Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων σε επιχειρήσεις και χρήστες υπηρεσιών διαδικτύου
Στην ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, επισημαίνει ακόμα ότι το καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων δημιουργεί σειρά σοβαρών προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο της χώρας μας και πλήττει ακόμα και τις Ελληνικές εξαγωγές δεδομένου ότι παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στις αφίξεις πρώτων υλών. Τέλος, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τον ενημερώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να τροποποιήσει την ΠΝΠ που διέπει το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών που άπτονται της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 65/28.06.2015 εισήχθη στην Ελληνική Οικονομία καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων, με τις συναλλαγές να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Το εν λόγω καθεστώς δημιουργεί σειρά σοβαρών προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο της χώρας μας, επηρεάζοντας όχι μόνο την ομαλή ροή των εισαγωγών που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία, αλλά και των εξαγωγών μας, καθώς αρκετά από τα εξαγόμενα προϊόντα μας, στηρίζονται για την παραγωγή τους σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, καθώς και σε ενέργεια, την οποία επίσης εισάγουμε σε μεγάλο βαθμό. Και βεβαίως η καθυστερημένη άφιξη μίας παρτίδας πρώτων υλών, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για μία εταιρεία που πρέπει να παραδώσει προϊόντα σε πελάτες της στο εξωτερικό σε πολύ συγκεκριμένες προθεσμίες ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές ρήτρες.
Δυσμενείς όμως είναι οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονται υπηρεσίες διαδικτύου και λοιπές υπηρεσίες από προμηθευτές του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών, που δε μπορούν πλέον να αγορασθούν και εξοφληθούν από ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, αποτελούν οι επί πληρωμή υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. google apps κλπ.), οι υπηρεσίες ιστοφιλοξενίας (web hosting για websites/emails), η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω Facebook/Google, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τουριστικές επιχειρήσεις αυτήν την περίοδο, η αγορά εφαρμογών στα ηλεκτρονικά καταστήματα apple/ google, κλπ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συναλλαγές, αν και εξαιρετικά κρίσιμες, αφορούν κατά κανόνα ποσά κάτω των €500, είναι απολύτως απαραίτητες, ενώ ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να πραγματοποιηθούν είναι μέσω πιστωτικών καρτών, paypal, κλπ.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατά τα ανωτέρω εξόχως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πόσες αιτήσεις Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών με το εξωτερικό έχει δεχθεί η ομώνυμη επιτροπή που συντάχθηκε με την ΠΝΠ 65/28.6.2015;
2. Πόσες έγιναν δεκτές και πόσες απορρίφθηκαν;
3. Ποιο είναι το συνολικό αιτηθέν και ποιο το συνολικό εγκριθέν ποσό;
4. Ποιος είναι ο κατά μέσο όρο χρόνος απόκρισης (έγκρισης ή απόρριψης) στα ανωτέρω αιτήματα;
5. Ποιος είναι κατά μέσο όρο ο χρόνος που μεσολαβεί από την έγκριση ενός αιτήματος μέχρι την πραγματοποίηση της πληρωμής;
6. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την ΠΝΠ που διέπει σήμερα το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών που άπτονται της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου;»