Μηταράκης: Έκρηξη των αφίξεων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου με την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος θεώρησης Σένγκεν
Για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας τη Δευτέρα (22/04) το πρωί στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο Κανάλι της Βουλής.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κ. Μηταράκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως αποτελεί εκτός των άλλων και μία κάλπη εθνική, η οποία στέλνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Όπως είπε, «προφανώς, το κύριο ζητούμενο των ευρωεκλογών είναι η επιλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που παίζει πλέον ένα καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραδείγματος χάρη, η διαρκής επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο ήταν καταλυτική σε όλη τη συζήτηση, σε όλη τη διαπραγμάτευση που έγινε για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο επηρεάζει τη ζωή των νησιωτών, τη ζωή των πολιτών, και της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο λοιπόν, να υπάρχει μία ισχυρή παρουσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, από πολιτική πλευρά, και επιλογή προσώπων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σταθούν άξιοι στις Βρυξέλλες, όπως πολύ ισχυρή ήταν και η Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση της Ελλάδος την προηγούμενη πενταετία. Από εκεί και πέρα όμως, δεν κρύβουμε ότι ως εθνικές εκλογές, στέλνουν ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα».
Σχετικά με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, την χαρακτήρισε ως κάτι απολύτως θετικό συμπληρώνοντας πως το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο.
Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Μηταράκης απάντησε πως μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη. «Το θέμα των Τεμπών συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής πάρα πολλές φορές, και στη σύσταση και στην λήξη της εξεταστικής επιτροπής, και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι είναι ένα γεγονός το οποίο έχει πληγώσει τον ψυχισμό της χώρας. Το ότι χάσαμε τόσα νέα παιδιά είναι κάτι το οποίο προφανώς ως κοινωνία θα πάρει πολλές δεκαετίες να το ξεπεράσουμε. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια να βγούνε πολιτικά συμπεράσματα από ένα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, δυστυχώς εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για πολιτικούς λόγους».
Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας σημείωσε πως «έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα πληθωρισμού, το οποίο δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Σε κάποια προϊόντα έχουμε περισσότερο πληθωρισμό εμείς, σε κάποια προϊόντα έχει περισσότερο πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θέλω να σας πω ότι η Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει αφενός ως προς τα εισοδήματα να στηρίξει την κοινωνία, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την αύξηση των συντάξεων, με την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων».
Παράλληλα ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που έχει δεχθεί η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κυρία Ελεονώρα Μελέτη τονίζοντας πως «έχει στοχοποιηθεί και δέχεται αήθεις επιθέσεις από ανώνυμα τρολ στο διαδίκτυο. Αυτή την πολιτική επίθεση, την τοξικότητα, την οποία ευελπιστούσαμε ως ελληνικό πολιτικό σύστημα να αποβάλλουμε. Δυστυχώς έχουμε ζήσει αρκετά χρόνια τοξικότητας και προσωπικών επιθέσεων. Δυστυχώς, η κυρία Μελέτη είναι ένα επόμενο θύμα αυτής της πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία όποτε υπήρχε θέμα ηθικής τάξεως κινήθηκε άμεσα, και σε Κυβερνητικό επίπεδο, και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, και έχει πάρει μέτρα, όποτε έκρινε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει».
Σχετικά με την βίζα σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου έκανε λόγο για μία πολύ θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, και «η οποία πιστώνεται και προσωπικά στον διάδοχό μου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στον Δημήτρη Καιρίδη». Όπως σημείωσε, η αποδοχή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός ειδικούς καθεστώτος θεώρησης Σένγκεν στο σημείο άφιξης, visa on arrival, όπως συνήθως λέγεται στα αγγλικά, έχει δημιουργήσει μία έκρηξη αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε και για ένα ακόμη ζήτημα, για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα της επιμέλειας των παιδιών. Όπως είπε, «υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα της ζωής, ότι έχουμε πάρα πολλά διαζύγια, τα οποία πολλές φορές έχουν ανήλικα τέκνα. Γίνεται μία μάχη για την επιμέλεια, το δικαστήριο έρχεται και βγάζει μία απόφαση, η οποία λέει είτε συνεπιμέλεια είτε δικαιώματα στον έκαστο των γονέων, να επισκέπτεται το παιδί του. Έχουμε χιλιάδες περιπτώσεις, που αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται. Υπάρχουν γονείς που δεν βλέπουν τα παιδιά τους, παρότι υπάρχει δικαστική απόφαση που τους επιτρέπει συγκεκριμένες ημέρες και ώρες να επισκέπτονται τα παιδιά τους, ή τα παιδιά τους να μένουν μαζί τους κάποιες ημέρες της εβδομάδος. Υπάρχει λοιπόν αυτή η αποξένωση του ενός γονέα όπου παρότι υπάρχει δικαστική απόφαση – βλέπουμε στην πράξη ότι το δικαστικό σύστημα μπορεί να κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις του ενός γονέα προς τον άλλο και αυτές δεν επιλύονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι το θέμα της καθυστέρησης, είναι το θέμα της έλλειψης πινακίων και ειδικών τμημάτων δικαστηρίων που έχουν τη γνώση, είναι η καθυστέρηση και η έλλειψη ολοκληρωμένης πραγματογνωμοσύνης – γιατί υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η αποξένωση επιβάλλεται δυστυχώς, λόγω μιας ακραίας παραβατικότητας του ενός γονέα (πχ εξαρτήσεις). Άρα πρέπει όλο αυτό το σύστημα να λειτουργήσει. Πρέπει να λαμβάνεται μία απόφαση, να συν εκδικάζονται όλες οι μηνύσεις που συνήθως ανταλλάσσονται μεταξύ των γονέων, και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο να μπορεί να επιβάλει την όποια απόφαση κρίνει ως σωστή. Δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχουν δει χωρίς λόγο τον ένα από τους δύο γονείς τους. Πρώτα από όλα το θύμα εδώ είναι το παιδί. Δεύτερο θύμα είναι ο γονέας. Το παιδί αποξενώνεται και δεν μεγαλώνει φυσιολογικά πολλές φορές επειδή υπάρχει αντιδικία μεταξύ των ενηλίκων, το πληρώνει αυτό το ανήλικο την αποξένωση».
Σχετικά με τον τόπο καταγωγής του και στον οποίον πολιτεύεται, τη Χίο, ο κ. Μηταράκης μίλησε για μία σειρά έργων τα οποία υλοποιούνται. «Ελπίζουμε τον Ιούνιο να λειτουργήσει μετά από δεκαετίες το νέο terminal του Αεροδρομίου της Χίου. Το 2025 ευελπιστούμε να λειτουργήσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το νέο Τελωνείο στο λιμάνι της Χίου, και το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου της Χίου. Εγώ τα λέω τα έργα της γενιάς μας. Όλα αυτά ξεκίνησαν την περίοδο 2019-2023. Από εκεί που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, αδειοδοτήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, έγιναν διαγωνισμοί, συμβασιοποιήθηκαν, ξεκίνησαν τα εργοτάξια, με στόχο όλα αυτά να τελειώσουν σε αυτή την τετραετία. Είναι έργα πολύ σημαντικά για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και για να κρατήσουμε τα νέα τα παιδιά με ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τόπο τον οποίο γεννήθηκαν ή να επιστρέψουν παιδιά στον τόπο τον οποίο κατάγονται».