Δεν υπάρχουν πια τα εμπόδια που υπήρχαν κατά το παρελθόν, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων
«Τα εμπόδια ήταν η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν πια», τόνισε ο κ. Ρέσλερ και εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας ειδικών από τα δύο υπουργεία, η οποία θα ασχολείται με θέματα ενέργειας, επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ θα ελέγχει και την υλοποίηση των προγραμμάτων.
«Θέλουμε όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα της γερμανικής επενδυτικής Τράπεζας KfW, για τη στήριξη κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει ασφάλεια και ότι οι λογαριασμοί εξοφλούνται – έστω με μικρή καθυστέρηση. Μετά θα έρθουν και οι επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ρέσλερ.
Ο κ. Χατζηδάκης μετέφερε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ενδεικτικά την υλοποίηση και των 72 προαπαιτούμενων (prior actions), για τα οποία έκανε λόγο και ο Γερμανός αξιωματούχος.
«Έτσι θα προχωρήσουμε και από δω και πέρα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η ταύτιση λόγων και έργων.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελληνικού επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός εξήγησε ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη Ταμείου, αλλά η σύσταση ενός εργαλείου που θα οδηγήσει στην αναδόμηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας.
Διευκρίνισε πάντως ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της κυβέρνησης, των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ιδιωτών και υπογράμμισε ότι «δεν επιχειρούμε να συλλέξουμε χρήματα επί ζημία εκείνων που θα τα διαθέσουν», αλλά στόχος είναι να υπάρξει τόσο επενδυτικό κέρδος για όσους επενδύσουν, όσο και επιχειρηματικό για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους».