Μηταράκης: Δεν υπάρχουν άβατα – Και η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί για την ασφάλεια
Στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Τώρα Μαζί» του Open συμμετείχε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, μεταξύ άλλων για την απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, για την εισήγηση της εισαγγελέως στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, καθώς και την αστυνομική επιχείρηση και τις προσαγωγές στην Πανεπιστημιούπολη.
Αναφορικά με την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «όπως είπε ο Πρωθυπουργός σε μία πολύ πρόσφατη συνέντευξή του, αμέσως η Νέα Δημοκρατία έκανε το δικό της εσωτερικό έλεγχο για να δει αν υπήρχε η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και από πού προέκυψε. Και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση. Η κυρία Ασημακοπούλου, η οποία χρησιμοποίησε μία λίστα, η οποία από ότι φαίνεται πήρε από το κόμμα, η ίδια διευκόλυνε αμέσως υποβάλλοντας την παραίτησή της από το επικείμενο ψηφοδέλτιο. Εμείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε δικά του αντίστοιχα ζητήματα, δείξαμε ευθιξία».
«Ξέρετε και ο ίδιος παραιτήθηκα από ένα πολύ σημαντικό Υπουργείο πριν από μήνες, γιατί κάτι που έκανα θεωρήθηκε λάθος. Το αν υπάρχουν άλλες ευθύνες είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών προφανώς η Δικαιοσύνη δεν περιορίζεται ούτε επηρεάζεται από τον εσωτερικό έλεγχο που ορθώς η Νέα Δημοκρατία έκανε. Από ότι φαίνεται πάντως – γιατί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να χτίσουν ένα αφήγημα πάνω από ένα συγκεκριμένο περιστατικό – η λίστα αυτή αφορά ανθρώπους που είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2019 και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την κλειστή ψηφιακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχετίζεται με την επιστολική ψήφο. Το λέω γιατί αρχίζει να χτίζεται το εξής αφήγημα – ίσως προκαταλαμβάνουν τα κόμματα μία πολύ καλή εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές – του κατά πόσο η επιστολική ψήφος επηρεάστηκε από αυτή τη διαρροή e-mail. Η κυρία Ασημακοπούλου είπε ότι δεν πήρα εγώ λίστα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή από κυβερνητική αρχή», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης
Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι «το αν ήξερε η κυρία Ασημακοπούλου όταν πήρε τη λίστα, ότι επρόκειτο για λίστα που σχετίζεται με Απόδημους που ψήφισαν στις εκλογές, ή επρόκειτο για εσωτερική λίστα της Νέας Δημοκρατίας, ψηφοφόρων, μελών, οι οποίοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιούν τα στοιχεία τους, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί. Δεν είναι δεδομένο και δεν προκύπτει ότι η κυρία Ασημακοπούλου γνώριζε ότι αυτή η λίστα προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, και γι’ αυτό παραιτήθηκαν και οι άνθρωποι που μπλέχτηκαν σε αυτή τη διαδρομή. Αλλά επαναλαμβάνω, και πολιτική ευθιξία θα πρέπει να δείξουν όσοι, αν υπάρχουν αλλού ευθύνες».
Αναφορικά με την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η υπόθεση προφανώς προκαλεί αποτροπιασμό της κοινής γνώμης και πολύ έντονα συναισθήματα και δικαιολογημένα. Ήταν μία ακραία υπόθεση. Από εκεί και πέρα, σε μία ώριμη Δημοκρατία η Δικαιοσύνη κρίνει βάσει του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν ψηφίζουμε μέσω πάνελ ή με sms o καθένας μας τι γνώμη έχουμε για μία υπόθεση που στην πραγματικότητα δεν ήμασταν μέσα. Είναι προφανές ότι έχουν γίνει κακουργηματικές πράξεις και από ότι φαίνεται, σύμφωνα με την Εισαγγελέα, η απόφαση είναι καταδικαστική για όλους, για το ποια ακριβώς πράξη είναι ένα νομικό ζήτημα. Υπάρχουν πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας στο δικό μας δικαιικό σύστημα».
«Το ελληνικό δικαιικό σύστημα έχει τόσες δικλείδες ασφαλείας, που στο τέλος βρίσκεται η σωστή απόφαση. Και η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση αυστηροποίησε τους ποινικούς κώδικες πρόσφατα και κατήργησε, και διαμαρτυρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά ότι πλέον δεν μπορεί να τρως 3-5 χρόνια φυλακή και να μην πηγαίνεις ούτε μία μέρα μέσα. Γιατί πλέον δεν έχει αποτρεπτική αξία η ποινή», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Για τις προσαγωγές στις οποίες προχώρησε σήμερα το πρωί η Ελληνική Αστυνομία στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η Αστυνομία στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άβατα. Το Πανεπιστήμιο κάποια στιγμή θεωρήθηκε άβατο και από ότι φαίνεται δεν ήταν άβατο για τις φοιτητικές ιδέες. Είχαμε ένα περιστατικό στο οποίο η Αστυνομία αντέδρασε».
«Είναι κρίσιμο πάντως, και αυτό είναι κάτι το οποίο είχαμε πει και το καλοκαίρι, ότι πρέπει η Πανεπιστημιακή κοινότητα επιτέλους να ανταποκριθεί στην ασφάλεια του χώρου. Δεν μπορούν τα Πανεπιστήμια – και αυτό είναι ευθύνη της Πανεπιστημιακής κοινότητας – να μην έχουν τουρνικέ, να μην έχουν κάρτες, να μην έχουν ασφαλείς πύλες εισόδου, για την προστασία και των φοιτητών που είναι μέσα, γιατί η Πανεπιστημιακή ελευθερία σημαίνει ότι και ο φοιτητής που είναι μέσα στην Πανεπιστημιούπολη πρέπει να νιώθει ασφαλής», τόνισε ο κ. Μηταράκης.