Μηταράκης: Η Κυβέρνηση ακούει, όπως οφείλει, τους βουλευτές που αφουγκράζονται την κοινωνία και τα προβλήματά της
«Οι βουλευτές είναι αυτοί που αφουγκράζονται την κοινωνία και τα προβλήματά της» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης, τονίζοντας δε πως είναι υποχρέωση των υπουργείων να έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους, βάσει και των οδηγιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Attica TV το βράδυ της Δευτέρας (30/09) , ο κ. Μηταράκης μίλησε για την επαφή της ΚΟ με την κυβέρνηση λέγοντας πως «είναι χρήσιμο για την Κυβέρνηση – όπως και υποχρέωσή της – να εκμεταλλεύεται και να ακούει τους βουλευτές. Νομίζω ότι συμβαίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, αυτές επισημαίνονται και οι εντολές του Πρωθυπουργού είναι σαφέστατες προς αυτούς τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην επικοινωνούν με τους βουλευτές. Αυτή η Κυβέρνηση, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν λείπει από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, που παλαιότερα οι υπουργοί δεν πήγαιναν».
Παράλληλα αναφερόμενος στις διεργασίες στην αντιπολίτευση, σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μία εσωτερική διαδικασία. Θα την κρίνουμε αυτή τη διαδικασία όταν εκλεγεί η νέα ηγεσία, να δούμε αν θα είναι καταρχήν η ίδια ηγεσία ή θα υπάρξουν πολιτικές αλλαγές σε αυτά τα κόμματα». Για το κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία παραμένει συσπειρωμένη, ο βουλευτής Χίου σημείωσε πως «θα φτάσει και ενωμένη, και ισχυρή και συσπειρωμένη στις εκλογές του 2027. Και από την άλλη δεν βλέπω να υπάρχει μία αντιπρόταση. Ο πολιτικός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτή τη στιγμή προβάλλει μία πολιτική αντιπρόταση στη Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον βρίσκεται σε μία φάση εσωτερικού διχασμού και μίας έντονης τοξικότητας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα πολιτικών συνασπισμών. Με εξαίρεση την ευκαιριακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν είχε κανένα κοινό στοιχείο, πέρα ίσως από τον λαϊκισμό και την αναγκαία συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όταν η Ελλάδα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρώ». Συμπλήρωσε επίσης πως «αφού λοιπόν δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα συνεννόησης είναι αυτονόητο πλέον ότι αυτή η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές κυβερνήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Αυτός ο εκλογικός νόμος έχει παράξει μία πορεία μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση το 2023, αλλά είναι ζητούμενο. Είναι αυτονόητο ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να βγάζει ισχυρές κυβερνήσεις, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα».
Για τα εθνικά θέματα και τον ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι πρέπει να συζητάμε με τον γείτονά μας. Και το να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τη μόνη διαφορά που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά θα είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας. Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι παραχωρούμε εθνική κυριαρχία. Υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.
Για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών και την ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού
«Καταρχήν είναι προφανές ότι το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας είναι ένα κόμμα το οποίο δεν συνάδει με τις δικές μας δημοκρατικές αρχές. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μία Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία, με βάση το κόμμα το οποίο ανήκει στην οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, του Καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ με τους σοσιαλιστές. Τα δύο αυτά κόμματα πετυχαίνουν πλειοψηφία στη Βουλή. Πιθανόν να υπάρξει και τρίτο κόμμα, οι φιλελεύθεροι που θα σχηματίσουν μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση. Νομίζω ότι όλα τα κόμματα στην Αυστρία έχουν ξεκαθαρίσει, και αυτό το ξέρει ο Πρόεδρος ο Φαν ντερ Μπέλεν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανένα κόμμα να στηρίξει τους ακροδεξιούς στον σχηματισμό Κυβέρνησης, και αυτό νομίζω είναι μία υγιής απάντηση. Αλλά τίθεται ένα ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η ροπή στην Ευρώπη προς την ακροδεξιά; Γιατί το βλέπουμε και σε άλλες χώρες, να υπάρχει μία μετακίνηση των ψηφοφόρων, είτε στη Γαλλία, είτε στην Ιταλία – σε μία πιο ήπια μορφή – είτε στη Γερμανία, είτε στην Ολλανδία, είτε στην Αυστρία. Νομίζω είναι μία αντίδραση των πολιτών στην αδυναμία των πιο μετριοπαθών πολιτικών να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο στον βαθμό που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι πέρα των δυνατοτήτων προσαρμογής και αφομοίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κρίσιμο λοιπόν η Ευρώπη να έχει μετανάστευση με κανόνες. Και στην Ελλάδα, καταφέραμε να επιλύσουμε το μεταναστευτικό, και είδαμε ότι αντίστοιχα ακροδεξιά κόμματα δεν υπάρχουν. Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει ακροδεξιά, με τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην Αυστρία ή με αυτά που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στον βαθμό του να διεκδικεί το 29% ή τα μεγάλα ποσοστά που είδαμε στη Γερμανία. Υπάρχουν μικρότερα κόμματα, με πολύ μικρότερα ποσοστά».
«Στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ιδέα της εξέτασης ασύλου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι οι λαθροδιακινητές τελικά είναι αυτοί που επιλέγουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου στηρίζεται στους λαθροδιακινητές. Όποιος πληρώσει παράνομα περνάει στην Ευρώπη. Και όποιος έχει δικαίωμα ηθικό ή νομικό να έρθει στην Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένος εκτός. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους λαθροδιακινητές να κάνουν αυτοί τη μεταναστατευτική πολιτική», σημείωσε μεταξύ άλλων.