Οι εξαγωγείς είναι η πρώτη ομάδα που πρέπει να πληρωθεί
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, στην εισαγωγική του ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης εγκαινιάζει μια νέα πρακτική διαλόγου με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις γιατί θέλουμε να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις εξαγωγές που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις απόψεις των τεχνοκρατών αλλά θα εμπεριέχει τις θέσεις και τις απόψεις των ανθρώπων που προωθούν στην πράξη τις εξαγωγές των Ελληνικών προϊόντων.
Δύο παράγοντες που επηρέασαν την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα ήταν τα προβλήματα ρευστότητας και τα προβλήματα με την αξιοπιστίας της χώρας. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις στο Eurogroupείμαστε όλοι πιο αισιόδοξοι. Με την χθεσινή απόφαση η χώρα μας αποκτά τους πόρους για να εξοφλήσει τις οφειλές της στην πραγματική οικονομία. Εμείς θεωρούμε ότι οι εξαγωγείς είναι η πρώτη ομάδα που πρέπει να πληρωθεί καθώς αυτά τα κεφάλαια θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές μας μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό της ανάπτυξης. Ήδη σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις και θέτουμε ως στόχο για το 2013, να αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ και το 2014/2015 στο 16%. Σε αυτό το πλαίσιο της εξαγωγικής ανάπτυξης, η Εθνική μας Στρατηγική, στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
· Ο πρώτος άξονας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελλάδας, δηλαδή του αριθμού των εταιριών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται. Εδώ εντάσσονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πολιτικές του Υπουργείου μας, που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να παράγουν, να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης. Το 2013, θα ανακοινωθούν τέτοιες πολιτικές και πρωτοβουλίες.
· Ο δεύτερος άξονας αφορά την προώθηση των εξαγωγών. Περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναδιάρθρωση, ουσιαστική συνεργασία και αξιοποίηση όλων των φορέων (τους γνωρίζετε πολύ καλά, όπως ΟΠΕ, Γραφεία ΟΕΥ κ.λπ.) που συνδέονται με το Κράτος και παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις, με την ανεύρεση διεθνών εμπορικών εταίρων/δικτύων σε νέες αναδυόμενες ή παραδοσιακές αγορές.
· Ο τρίτος άξονας συνίσταται στη διευκόλυνση εξωτερικού εμπορίου. Η έμφαση δίνεται στην απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών που απαιτούνται για τις εξαγωγές μας. Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι ακολουθώντας τον Οδικό Χάρτη που παρουσιάσαμε την 1η Νοεμβρίου, θα καταφέρουμε έως το 2015, να αυξήσουμε σταδιακά, κατά 10% την αξία των εξαγωγών, και αντίστοιχα κατά 1,7% στο ΑΕΠ».