Αναπτυξιακές δράσεις για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας
«Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες & Κύριοι Σύνεδροι,
Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Το σημερινό Exports Money Conference αποτελεί χωρίς αμφιβολία αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού. Ενός προβληματισμού που αναπτύσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα. Και που εστιάζει στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Η νέα Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, ξεκινά, με ορίζοντα τετραετίας, να θέσει τις βάσεις της ανάκτησης της σταθερότητας στην οικονομία. Διότι η σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Και στο πλαίσιο αυτό κεντρική θέση έχει η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος μας να θέσουμε ισχυρούς πυλώνες Ανάπτυξης και Κοινωνικής συνοχής στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Διότι, το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Ζητάμε, λοιπόν, τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος. Αλλαγές που χρειάζονται, ώστε το πρόγραμμα να πετύχει τους στόχους του.
Όμως, ούτε οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα, εάν εμείς δεν βελτιώσουμε τις δομές τις οικονομίας μας, αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Ανέκαθεν πίστευα ότι τα προβλήματα της Ελλάδος είναι κατά κανόνα μικροοικονομικά και όχι μακροοικονομικά. Με αυτό εννοώ ότι οι αγκυλώσεις τις οικονομίας και του Δημοσίου περιορίζουν τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει ευημερία.
Άρα τώρα προέχει η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ.
Οι αλλαγές αυτές πρέπει να συνδυαστούν με ριζικές μεταρρυθμίσεις στο γραφειοκρατικό καθεστώς, στη βελτίωση της παραγωγικότητας του Δημοσίου τομέα, στην απελευθέρωση των μεγάλων έργων, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στην αύξηση της ρευστότητας, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και στην προώθηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Πρέπει να συνδυαστούν, επίσης, με την διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών δράσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, και την εκπόνηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Το συγκεκριμένο πλαίσιο θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό & την Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις.
Για το λόγο αυτό δεν θα μπορέσω να είμαι ιδιαίτερα αναλυτικός. Επιτρέψτε μου όμως να σας παρουσιάσω ορισμένες βασικές σκέψεις.
Η Ανάπτυξη της οικονομίας φυσικά δεν διατάσσεται. Οργανώνεται, μεθοδεύεται, δρομολογείται. Στις σύγχρονες δε οικονομίες, η ανάπτυξη προέρχεται κατά βάση από τον Ιδιωτικό τομέα και από την προσέλκυση επενδύσεων. Και εδώ οφείλουμε να παραδεχθούμε την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή η Ελλάδα ουδέποτε υποδέχτηκε πραγματικά τις ξένες επενδύσεις.
Κομβικός μας στόχος είναι να φέρουμε λοιπόν στην Ελλάδα επενδύσεις και κεφάλαια και να δημιουργήσουμε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούν να εξαχθούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και κατεξοχήν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Η Χώρα πρέπει να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ως Κυβέρνηση, είμαστε με αυτούς που θέλουν να δουλέψουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Διότι δεν υπάρχουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, ούτε εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό, πιο σταθερό και πιο αντικειμενικό. Επιπλέον, η αύξηση της ρευστότητας, που σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, πρέπει να γίνει πράξη. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και σήμερα ασφυκτιούν. Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που βλέπουν τις δυνατότητες ανάπτυξης τους, να περιορίζονται.
Επιπλέον εργαλεία στην προσπάθειά μας αυτή είναι ο αναπτυξιακός νόμος και τα ΣΔΙΤ. Θα διατηρήσουμε κάθε θετικό στοιχείο που ήδη υπάρχει, γιατί πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο κράτος.
Αλλά και θα βελτιώσουμε ό,τι δημιουργεί πρόβλημα στον επενδυτή και στην επιχειρηματική κοινότητα και τελικά δεν συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει η προσπάθεια βελτίωσης της εξωστρέφειας της οικονομίας. Οι εξαγωγές αποτελούν τομέα στον οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Και αυτό διότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας θα προέλθει εν πολλοίς και από τη δυνατότητά της να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το εμπορικό της έλλειμμα.
Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι από τις βασικές αιτίες που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση και η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
– Οι εξαγωγές αποτελούν προτεραιότητά μας. Στοχεύουμε να εδραιώσουμε και να ενισχύσουμε τη δυναμική που έχουν. Οι εξαγωγές είναι η ελπίδα της οικονομίας μας, αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει ελπίδα.
– Σε συνεργασία με τους ίδιους τους εξαγωγείς αναπτύσσουμε και υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Σε τρεις άξονές:
(α) Διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή αύξηση του αριθμού των προϊόντων και των εταιριών που εξάγουν. Στρεφόμενοι στην παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων.
(β) Προώθηση των εξαγωγών, δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, μέσω της επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών προορισμών, και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα. Με ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εθνικού brand.
(γ) Απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση εξαγωγών και εισαγωγών, δηλαδή τη διευκόλυνση του εξαγωγέα στην αποστολή του παραγόμενου προϊόντος στον αγοραστή του εξωτερικού.
Θα ήθελα από τη θέση αυτή να τονίσω την συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της παροχής τεχνογνωσίας. Τεχνογνωσία, που υποστηρίζει αποτελεσματικά την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, μέσα από την Task Force για την Ελλάδα.
Σε ίδιο μήκος κύματος, στις 19-20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί διεθνές workshop με τη συμμετοχή ειδικών από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί ότι προχωράμε με βάση και τις καλές διεθνείς πρακτικές.
Ένα άλλο ζήτημα είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) για να ξεκινήσει άμεσα να συμβάλλει στη διαμόρφωση και εξέλιξη της εθνικού σχεδίου για την τόνωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της καινοτομίας, και της ενίσχυσης των ΜμΕ.
Με τις σκέψεις αυτές Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και σας εύχομαι Καλή Επιτυχία».