Κοινή Συνέντευξη Τύπου Χατζηδάκη – Μηταράκη για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη για τις Εξαγωγές
Κυρίες και Κύριοι,
Η αλλαγή πορείας της χώρας ώστε να ξεφύγει οριστικά από το τέλμα της ύφεσης είναι απόλυτος στόχος όχι μόνο του δικού μας Υπουργείου αλλά και της ελληνικής Κυβέρνησης συνολικά. Η χώρα θα πρέπει με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα να εισέλθει σε μια νέα φάση ανάκαμψης, ανάπτυξης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας. Οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι πολύτιμο και απαραίτητο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της νέας πολιτικής.
Η διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας εντάσσεται ακριβώς εντός του προαναφερθέντος πλαισίου. Οι εξαγωγές αποτελούν επιχειρηματικό πεδίο λαμπρών προοπτικών και ήδη αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν από τις βασικές αιτίες που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση.
Όλοι επίσης συμφωνούμε ότι η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας στα πλαίσια ενός νέου εξωστρεφούς προτύπου ανάπτυξης.
Και αυτό επιδιώκουμε.
Υπάρχουν τεράστια περιθώρια αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστήσουμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης σε αυτήν την χώρα.
Μπορεί το εμπορικό έλλειμμα τα τελευταία 2 χρόνια να έχει μειωθεί, όμως ακόμα παραμένει υψηλό. Η αξία των εξαγωγών είναι ίση μόλις με το μισό της αξίας των εισαγωγών. Πρέπει λοιπόν να μην εφησυχάσουμε αλλά να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο πολύ πιο γρηγορότερα.
{slideshare}[slideshare id=14983508&doc=greecetradefacilitationstrategyroadmapnov-2012el-2-121101110430-phpapp01&type=d]{/slideshare}
Έτσι, έχουμε θέσει φιλόδοξους και συγκεκριμένους στόχους:
(α) το εμπορικό έλλειμμα να ελαχιστοποιηθεί δραστικά μέχρι το 2014, και
(β) να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές αγαθών ώστε να αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
Από πλευράς μας θέτουμε τις βάσεις μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για τις εξαγωγές. Μιας Στρατηγικής που θα βασίζεται στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, την προώθηση των εξαγωγών και τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την πραγματοποίησή τους. Σε αυτόν τον τελευταίο λοιπόν πυλώνα θα εστιάσουμε σήμερα.
Η Στρατηγική μας για την διευκόλυνση των διαδικασιών εξαγωγικής δραστηριότητας περιλαμβάνει 25 δράσεις, 19 κύριες και 6 υποστηρικτικές. Οι 19 κύριες, απεικονίζονται στο διάγραμμα που βλέπετε. Άλλες δράσεις είναι βραχυπρόθεσμου και άλλες μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Τελικός στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού single window, ενός δηλαδή ενιαίου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διευκόλυνσης του διασυνοριακού εμπορίου.
Οι 19 κύριες δράσεις ομαδοποιούνται σε 7 ενότητες:
Η πρώτη ενότητα λοιπόν, σχετίζεται με την συγκέντρωση της εθνικής νομοθεσίας και την πληροφόρηση των εξαγωγέων. Στόχος μας είναι όπου απαιτείται και είναι εφικτό, να συγκεντρωθεί και να απλοποιηθεί (να κωδικοποιηθεί) η εθνική νομοθεσία ανά κατηγορία προϊόντος και χώρα προορισμού, να συνδυαστεί με τα εργαλεία της Ε.Ε και εν τέλει να καταστεί ευκολότερη και απλούστερη η πληροφόρηση για τους εξαγωγείς ως προς τις απαιτούμενες διαδικασίες. Ξεκινάμε μάλιστα άμεσα με αυτό και μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί.
Η δεύτερη ενότητα, συνδέεται με την καταγραφή και την ανάλυση υφισταμένων επιχειρησιακών διαδικασιώνμε στόχο στην συνέχεια την απλοποίησή τους. Με την καταγραφή των διαδικασιών θα αναδειχθούν τα κόστη για τον εξαγωγέα καθώς και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στις οποίες προσκρούει. Πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η Διεξαγωγή Ανάλυσης Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPA) για 2 πιλοτικά προϊόντα (τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα της χώρας και συγκεκριμένα, τυρί φέτα και τα ροδάκινα/ακτινίδια) με τη συμμετοχή στελεχών της δημόσιας διοίκησης αλλά και τη συνδρομή της TaskForceτου ΟΗΕ, ενώ αμέσως μετά (μέσα στο 2013) θα ακολουθήσει η Διεξαγωγή Ανάλυσης Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPA) σε ακόμη 5 κατηγορίες προϊόντων και εν συνεχεία (μέσα στο 2014) σε 5 επιπλέον.
Η τρίτη ενότητα, έχει να κάνει με την μείωση του κόστους για τους εξαγωγείς. Το διοικητικό κόστος για τις εξαγωγές είναι πράγματι υψηλό κατά την εξαγωγική διαδικασία. Για αυτό, στόχος μας είναι η μείωση ή εξάλειψη των τελών των κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τις εξαγωγές. Προς τον σκοπό αυτόν λοιπόν, προχωρούμε στην αξιολόγηση των τελών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την διαδικασία εξαγωγής και αξιοποιούμε τις προτάσεις για τη μείωση / εξάλειψη τους με βάση τα πρότυπα της ΕΕ. (Τέλος του 2013 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα).
Η τέταρτη ενότητα, αφορά τις προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες. Πρώτα από όλα, στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των εσωτερικών τελωνειακών διαδικασιών για την εξάλειψη των περιττών διαδικασιών αλλά και την αντιμετώπιση των δομικών τους προβλημάτων. Ένα παράδειγμα είναι ότι οιώρες λειτουργίας των τελωνείων δεν συμβαδίζουν πάντα με τις ανάγκες των εξαγωγέων. Για αυτό, προχωρούμε στην καθιέρωση ενός πιλοτικού προγράμματος διερεύνησης των (εσωτερικών) διαδικασιών για τα τελωνεία προκειμένου στη συνέχεια να προσαρμοστούν σε νέες βελτιωμένες διαδικασίες (ολοκλήρωση μέσα στο 2013) ενώ μέσα στο 2014 το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα άλλα τελωνεία αλλά και στις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.
{slideshare}[slideshare id=14997217&doc=20121101draftnationaltradefacilitationstrategyandroadmapgr1-121102084613-phpapp01]{/slideshare}
Σε δεύτερο στάδιο, στοχεύουμε σε ποσοτικοποιημένους στόχους όσον αφορά τη διευκόλυνση του εξαγωγέα κατά τον εκτελωνισμό. Στόχος μας είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί για απλουστευμένες διαδικασίες που σήμερα αριθμούνται σε μόλις 3. Πιο συγκεκριμένα, στόχος μας είναι να αυξηθούν στις 50 επιχειρήσεις το 2013, και στις 100 επιχειρήσεις το 2014 ενώ σκοπός μας είναι το 50% της αξίας των εξαγωγών να έχουν γίνει με απλουστευμένες διαδικασίες μέχρι το 2015. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι και η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν εγκριθεί ως Αναγνωρισμένοι Οικονομικοί Φορείς (ΑΟΦ), πράγμα που εξασφαλίζει γρήγορες διαδικασίες όχι μόνο κατά την εξαγωγή των προϊόντων αλλά και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ΑΟΦ είναι μόλις 23 και σκοπός μας είναι φτάσουν το 25% της αξίας των εξαγωγών μέχρι το 2015. Με τις διαδικασίες αυτές, στοχεύουμε και στον εκτελωνισμό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και όχι στα τελωνεία γεγονός που ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την διαφάνεια.
Στην πέμπτη ενότητα εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός – επέκταση των υφισταμένων εργαλείων εκτίμησης και ανάλυσης κινδύνου. Θα πρέπει δηλαδή να το ξαναδούμε έτσι ώστε οι υποθέσεις που εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο να εκτελωνίζονται αυτοματοποιημένα όπως άλλωστε γίνεται και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Σκοπός μας είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και μέσα στο 2014 να έχει επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες (συντονισμένοι έλεγχοι των τελωνείων με άλλες υπηρεσίες).
Επόμενη ενότητα όσο ωριμάζουν οι υπόλοιπες ενέργειες, είναι η ηλεκτρονικοποίηση. Στόχος μας είναι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για πιστοποιητικά, άδειες και εξουσιοδοτήσεις αλλά και η ενθάρρυνση των εξαγωγέων προκειμένου να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών προς τα τελωνεία θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 ενώ η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πληρωμών για όλες τις διοικητικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με το διασυνοριακό εμπόριο για τα τελωνεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.
{slideshare}[slideshare id=14997171&doc=nationaltradefacilitationstrategyroadmapoct2012-121102084054-phpapp01&type=d]{/slideshare}
Τέλος, ο απώτερος στρατηγικός στόχος είναι το 2015 να ξεκινήσει η λειτουργία μιας εθνικής ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες στο διασυνοριακό εμπόριο για τον Έλληνα επιχειρηματία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εξαγωγείς έρχονται αντιμέτωποι με έναν μεγάλο αριθμό ελέγχων από διαφορετικούς φορείς και υπηρεσίες, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων είναι ταυτόσημοι. Στόχος μας λοιπόν είναι να περάσουμε από την πολυπλοκότητα σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα διευκόλυνσης των εξαγωγών, δηλαδή μια υπηρεσία μιας στάσης που θα συλλέγει, θα λαμβάνει και θα διαβιβάζει ηλεκτρονικά τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ θα συνεργάζεται και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα ξεκινήσει εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει παρόλο που σε άλλες χώρες το ίδιο έργο απαίτησε πολύ περισσότερο χρόνο.
Οι παραπάνω πυλώνες πολιτικής μαζί με τις εξειδικευμένες δράσεις τους αποτελούν βασικά συστατικά της Εθνικής Στρατηγικής για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.
Οι στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου μας, η υψηλή ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων, η καινοτομία και η σκληρή δουλειά του Έλληνα εξαγωγέα, είναι το κλειδί ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε σημαντικά αποτελέσματα.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα παρακολουθώ στενά την πορεία υλοποίησης του όλου σχεδίου, θα παρεμβαίνω όποτε απαιτηθεί και θα κινητοποιήσω όλους τους απαραίτητους υλικούς και ανθρώπινους πόρους προκειμένου να επιτύχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Όλοι μας συναισθανόμαστε την κρισιμότητα των καιρών. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να επιτύχουμε και να δώσουμε την ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα να αναπνεύσει και εν τέλει να διαπρέψει στα πέρατα της Οικουμένης.
Σας ευχαριστώ.