Τα χρήματα της δόσης θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία (εξόφληση οφειλών δημοσίου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών)
Ακολουθεί η πρωτολογία του Υφυπουργού:
Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ θερμά. Με την ερώτηση αυτή μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που είναι η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Η χώρα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια -και η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί απίστευτες θυσίες- με στόχο να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας, να ξαναμπεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στη σωστή τροχιά και η χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες να εκταμιεύσει την πολύ κρίσιμη δόση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ευελπιστούμε. Οι πόροι αυτής της δόσης θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία: στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου -7 δισεκατομμύρια το 2012 και το 2013 ισόποσα- και θα υπάρξουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, σε συνδυασμό με τα δύο θετικά που θα ακολουθήσουν την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή την επιστροφή καταθέσεων και τη δυνατότητα των τραπεζών να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πιο μεσοπρόθεσμο δανεισμό, θα μπορέσουν να πάνε κονδύλια άμεσα στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί εντωμεταξύ να χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που μας δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους ανήκουμε, για να έρθει επιπλέον ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία αναφέρετε στην ερώτησή σας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με την οποία συναντηθήκαμε χθες στην Αθήνα, το ΕΤΕΑΝ, είναι μηχανισμοί, οι οποίοι μπορεί να φέρουν τη ρευστότητα πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία. Πράγματι, υπήρχαν καθυστερήσεις και από τους ευρωπαίους εταίρους μας, που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αξιολογηθούν στο πλέγμα της γενικότερης αναξιοπιστίας, που δυστυχώς είχε καλλιεργήσει η χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα τώρα στα δύο ερωτήματα που τίθενται.
Πρώτον, για το ΕΤΕΑΝ: Θεωρούμε πώς τα προβλήματα στην απορρόφηση πόρων θα διορθωθούν με τα νέα προγράμματα, με την προσαρμογή των προγραμμάτων στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλάζουμε το συντελεστή μόχλευσης από 1,2 σε 1,1, γιατί πιστεύουμε ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία αυτός ο συντελεστής μόχλευσης είναι πιο ρεαλιστικός και μπορεί να επιτευχθεί και μπορεί να επιτρέψει στο ΕΤΕΑΝ και στις τράπεζες να φέρουν τους απαραίτητους πόρους στην ελληνική οικονομία. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, με τη μείωση της μόχλευσης, δηλαδή με τη μείωση του ρίσκου, πετυχαίνουμε τη μείωση των επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή είναι επίσης ένα μεγάλο ζητούμενο από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και τρίτον, διασφαλίζεται η καλή και η αξιόπιστη συνεργασία του ΕΤΕΑΝ με το τραπεζικό σύστημα, διότι πλέον τα προγράμματα είναι καλύτερα σχεδιασμένα στις ανάγκες της σημερινής εποχής.
Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Ναι, πιστεύουμε ότι αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που είναι η πρώτη δόση από τα 1,44 δισεκατομμύρια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στην ελληνική οικονομία, μπορούν να έρθουν μέσα στο 2012. ΄Ηδη έχει εμφανιστεί η απαραίτητη διάθεση συνεργασίας και η ζήτηση από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών και είμαστε έτοιμοι να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε αυτοί οι πόροι να έρθουν στην οικονομία.
Και ένα τελευταίο, για να μην εκμεταλλεύομαι την ανοχή του Προεδρείου: Εξακόσια πενήντα εκατομμύρια επιπλέον αποδέχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαθέσει για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Είναι το θέμα που κάλυψε ο Αναπληρωτής Υπουργός, το οποίο επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημιουργία τριάντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Ευχαριστώ πολύ.
Ακολουθεί η δευτερολογία του Υφυπουργού:
“Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου στο θέμα που το Προεδρείο θέτει.
Κατά πρώτον, συμφωνώ μαζί σας ότι υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Αναφέρεστε στις συμβάσεις του 2011 που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα, θα κριθούμε μόνο στην πράξη κι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για τη ρευστότητα, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό αν πράγματι κι όταν η ρευστότητα φτάσει στην οικονομία. Αποδέχομαι, λοιπόν, αυτό που είπατε στη δευτερολογία σας ότι πράγματι στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε μία πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή τη στιγμή.
Υπήρχε ένα μεγάλο θέμα αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο επηρέασε και τη συμπεριφορά, απ’ ότι φαίνεται, και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους και πλέον, είναι η ευθύνη της Ευρώπης να εκπληρώσει τις δικές της. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το ηθικό πλεονέκτημα έχοντας εκπληρώσει τη δικιά της πλευρά συμφωνίας, να περιμένει και να απαιτεί οι υπόλοιποι να εκπληρώσουν τη δικιά τους πλευρά.
Μιλήσατε για το ΕΣΠΑ. Πράγματι το πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεκίνησε υπολειπόμενο του στόχου και προσπαθούμε στο δεύτερο εξάμηνο να καλύψουμε και τα κενά του πρώτου εξαμήνου. Είναι θετικό πάντως, κύριε Πρόεδρε, βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Είναι αρκετό αυτό; Φυσικά και δεν είναι. Και γι’ αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις αλλαγές στη διαδικασία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με στόχο να μειώσουμε το βραχνά της γραφειοκρατίας, που στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε πολλά θέματα είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Παράλληλα και καλά κάνατε και το θέσατε στην Αίθουσα, δίνουμε και μία άλλη μεγάλη μάχη, τη μάχη για το Πρόγραμμα 2014-2020. Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλες δεν αγωνίζεται μόνο για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά των δανειστών, αλλά και την επίτευξη μιας καλύτερης κατανομής για την Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Θα κλείσω μιλώντας για τις τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται από το ελληνικό δημόσιο στη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων γιατί προσφέρουν επιπλέον πόρους, προσφέρουν μόχλευση στα κονδύλια που έχει το κράτος και τελικά μπορεί έτσι να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα απ’ αυτή που άμεσα το κράτος θα μπορούσε να δώσει.
Βέβαια οι τράπεζες προσφέρουν και κάτι ακόμα. Προσφέρουν τεχνογνωσία στη διαχείριση προγραμμάτων, τεχνογνωσία που το δημόσιο δεν έχει υποχρεωτικά σ’ όλους τους τομείς. Βέβαια οι τράπεζες έχουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία και είναι σημαντικό που τις προηγούμενες μέρες καταλήξαμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι τράπεζες έχουν ευθύνη και τώρα για τη δανειοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το κράτος θέτει τα προαπαιτούμενα και από κει και πέρα πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.”