
Μηταράκης για Τέμπη: Κινούνται από πολιτικές φιλοδοξίες όσοι εκφέρουν άποψη για τη δικογραφία πριν καν τη μελετήσουν
Για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών μίλησε το πρωί της Πέμπτης (01/05) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής ΝΔ Χίου, Νότης Μηταράκης στον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε πως «όταν σύμφωνα με το άρθρο 86 η Βουλή είναι αρμόδια να ασκήσει διώξεις, λειτουργεί ως δικαστικό σώμα. Δεν κινείται με πολιτικά κριτήρια, κινείται βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας και το αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται από την προανακριτική επιτροπή. Χθες παραλάβαμε μία δικογραφία. Είναι μία ογκωδέστατη δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Το να μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα μέσα σε λίγα λεπτά – κάποιοι έβγαζαν και συμπεράσματα πριν ανοίξει η αίθουσα η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να δουν τη δικογραφία, δείχνει προφανώς μία πολιτική στόχευση. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να δούμε τη δικογραφία με ψυχραιμία, να δούμε πρώτον αν υπάρχουν αδικήματα. Γιατί ξέρετε, η πολιτική ευθύνη από την ποινική ευθύνη είναι δύο πάρα πολύ διαφορετικές έννοιες. Αν κάποιος ήταν καλός ή κακός υπουργός, αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Το αν έχει παραβεί τον νόμο και έχει κάνει ποινικά κολάσιμες πράξεις είναι μία άλλη ιστορία. Αυτό λοιπόν πρέπει να το δούμε με ψυχραιμία πάνω στα ευρήματα. Στην περίπτωση Τριαντόπουλου υπήρχε μία πιο συγκεκριμένη εισαγγελική παραγγελία που προσδιόριζε πιο συγκεκριμένα αδικήματα, πάνω στο οποίο έγινε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στο οποίο βρέθηκε μία μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής να είναι σύμφωνη με την άσκηση δίωξης. Σας θυμίζω ότι η άσκηση δίωξης έχει ένα πολύ χαμηλότερο όριο προσδιορισμού ευθυνών από ότι η παραπομπή από το Δικαστικό Συμβούλιο στο Ποινικό Δικαστήριο, ή όποια καταδίκη. Μέχρι να μελετηθεί η δικογραφία δεν μπορείς να εκφράσεις άποψη. Γιατί αν εκφράσεις άποψη πριν μελετήσεις τη δικογραφία είναι προφανές ότι δεν κινείσαι από τα γεγονότα ή αυτά που διαβάζεις, κινείσαι από πολιτικές φιλοδοξίες».
Ερωτόμενος για την περίπτωση του Γενηδούνια ξεκαθάρισε πως «δεν γνωρίζω καν ότι απολύθηκε κάποιος συνδικαλιστής, ούτε γνωρίζω τον κ. Γενηδούνια. Ούτε ξέρω τι έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε κάποια ουσία. Υπήρχαν διάφορα ζητήματα με τους σιδηρόδρομους. Προφανώς κανένα ζήτημα από αυτά δεν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι. Τα προβλήματα των ελληνικών σιδηρόδρομων πάνε πίσω χρόνια και δεκαετίες. Όταν λοιπόν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση, επειδή υπήρχαν ζητήματα στον ΟΣΕ, πρώτον προχώρησε σε 215 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Δεύτερον, αύξησε τον προϋπολογισμό στα 65%. Τρίτον, προχώρησε σε συμβιβασμό και ήρθε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και μέμφθηκε την Κυβέρνηση γιατί έκανε τον συμβιβασμό, για να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 η εκτέλεση της 717. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αντέδρασε σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν τεθεί για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ένας υπουργός και ένα υπουργείο έχει ευθύνες και αρμοδιότητες. Κινείται όμως στα πλαίσια ενός συνταγματικού συστήματος. Αν ένας υπουργός θέλει αύριο το πρωί να προσλάβει 400 άτομα, δεν μπορεί να προσλάβει αυθημερόν. Δεν το επιτρέπει το σύστημά μας. Αν θέλει πολύ περισσότερα κονδύλια από ότι του δίνει ο προϋπολογισμός του κράτους, δεν μπορεί να τα πάρει. Υπάρχει ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες. Όταν θες να κάνεις μία προμήθεια υλικού υπάρχει μία διαδικασία που ορίζει ο νόμος», τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Λιβάνιος προχθές, έχουν μειωθεί οι μετακλητοί.
Απευθυνόμενος στον κ. Βλάχο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «από τη μία θέλουν τη Κυβέρνηση να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα, από την άλλη όταν η Κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, έρχεται το ΠΑΣΟΚ και το κατακρίνει. Η Κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για δύο αντίθετα πράγματα. Έχει κατηγορηθεί γιατί βιάστηκε να τελειώσει την 717 και για αυτό υπήρχε μία οικονομική ζημιά πιθανόν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και από την άλλη γιατί δεν τελείωσε τα πάντα μέσα σε τρεισήμισι χρόνια. Δεν γίνονται και τα δύο. Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είχε παγώσει όλο το σύστημα, έπρεπε η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Όσοι έχουμε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ξέρουμε ότι όταν υπάρχει μία αντιδικία έχεις δύο λύσεις, ή παγώνεις τα πάντα και πας για δέκα χρόνια στα δικαστήρια, ή συμβιβάζεσαι και διαχωρίζεις τις αρμοδιότητες για να προχωρήσεις. Η Κυβέρνηση λοιπόν συμβιβάστηκε. Αυτό που είχε παγώσει επί ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να το τελειώσει και το τελείωσε. Η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις απέναντι σε φυσικά πρόσωπα που το βράδυ στο πεδίο είχαν, όπως και κάθε βράδυ για χιλιάδες βράδια, να διαχειρίζονται αυτή τη γραμμή και τη χειρίστηκαν λάθος κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».