
Μηταράκης στη Βουλή: Οι τέσσερις πυλώνες για μία συνολική πολιτική αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ευρώπη
Φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, επιστροφές, αλληλεγγύη κρατών-μελών και νόμιμη μετανάστευση
Την πρότασή του για μία συνολική πολιτική αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ευρώπη, μέσω της εφαρμογής τεσσάρων παραμέτρων, παρέθεσε με τοποθέτησή του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης (15/05) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση κοινού συστήματος για την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την κατάργηση της οδηγίας 2008/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της οδηγίας 2001/40/ΕΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 2004/191/ΕΚ του Συμβουλίου { COM (2025) 101}», ανέπτυξε τις τέσσερις παραμέτρους για μία ολιστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλο, σημείωσε ότι με την τοποθέτησή του «θύμισε την περίοδο 2015-2019, και εμείς οι νησιώτες βιώσαμε τραγικές συνθήκες εκείνες τις εποχές», τονίζοντας πως «ποτέ να μην επαναληφθεί αυτό».
Αναλύοντας τις τέσσερις παραμέτρους ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «το πρώτο κρίσιμο είναι να φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα», λέγοντας ότι «και η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και το 2022 και το 2023 για την ανάγκη πρόταξης της ασφάλειας των συνόρων».
«Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι οι επιστροφές. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους λαθροδιακινητές έναντι αδράς αμοιβής να θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο και να επιλέγουν αυτοί ποιος θα έρθει να ζήσει στην Ευρώπη. Όποιος δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέφεται. Και η Ευρώπη. χαίρομαι πλέον που, συζητά και προσωρινές λύσεις μεταφοράς αποτυχόντων αιτούντων άσυλο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ασφαλείς χώρες, μέχρι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στη χώρα προέλευσης», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Συνεχίζοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο τρίτο σημείο λέγοντας πως αποτελεί «κρίσιμο σημείο να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών», υπενθυμίζοντας πως «και πάλι η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό μέλος των MED5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, με στόχο να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών αφίξεων. Και πράγματι στους νέους κανονισμούς, για πρώτη φορά, η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναγνωρίζεται».
Αναφερόμενος τέλος, στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως «σαφώς όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει η Ευρώπη να έχει και νόμιμες διόδους. Αυτό όμως πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι κυρίως εποχική εργασία, σε βιομηχανίες οι οποίες έχουν ανάγκη ανθρώπινο δυναμικό».
.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:
Να ευχαριστήσω τον πρώτο τη τάξει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, κ. Πλεύρη που μου παραχώρησε τη σειρά του.
Να ευχαριστήσω τον εκλεκτό συνάδελφο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ξανθόπουλο, ο οποίος μας θύμισε την περίοδο 2015-2019, και εμείς οι νησιώτες βιώσαμε τραγικές συνθήκες εκείνες τις εποχές. Ποτέ να μην επαναληφθεί αυτό.
Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Και αυτό το κάνουμε συστηματικά από το 2020. Οι δικαιωματιστές μιλάνε για δικαιώματα, και μόνο για δικαιώματα. Αλλά όταν μιλάνε για δικαιώματα μιλάνε μόνο για τους μετανάστες. Δεν μιλάνε ποτέ και το έχω παρατηρήσει και σε ψηφίσματα και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διάφορες επιστολές που κατά καιρούς έχει λάβει η Ελλάδα. Τα δικαιώματα των γηγενών, των κατοίκων της Χίου, της Λέσβου, να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη στον τόπο τους.
Για την πολιτική της Ευρώπης, εγώ συμφωνώ ότι χρειάζεται μία συνολική πολιτική αντιμετώπιση. Και οι παράμετροι είναι τέσσερις.
Το πρώτο κρίσιμο είναι να φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι δικαίωμα η παραβίαση των συνόρων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. Και η Συνθήκη της Γενεύης, όποιος τη διαβάζει, μιλάει για άμεση μετάβαση από χώρα κινδύνου σε χώρα ασφάλειας. Δεν μιλάει για μια παγκόσμια ταξιδιωτική κάρτα, που επιτρέπει σε κάποιον που όντως μπορεί να κινδυνεύει στη Σομαλία, να μεταβεί μέσω δέκα ασφαλών χωρών και να επιλέξει τη χώρα και την πόλη που τελικά θέλει να ζήσει. Δεν είναι αυτό το νόημα του διεθνούς δικαίου. Και η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και το 2022 και το 2023 για την ανάγκη πρόταξης της ασφάλειας των συνόρων.
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι οι επιστροφές. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους λαθροδιακινητές έναντι αδρής αμοιβής να θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο και να επιλέγουν αυτοί ποιος θα έρθει να ζήσει στην Ευρώπη. Όποιος δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέψει. Και η Ευρώπη χαίρομαι πλέον που συζητά και προσωρινές λύσεις μεταφοράς αποτυχόντων αιτούντων άσυλο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ασφαλείς χώρες, μέχρι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στη χώρα προέλευσης.
Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Και πάλι η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό μέλος των MED5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, με στόχο να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών αφίξεων. Και πράγματι στους νέους κανονισμούς, για πρώτη φορά, η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναγνωρίζεται.
Θα κλείσω με το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης. Σαφώς όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει η Ευρώπη να έχει και νόμιμες διόδους. Αυτό όμως πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι κυρίως εποχική εργασία, σε βιομηχανίες οι οποίες έχουν ανάγκη ανθρώπινο δυναμικό, και κατά συνέπεια πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κόσμο να έρθει να δουλέψει στην Ευρώπη, και μετά το πέρας της συνεργασίας του να μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του. Και αυτό ήταν το πνεύμα Συμφωνιών που κατά καιρούς έχει υπογράψει η χώρα μας.
Ευχαριστώ κ. Βορίδη για την ενημέρωση.
Δείτε βίντεο εδώ: