Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης – Βουλευτής Χίου – Νέα Δημοκρατία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • ΝΕΑ
    • ΒΟΥΛΗ
    • ΧΙΟΣ
    • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
  • MEDIA
    • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • VIDEOS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • 16/12/2025
  • Βουλή

Μηταράκης για Προϋπολογισμό: Ανάπτυξης, αξιοπιστία και πραγματικές αυξήσεις εισοδημάτων για το 2026

Τη σαφή πολιτική και οικονομική στόχευση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2026 ανέδειξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τόνισε, ο Προϋπολογισμός του 2026 υπηρετεί δύο μεγάλους εθνικούς στόχους: την ουσιαστική σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Από το 2019 έως το 2026, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά περίπου 15% σε σταθερές τιμές, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση περιορίζεται στο 5%, αποδεικνύοντας τον τριπλάσιο ρυθμό σύγκλισης. Παράλληλα, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων ενισχύθηκαν σωρευτικά κατά 32%, με πραγματική αύξηση εισοδήματος περίπου 10%, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, που από το 183% του ΑΕΠ το 2019 υποχωρεί στο 138% το 2026, με μείωση περίπου 30 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς. Όπως υπογράμμισε, η μείωση αυτή μεταφράζεται σε περισσότερους διαθέσιμους πόρους για υγεία, παιδεία και υποδομές.

Κεντρικός πυλώνας του Προϋπολογισμού είναι η ισχυρή επενδυτική δυναμική, με τις επενδύσεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 96% την περίοδο 2019–2026 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να φτάνει τα 16,7 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται και στην αγορά εργασίας, με την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό και περισσότερους από 500.000 πολίτες να έχουν βρει εργασία.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική στη φορολογία, μειώνοντας συντελεστές και αυξάνοντας τα έσοδα μέσω ανάπτυξης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με το μικρότερο «κενό» ΦΠΑ στην Ευρώπη. Αντίθετα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για έλλειψη κοστολογημένων και αξιόπιστων προτάσεων.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2026 συνδέει το σήμερα με το αύριο, προετοιμάζοντας τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό ευρώ και το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο. Κάλεσε, τέλος, το Σώμα να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει με σχέδιο, ευθύνη και συνέπεια την πορεία προόδου της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

Ο Προϋπολογισμός του 2026, υπηρετεί  δύο μεγάλους εθνικούς οικονομικούς στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  

Από το 2019 έως το 2026, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές στην Ελλάδα αυξάνεται κατά περίπου 15%, όταν στην Ευρωζώνη αυξάνεται μόνο κατά 5%. Δηλαδή υπάρχει πλέον, επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας τριπλάσιος ρυθμός σύγκλισης.  Οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων ενισχύθηκαν κατά 32%, την περίοδο 2019–2026. Όταν, την ίδια περίοδο, ο σωρευτικός πληθωρισμός είναι γύρω στο 22%. Δηλαδή, το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα εργαζόμενου βελτιώθηκε κατά 10%. Δεύτερος μεγάλος εθνικός στόχος, η δραστική μείωση του χρέους που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, από το 183% του ΑΕΠ το 2019, υποχωρεί στο 138% το 2026, πτώση περίπου 45 ποσοστιαίων μονάδων σε μία δεκαετία. Σε απόλυτους αριθμούς, έχει ήδη μειωθεί περίπου κατά 30 δισ. ευρώ. Η μείωση του χρέους δεν είναι θεωρητικό μέγεθος, που αφορά μόνο τους οικονομολόγους. Σημαίνει περισσότερους πόρους για την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές για τα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Πέρα από τους στόχους, έχει σημασία και το «πώς» τους πετύχαμε.  

Στον πυρήνα του Προϋπολογισμού βρίσκεται η έκρηξη των επενδύσεων. Οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ το 2019 φτάνουν κοντά στο 17–18% το 2026. Σε σταθερές τιμές, οι επενδύσεις αυξάνονται σχεδόν 96% την περίοδο 2019–2026, όταν στην Ευρωζώνη αυξάνονται μόλις 5%. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά, από περίπου 5,6 δισ. το 2019 φτάνει στα 16,7 δισ. ευρώ το 2026. Αυτό σημαίνει έργα που αλλάζουν τον χάρτη της χώρας, αλλάζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Στην αγορά εργασίας, τα αποτελέσματα είναι εξίσου μετρήσιμα: η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό, το χαμηλότερο από το 2008. Περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά. Υλοποιούμε πληθώρα δράσεων, με ισχυρά φορολογικά κίνητρα, για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο αριθμός των μισθωτών κινείται ανοδικά, πάνω από 3,8–3,9 εκατομμύρια την επόμενη διετία.  

Δεν είναι θεωρία· είναι άνθρωποι που από άνεργοι έγιναν εργαζόμενοι. Στη φορολογία, αλλάξαμε τη στρατηγική. Μειώσαμε τους συντελεστές, και αυξήσαμε τα δημόσια έσοδα. Ενώ η αντιπολίτευση ψάχνει ξανά, όπως παλιά, ιδέες για να επιβάλλει νέους φόρους στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Η σχέση έμμεσων προς άμεσους φόρους βελτιώνεται: από περίπου 67% το 2019, στο 62% σήμερα.  Ναι, ακόμα είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., γύρω στο 55%, αλλά οι χώρες με μεγάλο τουριστικό τομέα – όπως και η Ελλάδα – βρίσκονται κοντά στο 60%. , γιατί ο τουρισμός αυξάνει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από έμμεσους φόρους.

Η τάση όμως είναι σαφής: με τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε στον Προϋπολογισμό του 2026, για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην ελληνική ύπαιθρο, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που βάρυνε τους συνταξιούχους μας και των ασφαλιστικών εισφορών, γυρίζουμε σταδιακά σε πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό φορολογικό μοντέλο. Τα έσοδα αυξάνονται, όχι επειδή αυξήσαμε τους φόρους – η τεράστια λαϊκιστική παρανόηση που επιλέγει να κάνει η αντιπολίτευση, αλλά χάρη στην ανάπτυξη, την αύξηση της κατανάλωσης, περιλαμβάνοντας τον τουρισμό, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Και φυσικά, είναι πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής, κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024. Δηλαδή μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 55% σε μια 5ετία. Είμαστε πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, πάμε σωστά. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα, προφανώς υπάρχουν προβλήματα, και θα υπάρχουν πάντα ζητήματα που οι Κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά η χώρα είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση. Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν βελτιώθηκε η εικόνα της χώρας, αυτό το παραδέχονται πλέον και οι εταίροι μας και οι οίκοι αξιολόγησης. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να πάμε καλύτερα και από εδώ και πέρα. Η απάντηση είναι ναι, με πρόοδο. Με την Νέα Δημοκρατία, με τη συνέχεια μιας πολιτικής δημοσιονομικής υπευθυνότητας με πραγματικές αυξήσεις εισοδημάτων και επενδύσεις. Η συλλογική ευημερία γίνεται ατομική πρόοδος! 

Στον αντίποδα, τι έχουμε; Έχουμε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς σοβαρό, εναλλακτικό, κοστολογημένο σχέδιο, κινούμενο προς τα αριστερά, δίνοντας πολιτικό «συγχωροχάρτι» για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθετεί ρητορική εύκολων υποσχέσεων, ναι σε όλους και σε όλα. Μέτρα άνω των 4 δισ. χωρίς χρηματοδότηση και αξιοπιστία. Έχουμε μια Αριστερά που ξανά υπόσχεται τα πάντα σε όλους: μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ, δαπάνες δισεκατομμυρίων, ταξίδια στην «Ιθάκη», μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» και ευχολογίων. Λες και δεν ζήσαμε το 2015, που ακόμα πληρώνουμε. Και έχουμε και τη λαϊκιστική δεξιά, που έρχεται να πλειοδοτήσει: καταργήστε φόρους, καταργήστε διόδια, καταργήστε έσοδα, όλα δωρεάν, όλα κρατικά, όλα κεντρικά σχεδιασμένα – αυτό μου θυμίζει σοσιαλισμό. Χωρίς χρηματοδότηση, κρατικός κεντρικός σχεδιασμός με άδειο ταμείο. 

Ο Προϋπολογισμός του 2026 μας προετοιμάζει και για τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Πρόκληση για τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup, σε επίπεδο Ε.Ε. Πρώτον, την τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό ευρώ, την ανάγκη χρηματοδότησης κρίσιμων επενδύσεων την περίοδο 2028–2034. Κι όπως παρουσίασα στην Πρωτολογία μου, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ελλάδα και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, χάρη στη μεγάλη διαρθρωτική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. 

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι, 

Ο Προϋπολογισμός του 2026 συνδέει το σήμερα με το αύριο, την ανάκαμψη με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με μια κυβέρνηση που δεν κρύβεται από τις προκλήσεις του μέλλοντος και τα προβλήματα του παρόντος, αλλά σχεδιάζει για το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει πρόοδο με σχέδιο, ευθύνη και συνέπεια. Διεκδικώντας με αξιώσεις, τρίτη αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. 

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2026.  

Σας ευχαριστώ. 

Tags:
Οικονομία
Σχετικά Άρθρα
  • Μηταράκης για Προϋπολογισμό 2026: Από την κρίση στη σταθερότητα – Η Ελλάδα του 2026 σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη 13/12/2025
  • Μηταράκης: Βάζουμε δύο μετρήσιμους και ουσιαστικούς στόχους, τη σύγκλιση εισοδημάτων με ΕΕ και τη μείωση δημόσιου χρέους 13/12/2025
  • Μηταράκης: Σεβασμός στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας – Ενισχύουμε την ανάπτυξη με υποδομές που αλλάζουν τον χάρτη της χώρας 10/12/2025
  • Μηταράκης: Μήνας ουσιαστικής ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος ο Δεκέμβριος – Καταβολή ποσών άνω του 1 δισ. ευρώ 04/12/2025
  • Μηταράκης: Στηρίζουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή, ενισχύουμε την οικονομία 27/11/2025
  • Μηταράκης: Η μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση της μεταπολίτευσης – Στο πλευρό της μεσαίας τάξης και των οικογενειών 06/11/2025
  • Μηταράκης για τροπολογία Αγνώστου Στρατιώτη: Ο σεβασμός στα εθνικά σύμβολα δεν θα έπρεπε να είναι θέμα πολιτικής διαφωνίας, αλλά κοινής συνείδησης 22/10/2025
  • Μηταράκης: Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον εργαζόμενο στην πράξη, με ευκαιρίες και δικαιώματα 15/10/2025
  • Μηταράκης για Αναθεώρηση Συντάγματος: Αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Ελλήνων 03/10/2025
  • Επίσκεψη Μηταράκη στη Βιέννη ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Αυστρίας 24/09/2025
  • Μηταράκης: Ανάγκη για κατάπαυση πυρός και προστασία αμάχων στη Γάζα – Στρατηγικής σημασίας η συμφωνία με τα ΗΑΕ 03/09/2025
  • Μηταράκης: Η συμφωνία με τον ΔΟΜ ενισχύει τις δυνατότητες της χώρας – Αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική 03/09/2025
  • Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό – Σωστή κατεύθυνση το νέο νομοσχέδιο 02/09/2025
  • Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαμε ΝΑΙ στον πλήρη έλεγχο – Κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν 30/07/2025
  • Μηταράκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που ζητάει να πέσει άπλετο φως στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ 30/07/2025
  • Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Νέα Δημοκρατία ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης – «Άπλετο φως, χωρίς συμψηφισμούς» 29/07/2025
  • Μηταράκης για Τέμπη: Σήμερα τελειώνει η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης – Η ΝΔ επέλεξε τον δρόμο της ευθύνης και της διαφάνειας 22/07/2025
  • Μηταράκης: Προστατεύουμε τα παιδιά μας, θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία – Σπάμε τα αποστήματα του παρελθόντος 03/07/2025
  • Μηταράκης: Με διαφάνεια, θεσμικότητα και δικαιοσύνη, χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος 02/07/2025
  • Μηταράκης: «Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης – Η Δικαιοσύνη θα αναδείξει την αλήθεια» 18/06/2025

Όσα Είπαμε Τα Κάναμε, Σταθερά μπροστά, με έργα! Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Αποτρέποντας το μεταναστευτικό να μας επηρεάσει ξανά.

Πρόσφατα Άρθρα

  • Δεκ 16, 2025

  • Δεκ 13, 2025

Social Media

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • 2271022494
  • contact@mitarakis.gr
  • Απλωταριάς 57, Χίος