Μηταράκης από Κύπρο: Κρίσιμες οι ευρωεκλογές για τα συμφέροντα του Ελληνισμού – Οι 6 πυλώνες για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής
Γλαύκος Κληρίδης και Κωνσταντίνος Καραμανλής οι εθνάρχες του Σύγχρονου Ελληνισμού
Στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο παρευρέθηκε ως καλεσμένος ομιλητής ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Χίου κ. Νότης Μηταράκης , μαζί με τον βουλευτή ΔΗΣΥ και Πρόεδρο Δ.Σ. του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», κ. Χάρη Γεωργιάδη.
Κατά την ομιλία του με θέμα «20 Χρόνια Ευρώπη» ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στους εθνάρχες του Σύγχρονου Ελληνισμού, σημειώνοντας πως «ο Γλαύκος Κληρίδης και Κωνσταντίνος Καραμανλής οι εθνάρχες του Σύγχρονου Ελληνισμού». Παράλληλα, επικεντρώθηκε σε έξι βασικούς πυλώνες για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο, παραθέτοντας προτάσεις και θέσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία, την ενεργειακή πολιτική και τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης «οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη κάλπη. Όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για λαϊκισμό και εύκολα λόγια, η Ιστορία έχει αποδείξει πως πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία η οποία κρίνει πολλά για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην καρδιά της Ευρώπης»
«Ο Ελληνισμός παγίως τονίζει στα διεθνή fora πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του», τόνισε ο κ. Μηταράκης στην ομιλία του.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, μεταξύ άλλων «είναι η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταρτίσει μία ενιαία αμυντική πολιτική. Ζήτημα το οποίο θα συζητήσει το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Απαραίτητη εξέλιξη για να ενισχυθεί πολιτικά η ΕΕ στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές οι κινήσεις αφορούν τον Ελληνισμό. Καθώς επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από άλλα έθνη και αποδεικνύεται ο σημαντικότατος ρόλος μας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν ως ΕΕ να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί έχει σημασία αυτό για την πατρίδα μας. Δεν αρκούν μόνο εθνικοί πόροι για να χρηματοδοτούμε μεγάλες εξοπλιστικές» δαπάνες».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, συναγωνιστές του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην Κύπρο, ανάμεσά σας αυτή τη χρονική στιγμή. Καθώς Απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις ευρωεκλογές.
Είναι ιδιαίτερη χαρά που ομιλώ μαζί με τον Χάρη Γεωργιάδη. Θέλω να σας πω ότι ο Χάρης απολαμβάνει μέγιστο σεβασμό στην Ελλάδα. Ως πολύ επιτυχημένος Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Είχαμε την χαρά να τον προσκαλέσουμε, πριν λίγα χρόνια, ως επίτιμο Ομιλητή στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Φίλες και Φίλοι,
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη κάλπη. Όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για λαϊκισμό και εύκολα λόγια, η Ιστορία έχει αποδείξει πως πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία η οποία κρίνει πολλά για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην καρδιά της Ευρώπης.
Ελλάδα και Κύπρος, στον επόμενο πενταετή κύκλο του ευρωκοινοβουλίου, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τόσο κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικές υποθέσεις. Τα οφέλη, εάν ανταποκριθούμε, είναι προφανή, όπως επίσης και οι κίνδυνοι.
Θέλω να επικεντρωθώ σε έξι ζητήματα, ενόψει των κρίσιμων εκλογών. Καταρχήν, στην εξωτερική πολιτική. Όπου η Ευρώπη, στην οποία ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία, παίζει καταλυτικό ρόλο. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές, είναι όμως σημαντικό να επαναλαμβάνονται. Η Αθήνα διαχρονικά καθιστά σαφές πως, η οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία, περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Ελληνισμός παγίως τονίζει στα διεθνή fora πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του.
Προφανώς η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού. Δίνει στην Κύπρο πολύ σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουμε σε απόλυτο συντονισμό, και θέλω να το τονίσω αυτό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε επίπεδο ΟΗΕ, είτε σε επίπεδο των όποιων διμερών και πολυμερών επαφών μας, να διεκδικούμε μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα θετικό μομέντουμ μετά και τη Διακήρυξη των Αθηνών που ακολουθήθηκε.
Σήμερα, άλλωστε, πραγματοποιείται επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γειτονική χώρα. Θέλω να ελπίζω πάντως ότι αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Και αντίστοιχα, βέβαια, Αθήνα και Λευκωσία συντάσσονται, συνεργάζονται ολοένα και στενότερα σε όλα αυτά τα πεδία, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου, τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω, είναι η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταρτίσει μία ενιαία αμυντική πολιτική. Ζήτημα το οποίο θα συζητήσει το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Απαραίτητη εξέλιξη για να ενισχυθεί πολιτικά η ΕΕ στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτές οι κινήσεις αφορούν τον Ελληνισμό. Καθώς επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από άλλα έθνη και αποδεικνύεται ο σημαντικότατος ρόλος μας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν ως ΕΕ να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί έχει σημασία αυτό για την πατρίδα μας. Δεν αρκούν μόνο εθνικοί πόροι για να χρηματοδοτούμε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες
Το τρίτο ζήτημα που θέλω να τονίσω είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα εφαρμόζει, από το 2020, μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με δύο μετρήσιμους στόχους:
Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και
Δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Τα καταφέραμε! Και πετύχαμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μεταβάλλουμε την κοινή πολιτική και να προχωρήσει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτή την προσπάθεια συνεργάστηκα στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Ειδικά στα πλαίσια του MED 5 – της ομάδας των χωρών πρώτης υποδοχής.
Γνωρίζω ότι το μεταναστευτικό ταλαιπωρεί πολύ την Κύπρο, ως απόρροια των ευρύτερων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα, της κοινωνικής κατάρρευσης του Λιβάνου. Στην Ελλάδα, οι μύθοι της Αριστεράς περί ανθρωπισμού στο μεταναστευτικό κατέρρευσαν στην πράξη. Καθώς συνδυάσαμε την προστασία των συνόρων με την παροχή ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο και την ταχεία έκδοση αποφάσεων, ώστε να μην είναι άνθρωποι σε ομηρεία.
Η πολιτική αυτή, όμως, πολεμήθηκε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από την Αριστερά, με συμμετέχοντες δυστυχώς και Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι ήταν ικανοί να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησής προς την Ελλάδα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν την ατελέσφορη ιδεολογική τους θέση.
Η μετανάστευση προφανώς είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και πάντα θα υπάρχει. Είναι σημαντικό οι χώρες να μπορούν να το διαχειριστούν βάσει των δικών τους αναγκών και στον αριθμό που μπορούν, με τις νόμιμες διαδικασίες. Είναι κάτι που τονίσαμε πολλές φορές και εμείναμε σε αυτό και κατά τις Συνόδους των MED5, όπου εισαγάγαμε στην ευρωπαϊκή συζήτηση την δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Οι MED5 υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης. Συνεργαζόμενοι ενεργά με χώρες διέλευσης. Τονίσαμε ότι οι μειωμένες αφίξεις, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών. Όπως και την ανάγκη αναγκαστικών απελάσεων και αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου.
Από την συζήτηση για το μεταναστευτικό, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την πραγματικότητα, πως δηλαδή οι μετανάστες είναι τα πρώτα θύματα των ίδιων των κυκλωμάτων, τα οποία φέρνουν ανθρώπους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και μετά τους εντάσσουν με έναν παράτυπο τρόπο μέσα στην κοινωνία.
Τέταρτον, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επεκτείνονται στην Πολιτική Προστασία. Μετά και την εμπειρία των τελευταίων ετών, αλλά και ενόψει του καλοκαιριού, είναι απολύτως σαφές ότι η Μεσόγειος βρίσκεται πια στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα και όχι πιο εύκολα και η συνεργασία, θα έλεγα, όχι μόνο Ελλάδος και Κύπρου αλλά των μεσογειακών χωρών συνολικά, θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητη.
Πέμπτον, προκλήσεις αντίστοιχες υπάρχουν και στην Ενέργεια. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί φυσικό αέριο για δεκαετίες ακόμα και προφανώς είναι πολύ καλύτερο το φυσικό αέριο να το προμηθεύεται με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο από χώρες είτε ευρωπαϊκές, είτε χώρες που είναι φυσικοί σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση αυτή δε, δεν μπορεί να μην συνδυάζεται και με την ανάγκη και υποχρέωσή μας ως κυβερνώσες παρατάξεις να παρέχουμε φθηνή ενέργεια στους πολίτες μας.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικότατα βήματα για την απεξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες σε μία προσπάθεια τόσο να ανταποκριθεί στις επιταγές της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης όσο και να αντιμετωπίσει τις εξαρτήσεις οι οποίες έχουν γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Μειώσαμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% από το 2005, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%. H Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Κλείνοντας, να τονίσω το 6ο ζήτημα. Στην ευρωπαϊκή κάλπη είναι σημαντικό να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουμε η Νέα Δημοκρατία και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Να εκλέξουμε ανθρώπους που έχουν την ικανότητα, τις γνώσεις, το μεράκι, να έχουν ισχυρό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο, προς όφελος των χωρών μας.
Σε αυτή τη κάλπη θα είμαστε στην πρώτη γραμμή!
Ενωμένοι και ισχυροί!
Σας ευχαριστώ.»