Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στο Πρώτο Θέμα
{slideshare}[slideshare id=10348592&doc=20111127protothema-111127043511-phpapp02&type=d]{/slideshare}
1. Από το κείμενο των γραπτών εγγυήσεων προς τις Βρυξέλλες απουσιάζει η λέξη "εκλογές". Αυτό σημαίνει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ως προς τον αρχικό σχεδιασμό για εκλογές περί τα τέλη Φεβρουαρίου; Υπάρχει περίπτωση οι εκλογές να γίνουν αργότερα;
Ασφαλώς και απουσιάζει για τον απλούστατο λόγο ότι, οι Εκλογές είναι καθαρά εσωτερικό θέμα της χώρας μας. Είναι θέμα Εθνικής κυριαρχίας και κατά συνέπεια δεν αφορά ούτε το Eurogroup, ούτε το ΔΝΤ ούτε την ΕΚΤ.
Ο Α. Σαμαράς ποτέ δεν θα άνοιγε ένα τέτοιο θέμα συζήτησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και έχει συμφωνηθεί, οι εκλογές, να λάβουν χώρα σύντομα, με προτεινόμενη ημερομηνία την 19 Φεβρουαρίου. Ακούγοντας μάλιστα και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, αυτή η ημερομηνία είναι εφικτή.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Μια καθαρή εντολή σε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα. Χωρίς να ακούσουμε την κοινωνία δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα όσο ρεαλιστικό και αν είναι.
2. Εσείς εάν γίνετε κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές τι θα αλλάξετε στο μνημόνιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή σε λίγες εβδομάδες;
Η επιστολή Σαμαρά κατοχύρωσε, την ανάγκη τροποποίησης, όχι απλά της επαναδιαπραγμάτευσης του υπάρχοντος προγράμματος. Η δικιά μας βούληση, είναι ξεκάθαρη! Πιστεύουμε στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους θα πρέπει αφενός μεν να δουλεύει η αγορά αφετέρου δε να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει στα εξής σημεία.
Πρώτον, στο φορολογικό σύστημα, το οποίο πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό, πιο σταθερό και πιο αντικειμενικό.
Δεύτερον, στην αύξηση της ρευστότητας. Σήμερα υπάρχει πλήρης ασφυξία στην αγορά, η οποία μάλιστα επηρεάζει αρνητικά, ακόμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Τρίτον, στην σταθερότητα. Το πρόγραμμα πρέπει να αυξάνει την ελκυστικότητα της Ελλάδος, ως επενδυτικός προορισμός, αντί να την μειώνει. Με τις τριμηνιαίες επιθεωρήσεις και τις συνέχεις εξαγγελίες νέων μέτρων, δημιουργείται στην αγορά ένα διαρκές κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο απωθεί πιθανές επενδύσεις.
Τέταρτον, απαιτούνται κοινωνικές ανάσες. Να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία.
3. Ποια μέτρα του 2012 θα ακυρώσετε εάν γίνετε κυβέρνηση;
Πιστεύω, ότι η εποχή των μεγάλων υποσχέσεων έχει τελειώσει. Πρέπει να αποβάλλουμε, μια για πάντα τον λαϊκισμό. Έχουμε δεσμευτεί για ελάχιστα γιατί η οικονομία μας δεν αντέχει παραπάνω. Είπαμε λοιπόν, ότι θαδιορθώσουμε τις αδικίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα επαναφέρουμε τα επιδόματα που δικαιούνται οι πολύτεκνοι. Διότι, η υπογεννητικότητα συνιστά μείζον Εθνικό θέμα. Έχουμε δεσμευθεί επίσης, ότι θα καταργήσουμε το «χαράτσι» της ΔΕΗ, εξαντλώντας την φορολόγηση των ακινήτων στο ΕΤΑΚ.
4. Στα ευρωπαϊκά τώρα :Πλέον το πρόβλημα της ευρωζωνης φαίνεται να χτυπάει την καρδιά της ευρωζωνης και χώρες όπως η Γαλλία. Θεωρείτε ότι η ευρωζωνη μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες;
Δυστυχώς ακόμα και τώρα, η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργειών μέσα στην Ευρωζώνη. Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον , η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διατηρήσει την ισχυρή της θέση κάτι που απαιτεί τη βελτίωση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, πρέπει αφενός να προταχτούν τα ευρωομόλογα και αφετέρου η ΕΚΤ πρέπει να έχει όλα τα «εργαλεία» που έχουν οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Βλέπουμε άλλωστε ότι η κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ακόμα και η ίδια, η Γερμάνια πλήττεται. Είναι ευκαιρία λοιπόν η Ευρώπη να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά αντί να ταλαντεύεται.
5. Εσείς πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρω και να επιστρέψει στην δραχμή; Είστε υπέρμαχος του ευρω η της δραχμής;
Για την ΝΔ, το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδαθέμα «επιστροφής στη δραχμή» δεν νοείται. Το ευρώ είναι μία αμετάκλητη οικονομική και πολιτική απόφαση των κρατών-μελών που συμμετέχουν και δεν είναι μια προσωρινή σχέση. Δεν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε το ευρώ για 5 ή 10 χρόνια και μετά βλέπουμε. Αν υιοθετήσουμε, την λογική που κάποιοι προτείνουν να υπάρχει δυνατότητα εθελουσίας ή μη εξόδου από το Ευρώ τότε το Ενιαίο νόμισμα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή για την οποία δημιουργήθηκε. Την ολική απομάκρυνση του συναλλαγματικού κινδύνου εντός της Ευρωζώνης.
6. Πως μπορεί να βελτιωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες η ρευστότητα στην Οικονομία;
Αρχικά, το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει όλες τις εσωτερικές οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα που αγγίζουν τα 7 δις. Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την αγορά και οδηγούν υγιέστατες επιχειρήσεις στην χρεοκοπία δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα ανέργων. Θα έπρεπε λοιπόν η Ελλάδα να συμπεριλάβει αυτές τις ανάγκες στο πρόγραμμα δανεισμού από την Τρόικα. Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παραμένει ισχυρό. Όλη αυτή η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί δεν συμβάλλει στην ρευστότητα της αγοράς με πολλά ανοιχτά μέτωπα με τις τράπεζες τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.
Τέλος να τονίσω ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας έχουν σήμερα βαλτώσει.