Μηταράκης: Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε για τα Τέμπη έκανε πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά
Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Η Επόμενη Μέρα» του Action 24 συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, όπου συζητήθηκαν όσα συνέβησαν στη Βουλή επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Η Κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα. Η εξεταστική επιτροπή συστάθηκε και πράγματι έγινε μία πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά. Κοιτάξτε, η δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα στα θέματα των φυσικών αυτουργών. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο δυστύχημα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, από ότι φαίνεται, πολύ σύντομα, συντομότερα από ότι έχει συμβεί σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά, όπως το Μάτι, τη Μάνδρα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, κ. Κοτρώτσου, σημείωσε πως «είναι μία πάρα πολύ δύσκολη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια. Είναι πολύ βαρύ το κλίμα, όταν μιλάς για ένα δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πενήντα επτά συνάνθρωποί μας, πάρα πολλά νέα παιδιά. Άρα υπό αυτό το βαρύ κλίμα η υποχρέωση στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ολομέλειας είναι να συζητήσει επί της ουσίας. Το συναίσθημα είναι βαρύ. Προφανώς οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τους συγγενείς τους ψάχνουν να βρουν τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Η πλειοψηφία κατέθεσε ένα πόρισμα επτακοσίων πενήντα περίπου σελίδων απόλυτα εμπεριστατωμένο από το οποίο προκύπτουν επτά συγκεκριμένα λάθη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – να το πω απλά – του Γενικού Κανονισμού Κίνησης των Σιδηροδρόμων, τα οποία οδήγησαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα».
«Είναι ανθρωπίνως κατανοητό, ότι όταν έχουν πεθάνει 57 άτομα ψάχνουμε να βρούμε και κάτι άλλο αν υπάρχει. Το θέμα είναι να υπάρχει, γιατί οι ποινικές ευθύνες είναι κάτι πολύ βαρύ στο αξιακό μας σύστημα, και για να υπάρχουν ποινικές ευθύνες πρέπει να έχουν προκύψει συγκεκριμένες αποδείξεις, που συνδέουν ένα πρόσωπο με πράξεις, οι οποίες οδήγησαν άμεσα σε αυτό το δυστύχημα. Εδώ προκύπτει ότι ο σταθμάρχης είχε σύστημα τοπικό, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιήσει, που δεν χρησιμοποίησε. Δεν παρακολούθησε το τρένο ότι ήταν σε λάθος γραμμή, να μην επαναλάβω όλο το πόρισμα», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717, ο κ. Μηταράκης είπε πως «για την περίφημη σύμβαση 717, ο κ. Καραμανλής πήρε μία απόφαση. Η απόφαση ήταν να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Εδώ, το ΠΑΣΟΚ – και θα πω το ΠΑΣΟΚ – γιατί έχει καταθέσει πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή γιατί τελείωσε την σύμβαση και συγχρόνως γιατί δεν ήταν έτοιμη την εποχή του ατυχήματος. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα στο δικό μας Σύνταγμα, οποιοδήποτε κόμμα με τον αριθμό των βουλευτών που απαιτείται να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένα αδικήματα και με συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Αυτό είναι το Σύνταγμα της χώρας μας. Και θέλω να σας πω ότι αντίστοιχο νόμο έχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανονισμούς περί ασυλίας πολιτικών προσώπων».
Απαντώντας σε σχόλιο του κ. Κοτρώτσου, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει προκύψει από τα πορίσματα, ούτε της μειοψηφίας, που κατατέθηκαν, συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν πρόσωπα τα οποία είχαν θέση ευθύνης σε κυβερνήσεις, με ποινικές ευθύνες με αυτό το τραγικό δυστύχημα. Εγώ ήμουν μέλος σε δύο εξεταστικές επιτροπές που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και την Επιτροπή για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα δάνεια των κομμάτων, για την εξεταστική της υγείας. που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την προεδρία και την πλειοψηφία. Και κατατέθηκαν πορίσματα και επί ΣΥΡΙΖΑ τελικά, βρέθηκε ότι οι Επιτροπές που είχε ξεκινήσει, δεν κατέληξαν από την πλειοψηφία σε συμπεράσματα, τα οποία είχαν ποινικό ενδιαφέρον».
Ο κ. Μηταράκης στη συνέχεια, επικεντρώθηκε σε δύο σημαντικές διευκρινήσεις. «Πρώτον, η υπόθεση η οποία έφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια τον Νοέμβριο, δεν αφορά το ατύχημα. Αφορά στο αν ορθώς ή μη ορθώς ο κ. Καραμανλής επέλεξε να ολοκληρώσει τη σύμβαση 717 από το να βγάλει έκπτωτο τον εργολάβο, στην οποία περίπτωση, η παράδοση του συστήματος θα παρατεινόταν ακόμα περισσότερο. Δεν σχετίζεται λοιπόν αυτή η υπόθεση με τα θύματα. Το λέω γιατί ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτός».
«Το δεύτερο, για την Ευρωπαία Εισαγγελέα, επειδή άκουσα κάποια σχόλια, όχι από την ίδια, αλλά από ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι λένε ότι κακώς υπάρχει συνταγματική ασυλία γιατί προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θέλω να σας θυμίσω ότι στον Κανονισμό 2017/1939 Σύστασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στα άρθρα 29 και 39 υπάρχει ρητή αναφορά στο δικαίωμα των κρατών μελών να έχουν ασυλία για πολιτικά πρόσωπα. Όπως, θυμίζω, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασυλία για τους δικούς της αξιωματούχους. Άρα δεν είναι ένα ελληνικό προνόμιο η νομοθεσία που υπάρχει. Υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπάρχει για έναν λόγο, για να μπορούν οι πολιτικοί να ασκούν εντός του νόμου εξουσία και να λύνουν ζητήματα. Αν ο κάθε Υπουργός δεχόταν δέκα μηνύσεις την ημέρα από οποιοδήποτε, για το οτιδήποτε, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το κράτος», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «ξέρετε τι μου θυμίζει κ. Παπαγεωργίου; Τις εποχές της εθνικής διχόνοιας – έναν αιώνα πίσω – που έγιναν έκτακτα δικαστήρια μετά από μεγάλες καταστροφές. Δεν λειτουργεί έτσι το σύγχρονο κράτος δικαίου. Υπάρχει ένα Σύνταγμα, υπάρχει ένας νόμος, υπάρχουν κανονισμοί, και νομίζω ότι είναι λάθος να μπαίνουμε στη λογική – αναγνωρίζω το βαρύ συναίσθημα, το σέβομαι το βαρύ συναίσθημα – αλλά να λέμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και να κάνουμε έκτακτα δικαστήρια, δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνει ένα κράτος δικαίου».