Το Κατάρ υπέγραψε τη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό
Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
«Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Είμαστε τώρα πια στην ώρα της ωρίμανσης των πρωτοβουλιών αυτών. Από εδώ και πέρα σε πολλά επί μέρους μέτωπα, θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις και θετικές ειδήσεις στις επενδύσεις, στην απλούστευση των διαδικασιών, σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την προώθηση των δημοσίων έργων. Ένα πρώτο δείγμα είναι η άμεση κατάθεση στη Βουλή του επενδυτικού νόμου, ο οποίος επιχειρεί να κάνει την Ελλάδα μια χώρα πραγματικά φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων προβλέπεται και η σύσταση μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής για να προχωρούν ταχύτερα οι επενδύσεις.
Δημοσιογράφος: Εσείς σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Γαλλία. Το αναφέρω επειδή χθες υπήρξε η επίσκεψη Hollande και αυτή η συμφωνία έχει να κάνει με τα Ταμείο Παρακαταθηκών και κάποια χρήματα, τα οποία θα μας δοθούν εδώ με πολύ λίγο κόστος και χαμηλό επιτόκιο. Αυτό πως θα λειτουργήσει;
Κ. Χατζηδάκης: Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται να αξιοποιεί όλες τις διεθνείς επαφές, όχι για λόγους επικοινωνιακούς αλλά για να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του κ. Hollande να επισκεφθώ το Παρίσι, να συναντήσω τον κ. Moscovici και να συζητήσουμε για το ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θέλουμε να έχει συμμετοχή και στήριξη όχι μόνο με ελληνικά κεφάλαια αλλά και με κεφάλαια από άλλες χώρες και φυσικά και από ιδιώτες επενδυτές. Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκεκριμένο σχέδιο. Χρειάζεται προφανώς κάποιος χρόνος για την ωρίμανση των πρωτοβουλιών αυτών αλλά επαναλαμβάνω: από εδώ και πέρα, κι αφού πια έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας με τη συμφωνία που έγινε στο Eurogroup, η Ελλάδα θα δίνει κάθε μέρα τη μάχη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη από πολύ καλύτερη θέση.
Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω, επειδή υπάρχει μια εικόνα ότι το Κατάρ θα επανακάμψει στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, πιθανότατα θα επανέλθει και στην ιστορία στο Ιόνιο. Έχετε κάποια τέτοια εικόνα, έχετε κάποια τέτοια πληροφόρηση;
Κ. Χατζηδάκης: Θα πληροφορηθείτε από το ΤΑΙΠΕΔ όποιες εξελίξεις υπάρχουν. Η εντύπωση που έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή, ότι το Κατάρ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ν. Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
«Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια εικόνα ότι το Κατάρ επανακάμπτει όσον αφορά στο Ελληνικό. Πιθανότατα να επαναλάβει και το ενδιαφέρον για το Ιόνιο, για το νησί;
Ν. Μηταράκης: Όπως είπε ήδη πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Κατάρ υπέγραψε τη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του Ελληνικού. Εναπόκειται τώρα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του χρονοδιαγράμματος. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει αλλάξει το κλίμα με το Κατάρ. Δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες, και στο θέμα της δημιουργίας του fund, σας θυμίζω ότι υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφορικά με το θέμα που αναφέρατε στο Ιόνιο, προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου στον επενδυτή που θέλει να αγοράσει το νησί».