Πολιτική του Υπουργείου μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Σε απάντηση της εν θέματι επιστολής σας, με την οποία θέτετε ζήτημα «δυσμενούς μεταχείρισης» των επενδυτικών σχεδίων για νησιά που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος σε στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Το ύψος των παρεχομένων ενισχύσεων, στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων, προσδιορίζεται από το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (άρθρο 5 του ν. 3908/2011) που συντάσσει, εγκρίνει και επικαιροποιεί / τροποποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και εφαρμογής οριζόντιας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά συνέπεια, τα οριζόμενα από το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων όρια ανά Περιφέρεια και κατά μέγεθος επιχείρησης, αποτελούν ενωσιακό δίκαιο, από το οποίο δεν επιτρέπεται να αποκλίνει το εθνικό δίκαιο, μειώνοντας ή αυξάνοντας τα όρια αυτά. Τα δε κριτήρια χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων ως Μικρές – Πολύ Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες, προσδιορίζονται επίσης από το ενωσιακό δίκαιο.
Η διάταξη της παραγράφου 13 του άρθρου 5 του ν. 3908/2011 ως είχε διατυπωθεί αρχικά προέβλεπε ότι «Στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά και στις περιφερειακές ενότητες νήσων που ανήκουν διοικητικά στις Περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας παρέχονται τα ανώτατα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά μέγεθος επιχείρησης και μέχρι ποσοστό 50% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.» Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η πρόβλεψη για ενίσχυση «και μέχρι ποσοστό 50% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης» είναι σε σύγκρουση με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή με τα οριζόμενα στον παραπάνω Χάρτη ποσοστά και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε από τη δημοσίευση του ν. 3908/2011.
Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβλεπόταν αρχικά η απαλοιφή της παραγράφου 13 και συνεπώς η άμεση υπαγωγή στα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Μετά την ακρόαση φορέων, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις, καταθέσαμε Τροπολογία (έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων) με την οποία, αντί κατάργησης, προβλέπεται αναδιατύπωση της παραγράφου 13 του άρθρου 5 του ν. 3908/2011 ως ακολούθως:
«Στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά κα στις περιφερειακές ενότητες νήσων που ανήκουν διοικητικά στις Περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας παρέχονται τα ανώτατα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά μέγεθος επιχείρησης.» Εναρμονίζεται συνεπώς ο αναπτυξιακός νόμος και η συγκεκριμένη διάταξη με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι πολιτική του Υπουργείου μας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας συνολικά, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των νησιών που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπως επιχειρείται με τις βελτιώσεις του αναπτυξιακού νόμου.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Υφυπουργός