Μηταράκης: Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια μέσω μίας στρατηγικής πολιτικής τριών πυλώνων
Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Πρωινή Ζώνη» στο Action24 φιλοξενήθηκε ο βουλευτής ΝΔ Χίου, Νότης Μηταράκης.
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης ήταν οι επικείμενες ευρωεκλογές, η επιστολική ψήφος, η ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά.
Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται επί ποδός σε περιοδείες σε όλη τη χώρα, με τον ίδιο να σημειώνει ότι σήμερα θα βρίσκεται στο νησί της Χίου μαζί με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντυ Μπελέρη.
Αναφορικά με την ακρίβεια και την επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις πολυεθνικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, μέσω της εφαρμογής μίας στρατηγικής πολιτικής τριών πυλώνων.
«Αν δούμε τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ευρώπη έχει ένα συσσωρευμένο πληθωρισμό 34%. Η Ελλάδα έχει 30%. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στα πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει και στον πληθωρισμό τροφίμων λιγότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε σχετικά με αυτό.
Το πρώτο είναι μία μεγάλη στήριξη στην πλευρά των εισοδημάτων, με την αύξηση του βασικού μισθού, τις αυξήσεις συντάξεων, τις αυξήσεις των μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις που δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν. Δεύτερον, είναι με τον έλεγχο της αγοράς. Θεσμοθετήσαμε διαδικασίες που δεν υπήρχαν, που ορίζουν τι εστί αισχροκέρδεια, και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει πολλά πρόστιμα για να μαζέψει αυτό το κομμάτι πληθωρισμού που δικαιολογείται από την αθέμιτη πρακτική των πολυεθνικών. Υπάρχει και ένα τρίτο σημείο, που έχει να κάνει με το πώς αυτά τα προϊόντα έρχονται στην Ελλάδα και πωλούνται από πολυεθνικές. Ως προς αυτό, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός, χρειάζεται μία καλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να υπάρξουν κανόνες, όπως κάναμε στην Ελλάδα με τον ορισμό της αισχροκέρδειας και τη θέσπιση κανόνων στο εσωτερικό κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Ο τρίτος πυλώνας, λοιπόν, μίας ολοκληρωμένης δράσης για την ακρίβεια, είναι να κάνουμε το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «ως προς το εσωτερικό κομμάτι, έχουν γίνει περισσότερα από ότι έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κανονισμοί που δεν υπήρχαν, σύστημα τιμών που δεν υπήρχε, πρόστιμα σε πολυεθνικές, είναι μία πολύ μεγάλη πρόοδος. Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Το θέμα είναι να μην έχει η χώρα μας διαφοροποιήσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό αυτό απαιτεί και θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Για την επιστολική ψήφο
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, ο κ. Μηταράκης, απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Μπάρκα και στο μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κυρία Βάσια Αναστασίου, τόνισε ότι «το ερώτημα που θα τεθεί μετά, είναι αν η εμπειρία της επιστολικής ψήφου τελικά πρέπει να μας οδηγήσει να την επεκτείνουμε και στις εθνικές εκλογές. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο και στην Αθήνα, όπως και συγγενείς μου, που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, και έχουν μία πολύ θετική εμπειρία». Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τον οικολογικό χαρακτήρα που προωθείται στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, σημειώνοντας πως «αυτό το ψηφοδέλτιο που ήταν μία σελίδα, και στη μία πλευρά είχε όλα τα κόμματα, και στην άλλη όλους τους υποψήφιους, από αυτή την αντι-οικολογική ντάνα χαρτιών που δίνουν στο εκλογικό κέντρο με μεγάλα «σεντόνια», το βρίσκω και πολύ πιο καλό τρόπο να ψηφίσει κανείς».
Για τα Ελληνοτουρκικά
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις πρόσφατες δηλώσεις για τα πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «δηλώσεις τέτοιες και ακρότητες έχουν ακουστεί και στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι σε κεντρικό επίπεδο έχουμε χαμηλότερη ένταση από ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία, τα οποία προφανώς δεν είναι εύκολο να λυθούν, αλλά νομίζω ότι η χώρα μας, και στο θέμα της διπλωματίας έχει καταφέρει και να βελτιώσει τη σχέση με την Τουρκία, και να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία μας, και την ίδια στιγμή, την αποτρεπτική μας ικανότητα ως χώρα με τους εξοπλισμούς στρατού, ναυτικού και αεροπορίας». Ενώ, απαντώντας στον κ. Μπάρκα και την κυρία Αναστασίου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «όλα τα θέματα διεθνοποιούνται. Η Ελλάδα κάνει συγκεκριμένα πράγματα».