Χρειάζεται η Ευρώπη να έχει το πλήρες οπλοστάσιο ενός κοινού νομίσματος
Σε αυτήν την κρίση χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
«Η Ευρώπη αποδείχτηκε ανέτοιμη για την κρίση, το Ευρώ δεν ήταν «παντός καιρού». Υπάρχουν θεσμικά κενά στον σχεδιασμό της Ευρωζώνης, διότι το κοινό νόμισμα δεν συνοδεύτηκε έγκαιρα από τα κατάλληλα νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία. Χρειάζεται η Ευρώπη να έχει το πλήρες οπλοστάσιο ενός κοινού νομίσματος και όχι ένα μέρος αυτού. Πρέπει στην πράξη να ξεπεράσουμε την προσδοκία των αγορών και μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες στην Ευρωζώνη ακολουθούσαν τις αγορές. Δεν καταφέραμε ούτε μια φορά να βγούμε μπροστά, να κάνουμε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Σε αυτήν την κρίση χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην οποία κάθε κράτος μέλος θα εφαρμόσει την εθνική του ευθύνη. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή πολιτικός λόγος να καταρρεύσει η Ευρωζώνη».
Δημοσιονομική πειθαρχία συνδυασμένη με πολιτικές ανάπτυξης
«Η κρίση δεν μπόρεσε να περιοριστεί στην Ελλάδα, και τώρα απειλεί όχι απλώς την Ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και τον σκληρό πυρήνα. Βλέπουμε την Ευρώπη να αντιδρά καθυστερημένα και σίγουρα όχι επαρκώς. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα κριθούν στην πράξη. Η Ευρώπη λειτουργεί με λογιστική νοοτροπία η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη αλλά δεν είναι επαρκής για να λύσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που η Ευρωζώνη ως σύνολο αντιμετωπίζει.Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Και χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία συνδυασμένη με πολιτικές ανάπτυξης και ρευστότητας».
Η ΕΚΤ πρέπει να γίνει μια κανονική Κεντρική Τράπεζα
«Η πρόσφατη συμφωνία των 26 στηρίζεται σε δύο υποθέσεις: Πρώτον: ότι μπορούν να ελεγχθούν τα δημόσια έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες σε εποχή ύφεσης , ενώ η Ελληνική εμπειρία δείχνει ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και δεύτερον, ότι μακροπρόθεσμα τα κράτη έχουν πλήρη έλεγχο στους προϋπολογισμούς τους, μακριά από διεθνείς εξελίξεις ή έκτακτα γεγονότα. Όμως η παγκόσμια κρίση του 2008 πρέπει όλους να μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι μια ασφαλής υπόθεση… Διαφωνώ με πολλούς που λένε ότι η χρήση περισσότερων νομισματικών εργαλείων είναι αντίθετη έννοια στην έννοια της πειθαρχίας. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα έστελνε και μηνύματα ότι δεν στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις αγορές. Η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει όμως να γίνει».
Τέσσερις τομείς δράσης για την Ελλάδα
«Για την Ελλάδα οι στόχοι πρέπει να είναι: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί – πρωτογενή πλεονάσματα δεν αρκούν – και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα αλληλένδετοι. Για να πετύχουμε πρέπει το πρόγραμμα να βελτιωθεί σε τέσσερις τομείς:
Πρώτον, απαιτείται φορολογική μεταρρύθμιση και ρυθμιστική απλότητα. Δεύτερον, αύξηση της ρευστότητας. Το κράτος να πληρώσει το πολύ μεγάλο εσωτερικό χρέος που έχει δημιουργήσει. Τρίτον, σταθερότητα Οι φήμες για νέα μέτρα και οι αναθεωρήσεις του προγράμματος κάθε τρείς μήνες υπονομεύουν το οικονομικό περιβάλλον. Τέταρτον, κοινωνικές ανάσες. Σίγουρα λεφτά δεν υπάρχουν αλλά το κράτος πρέπει να προστατεύει τα πιο αδύναμα κομμάτια του πληθυσμού».