Μηταράκης: Η πρόσβαση στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αφορά τη μεσαία και την μικρομεσαία τάξη
Στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky» παρευρέθηκε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι καταλήψεις και τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο πληθωρισμός, ο ΦΠΑ και εν γένει η ελληνική οικονομία.
Για τις καταλήψεις και τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Αναφορικά με την χθεσινή διαδήλωση και τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και την ομάδα των διαδηλωτών, που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «φαντάζομαι δεν τις βρήκαν στο έδαφος, τις είχαν μαζί τους, κράνη, στυλάρια, ήταν οργανωμένοι, είχαν πάει για επεισόδιο. Αντιασφυξιογόνες μάσκες δεν νομίζω ότι ο κάθε φοιτητής έχει σπίτι του, ως μέρος του σχολικού εξοπλισμού του. Άρα για να έχεις αγοράσει αντιασφυξιογόνα μάσκα και να πας σε μία διαδήλωση και με ένα κράνος, ενώ έχεις αφήσει το μηχανάκι και θα μπορούσες να αφήσεις και το κράνος εκεί, σημαίνει ότι πας για επεισόδιο.»
«Άρα, ορθά η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και είναι κρίσιμο η αλλαγή του ποινικού κώδικα επιτέλους δεν μπορεί να καταδικάζεσαι συστηματικά για παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας και να μην έχεις καμία επίπτωση και να πηγαίνεις από αναστολή σε αναστολή. Ο ελληνικός ποινικός κώδικας και αυτό είναι μεγάλο θέμα, και επειδή αναφέρατε τον κ. Φλωρίδη πριν, ορθά προχωράει – το είχαμε συζητήσει και όταν ήμουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ανάγκη ένα μέρος της ποινής να εκτελείται, ώστε πλέον να υπάρχει και αποτροπή», επεσήμανε ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ως προς το ζήτημα των καταλήψεων στα δημόσια Πανεπιστήμια, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για την εγκατάσταση Ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι βλέπουμε «τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι υπό κατάληψη. Αυτό ουσιαστικά είναι μία διαφήμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί βλέπει ο γονιός την κατάσταση που επικρατεί.»
Απευθυνόμενος στο πάνελ, ο κ. Μηταράκης, έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το γεγονός ότι «για την τεκνοθεσία αυτός που έχει λεφτά, την κάνει ήδη στο εξωτερικό, γιατί να μην αναγνωρίσουμε και το δικαίωμα να το κάνει στην Ελλάδα;»
«Θα σας πω το ίδιο ακριβώς για τα Πανεπιστήμια. Αυτή την στιγμή, ο οποιοσδήποτε νέος μαθητής θέλει να σπουδάσει σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, οι πόρτες είναι ανοιχτές σε όλη την Ευρώπη. Απλώς το κόστος για να πας να ζήσεις στο Άμστερνταμ ή να πας να ζήσεις στη Ρώμη ή να πας να ζήσεις και στην Κύπρο και να πληρώσεις τα δίδακτρα είναι πολλαπλάσιο από ότι θα κόστιζε να το κάνεις στην Αθήνα. Και επειδή μιλάει και το ΚΚΕ, κυρίως για τα ταξικά, οι άνθρωποι που είναι πραγματικά πλούσιοι δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό το επιχείρημα και ούτε τους ενδιαφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Γιατί αυτοί που έχουν πραγματικά οικονομική δυνατότητα θα βρουν το δρόμο τους στο εξωτερικό. Άρα αυτό αφορά πλέον τη μεσαία και τη μικρομεσαία τάξη», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Για την οικονομία και τον πληθωρισμό
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ζήτημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «καταρχήν είναι ξεκάθαρο ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί αυτή την στιγμή τον κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός τροφίμων και στην Ευρώπη το 6%, 7% στην Ελλάδα, υπάρχει μία απόκλιση μίας μονάδας, η οποία δεν είναι ευχάριστη, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ μεγάλο κεντρικό ζήτημα. Είναι θετικό λοιπόν, η προσπάθεια που γίνεται – για να το συνδυάσω και με το θέμα των αγροτών και τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός για την μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι, που είναι και αυτό ένα προαπαιτούμενο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο ράφι».
«Είναι ουσιαστικές και σημαντικές οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Τολμήσαμε ως Κυβέρνηση να θέσουμε αυστηρούς κανόνες και να επιβάλουμε αυστηρότατα πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται στις εταιρείες που πλέον παραβιάζουν τους κανόνες της υγειούς λειτουργίας της αγοράς. Δεν υπήρχαν αυτοί οι ορισμοί παλαιότερα, δεν θα μπορούσε στο παρελθόν να επιβάλεις αυτά τα πρόστιμα, δεν υπήρχε αυτός ο έλεγχος της αγοράς», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, ότι «όπου υπήρξαν προβλήματα στην αγορά, στην αγορά ενέργειας, στην αγορά καυσίμων, στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, όπου υπήρχε πρόβλημα που οι τιμές είχαν ξεφύγει, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα και πέτυχε σε αυτούς τους κλάδους να μειώσει τις αυξήσεις τιμών. Στα τρόφιμα υπάρχουν συστηματικές παρεμβάσεις, μειώθηκε ο πληθωρισμός, όπως είπατε σε αυτήν την περίοδο από την προηγούμενη. Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Η Κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί και θα φέρει αποτέλεσμα».
Για την οικονομία και τον ΦΠΑ
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία και τη μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «έχει παρατηρηθεί στις χώρες που μειώθηκε δραστικά ο ΦΠΑ ότι αυτό το ποσό δεν πέρασε στην μείωση τιμής. Η μείωση τιμής ήταν πολύ πιο περιορισμένη. Η μείωση του ΦΠΑ αφορά και τους πλούσιους και τους πάρα πολύ πλούσιους που έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση και θα πάψουν να συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία της υγείας, της παιδείας επειδή θα πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ είναι επί της κατανάλωσης, Ένα νοικοκυριό με υψηλό εισόδημα που έχει πολλαπλάσια κατανάλωση πληρώνει πολλαπλάσιο ποσό ως ΦΠΑ. Ο τουρισμός που έρχεται στην Ελλάδα, πληρώνει αυτό το ΦΠΑ. Αυτό που επέλεξε η Κυβέρνηση είναι με στοχευμένα μέτρα να βοηθήσουν, όπως με το market pass, ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτή είναι μία κοινωνική επιλογή.»