Συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη επενδύσεων στο fast track
Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης και Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα» Στέφανος Ησαΐας.
Η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ.
Φορέας της επένδυσης, είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.
Η ΔΕΣΕ ενημερώθηκε επίσης για την εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας SPES SOLARIS – SOLAR CONCEPT A.E., για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131,074 MW, προϋπολογισμού €301,470 εκ. στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ενταχθεί στη διαδικασία του fast track ήδη από το 2011.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Ανάπτυξης μετά τη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ.
Κ. Χατζηδάκης:
«Η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο. Αλλά, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα. Σήμερα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε να εντάξει στη διαδικασία “fast-track’’, την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Μια μεγάλη τουριστική επένδυση, η οποία μας απασχολεί για πάρα πολλά χρόνια, από το 1998. Και θα ξεκινήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη διαδικασία για την αδειοδότησή της.
Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πρόοδο μιας άλλης μεγάλης επένδυσης, η οποία προωθεί μαζί 39 φωτοβολταϊκά πάρκα, που θεωρούμε ότι είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ. Ξέρουμε ότι η προσπάθειά μας θα είναι σε πιο σταθερές βάσεις όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας.
Αλλά τη μάχη αυτή θα τη δίνουμε κάθε μέρα, γιατί είναι μάχη για την πατρίδα μας».
Ν. Μηταράκης:
«Η επένδυση στην Κρήτη αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Θα επενδυθούν 267,7 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, 1936 κλινών. Θα είναι ένα έργο φιλικό για το περιβάλλον. Προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 16% της δόμησης που επέτρεπε ο νόμος.
Η άλλη επένδυση που ανέφερε ο Υπουργός, αυτή που βαίνει προς ολοκλήρωση με τα 39 φωτοβολταϊκά πάρκα σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδος, θα στηρίξει τρεις ελληνικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ. Δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη προστιθέμενη ελληνική αξία».
Ερώτηση: Εξετάζετε το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας στο Τατόι;
Ν. Μηταράκης: Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει γενικότερα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει, με στόχο όχι ταμειακό, με στόχο αναπτυξιακό με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων την μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν μελετάται η πώληση δημόσιας γης, αλλά αντίθετα η μακροχρόνια χρονομίσθωση με στόχο απο τη μία να πετύχουμε την άμεση αξιοποίηση και κατά δεύτερον να παραμείνουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο δημόσιο τομέα.
Ερώτηση: Το Τατόι, είναι μέσα σε αυτά;
Ν. Μηταράκης: Δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, διότι αυτή τη στιγμή οι σύμβουλοι κοιτάνε τις δυνατότητες που έχει το ελληνικό δημόσιο, ποια περιουσιακά στοιχεία είναι πιο ώριμα προς αξιοποίηση και ποια έχουν πιο πολύ εμπορικό ενδιαφέρον».