
Μηταράκης: Η υπεραπόδοση της οικονομίας επιστρέφει στην κοινωνία – Με την επιστροφή ενοικίου ακυρώνουμε τον πληθωρισμό στα ενοίκια
Στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Τρίτη (22/4) ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, στην εκπομπή Newsroom στην ΕΡΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Στέλλας Παπαμιχαήλ. για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και πάει πολύ καλύτερα από ό,τι υπολογίσαμε πριν από 15 μήνες, όταν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2024».
Συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής που αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα θεωρητικό στόχο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά τώρα βλέπουμε στα στοιχεία τον συναλλαγών ότι πλέον δηλώνονται πολύ περισσότερα εισοδήματα απ’ ό, τι δηλώνουν στο παρελθόν, επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία και να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα[…] Τώρα καταφέρνουμε και να μειώνουμε ουσιαστικά το χρέος με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και να αυξάνουμε το ΑΕΠ με την υπεραπόδοση της οικονομίας. Και αυτό δίνει ισχυρές βάσεις. Δίνει μια ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες ότι τα επόμενα 5, 10, 20 χρόνια δεν θα ξαναβρεθούμε στις περιπέτειες που βρεθήκαμε πριν από 15 χρόνια».
Για το αν το πλεόνασμα προκύπτει μέσα από την υπερφορολόγηση ο κ. Μηταράκης απάντησε «αυτό θα ήταν σωστό αν είχαμε αύξηση φορολογικούς συντελεστές. Αλλά τι έχουμε κάνει τα τελευταία έξι χρόνια; Έχουμε μειώσει 72 φόρους, έχουμε εισάγει φόρο εισοδήματος στο 9% για τους χαμηλόμισθους, έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε μειώσει το ΦΠΑ σε πάρα πολλά προϊόντα. Άρα αυτή η κυβέρνηση μειώνει φόρους, από τη στιγμή που μειώνουμε φόρους και έχουμε υπεραπόδοση, σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή έχει παταχθεί, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει υγιή ανάπτυξη και όλα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία».
Συμπλήρωσε ότι «η αντιπολίτευση λέει ότι μόνο ένα μέρος της υπεραπόδοσης επιστρέφει στην κοινωνία. Όλη η υπεραπόδοση επιστρέφει στην κοινωνία. Είτε με κοινωνικές παροχές, είτε με αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, είτε με τη μείωση του δημοσίου χρέους, δηλαδή αυτά που εμείς έχουμε χρεώσει στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Βελτιώνουμε το μέλλον της επόμενης γενιάς με το να μειώνουμε τα χρέη που η προηγούμενη γενιά άφησε σε εμάς».
Σε εκείνους που λένε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια πολιτική επιδοματική απάντησε ότι «έχουμε περάσει τα τελευταία έξι χρόνια κάποιες εξωγενείς κρίσεις. Περάσαμε την τεράστια κρίση της πανδημίας που δημιούργησε πίεση στα δημόσια οικονομικά και αναγκαστήκαμε ως κυβέρνηση να πάρουμε πάρα πολλά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και μετά περάσαμε μια δεύτερη εξωγενή κρίση που είναι η κρίση πληθωρισμού. Αυτό που κάνουμε π.χ. με τα ενοίκια τι κάνει στην πράξη; Ακυρώνει τον πληθωρισμό του 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός ενοικίων το 2024 ήταν 8,7%. Αυτό που εμείς δίνουμε τώρα το Νοέμβριο είναι το 1/12, είναι περίπου 8,5%. Ουσιαστικά ερχόμαστε και ακυρώνουμε τον πληθωρισμό ενοικίων για τους Έλληνες πολίτες».
Επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει και ένα αντικίνητρο για τον ενοικιαστή να αποδέχεται την απαίτηση του ιδιοκτήτη να γράφεται στο συμβόλαιο ένα μικρότερο ποσό απ’ ό, τι το πραγματικό».
Σε άλλο σημείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι « […] έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλές φορές μέτρα[…] Αν θυμάστε, το 2025 για τους ένστολους, για την για τις χρεώσεις στις τράπεζες. Διαρκώς αυτή η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα γιατί η ελληνική οικονομία πάει καλά και νομίζω αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες πολίτες, δεν είμαστε μια κυβέρνηση που μοιράζει λεφτά, που δανειστήκαμε, όπως έγινε τις δεκαετίες του 80 και τις επόμενες δεκαετίες[…] είναι μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει να παράγει η οικονομία».
Στο αν συνδέονται αυτά τα μέτρα με μια προσπάθεια βελτίωσης της δημοσκοπικής εικόνας της ΝΔ τόνισε ότι «είναι πολύ συστηματική η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να μειώνει φόρους, να στηρίζει κοινωνικές δαπάνες και να στηρίζει χαμηλοσυνταξιούχους και ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Δεν αποτελεί μια διαφοροποίηση της πολιτικής μας. Κατά συνέπεια, προφανώς δεν οδηγείται από οποιοδήποτε δημοσκοπικό[…] Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
Θέλω να πιστεύω ότι καθώς θα τελειώσουμε αυτή τη δεύτερη τετραετία, καθώς θα υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα από το πρόγραμμά μας και πολλά από τα νέφη που δημιουργήθηκαν στο πολιτικό πεδίο με την τραγωδία των Τεμπών θα αρχίσουν σιγά – σιγά να δίνονται απαντήσεις, οι οποίες πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη, θεωρώ ότι δημοσκοπικά θα πάμε πολύ καλύτερα και εκλογικά έχουμε βάλει τον στόχο να μπορέσουμε στις εκλογές του 2027 να είμαστε ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Εξέφρασε την άποψη ότι «σε όλο το πλαίσιο της αντιπολίτευσης δε νομίζω ότι προβάλλει κάποια προσωπικότητα η οποία μπορεί να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί το μέλλον της οικονομίας, της κοινωνίας, των εθνικών μας θεμάτων σε κάποια εναλλακτική πρόταση αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είχα την τιμή να τον γνωρίσω το 2021, όταν τον ξεναγήσαμε και τον φιλοξενήσαμε στη δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Μας έκανε εντύπωση το εξής, το πρωτόκολλο έλεγε ότι θα μπει με το αυτοκίνητο και θα φτάσει ψηλά στη δομή, εκεί που ήταν μια τέντα όπου θα τον υποδεχόταν η κ. Σακελλαροπούλου και θα μιλούσαν. Εκτός προγράμματος σταμάτησε και περπάτησε μεγάλη απόσταση – παρά τη δυσκολία στο περπάτημά του – και χαιρέτισε εκατοντάδες αιτούντες άσυλο και παιδιά και μεγάλους, οι οποίοι είχαν τρέξει να τον πλησιάσουν».