος
Στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ1 φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (02/06) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό καταρχήν να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα διαδικασία υπό την ΑΑΔΕ. Πρέπει να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στις επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Νομίζω αυτό είναι κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι. Η ΑΔΑΕ έχει την τεχνογνωσία αποδεδειγμένα και την ανεξαρτησία να μπορέσει να ελέγξει αυτή τη ροή κονδυλίων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τους αγρότες, με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Από κει και πέρα η χώρα μας πλήρως συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οπουδήποτε υπάρχει η όποια ευθύνη, αυτή θα αποδοθεί, είτε είναι ποινική ευθύνη είτε είναι αστική ευθύνη σε αγρότες, σε στελέχη ή οπουδήποτε αυτό υπάρχει. Είναι ξεκάθαρη η άποψη της κυβέρνησης ότι θα πέσει άπλετο φως.
Για τις ευθύνες υπουργών
Κοιτάξτε, το ερώτημα είναι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοζε νόμιμες διαδικασίες. Το αν οι διαδικασίες που εφάρμοσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απ ό, τι φαίνεται, οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση στηρίχτηκαν στην ίδια τεχνική λύση που είχε επιλεγεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και είναι αποδεκτή από ότι φαίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γίνει στην ανάκριση που κάνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά η διαδικασία όπως αυτή είχε επιλεγεί δεν φαίνεται να είναι σε αντιδιαστολή με τα νόμιμα που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοσε ορθά αυτή τη διαδικασία και αυτό ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής και προς Θεού μην κάνουμε τηλεδιασκέψεις, είναι ότι υπήρχαν αγρότες που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα για να υποβάλουν αιτήματα τα οποία δεν ήταν σύννομα. Σαν υπουργός να το πω διαφορετικά, δεν κοιτάς από καιρού εις καιρόν κάποιες λίστες, κάποια στοιχεία και να πεις ρε παιδιά εδώ στην Κρήτη σαν πολλά να παίρνουν οι αγρότες πόσους αγρότες.
Και νομίζω ότι την περίοδο 2019-2023 είχαν αρχίσει έλεγχος χιλιάδων ΑΦΜ με εντολές της πολιτικής ηγεσίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ελεγχθούν χιλιάδες ΑΦΜ. Αν αυτοί οι αγρότες πράγματι ήταν δικαιούχοι της αγροτικής επιδότησης, δεν φαίνεται ότι δεν αντέδρασε το υπουργείο. Από ό, τι φαίνεται τελικά εκ των υστέρων δεν ήταν επαρκές οι παρεμβάσεις, αλλά αυτό δεν δείχνει μέχρι στιγμής ένα λανθασμένο χειρισμό. Θα δούμε όμως. Η ουσία είναι ξεκάθαρη από τη στιγμή που υπάρχει μέσα έλεγχος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Μέχρι να δούμε το πόρισμα αυτής, ο καθένας από εμάς προφανώς θα λέει μια άποψη στα κανάλια όπως την έχει διαβάσει ή όπως τη θεωρεί η Δικαιοσύνη. Θα μας πει.
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Κοιτάξτε, από το 19 μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει βιώσει ένα ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στο χαμηλότερο των 17 ετών, έχει δει το μέσο μισθό να φτάνει στα 1500 ευρώ. Όπως ήταν ο στόχος μας, έχει δει τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 35%. Έχει δει μία κυβέρνηση η οποία επειδή έχει βοηθήσει σημαντικά με τις ενέργειές της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, να μπορεί αυτά τα επιπλέον κονδύλια συστηματικά να τα δίνει πίσω στην ελληνική κοινωνία. Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις επειδή αναφέρθηκε πριν, όταν πάμε και βλέπουμε τη σελίδα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα υπόλοιπα πρόσωπα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, σε μία πολυδιάσπαση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Έλληνας πολίτης, παρά τη μεγάλη πολεμική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση, είχαμε και αυτό χθες το νομικό μυθιστόρημα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπόθαλψη εγκληματία, για για τα πάντα γύρω από το.
Πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, είναι κάτι που είναι προφανής. Η προσπάθεια που γίνεται και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει ποινικές ευθύνες σε σημεία που δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και να παίρνει το άρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται σε συγκεκριμένα πράγματα και να το τραβάει από τα μαλλιά προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πολιτικό αφήγημα. Αυτό τελικά είχε μια επίπτωση. Είδαμε τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπικά για αρκετούς μήνες να βρίσκεται κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Αυτό όμως, καθώς όλες αυτές οι θεωρίες που είχαν εκδηλωθεί στην αρχή στα μάτια του Έλληνα πολίτη έχουν καταρρεύσει. Βλέπουμε πλέον τη Νέα Δημοκρατία να κινείται σε δημοσκοπικό χώρο πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Χαμηλότερα ακόμα.
Ακόμα από την αυτοδυναμία, η οποία παραμένει για εμάς ο μόνος βιώσιμος στόχος. Η πρόταση που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα καταθέτει πρόταση σύσταση προανακριτικής εις βάρος δικού του υπουργού.