Παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Ν. Μηταράκης: «Μέχρι πριν από λιγότερο από δυο χρόνια, οι πολίτες πλήρωναν περισσότερο, χωρίς όμως να βελτιώνονται τα οικονομικά μεγέθη, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι θα βγούμε από την κρίση. Οι περισσότεροι, εντός κι εκτός Ελλάδας, πίστευαν ότι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει, ότι δεν πρόκειται να αποφύγει τη χρεοκοπία και ότι δεν θα αποφύγει την έξοδό της από την ευρωζώνη.
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θέλουν να ξεχαστεί η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα το καλοκαίρι του 2012 και οι προβλέψεις που έκαναν. Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι καταφέραμε μέσα σε ένα διάστημα 22 μηνών. Ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και ότι πλέον ξεκινάμε μια νέα εξίσου δύσκολη προσπάθεια:
– να αφήσουμε οριστικά πίσω τα μνημόνια
– να επουλώσουμε σταδιακά τις μεγάλες πληγές που άφησε αυτή η πρωτοφανής οικονομική κρίση
– και να οικοδομήσουμε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα βασίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Οι τρεις βασικοί λόγοι που μας ανάγκασαν να ζητήσουμε ειδικό μηχανισμό στήριξης – το Μνημόνιο – έχουνε πλέον αντιστραφεί.
1) Το δημοσιονομικό έλλειμμα του χτες έχει γίνει πλεόνασμα.
2) Οι εξαγωγές αυξήθηκαν και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει γίνει πλεόνασμα.
3) Η χώρα, παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και τις θεωρίες συνομωσίας, επέστρεψε στις αγορές. Και το Δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις. Και όπως τόνιζα η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την μετά μνημόνιο εποχή.
Ταυτόχρονα με αυτά η έκθεση του ΚΕΠΕ μας δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ένα κρίσιμο στοιχείο για τη χώρα μας. Για πρώτη φορά η Ελληνική οικονομία γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές. Για πρώτη φορά προσελκύει επενδύσεις που στο διάστημα των 22 μηνών φτάνουν τα 37,6 δις Ευρώ. Έχω πει πολλές φορές και το επεσήμανα και σε σχετική ενημέρωση που έκανα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι οι επενδύσεις που γίνονται πλέον στην Ελλάδα είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο. Προέρχονται και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες. Από εταιρείες κολοσσούς που είτε επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην χώρα μας είτε ξεκινούν τώρα.
Οι εταιρείες αυτές δίνουν μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και οι θετικές αναφορές στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ξεπερνούν πλέον τις οικονομικές εφημερίδες και εμφανίζονται σε μέσα ευρείας κυκλοφορίας του εξωτερικού.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον πίνακα αυτό αναλύονται λεπτομερώς στην μελέτη του ΚΕΠΕ.
Όπως σας είπα η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις ύψους 37,6 δις Ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 9,7 δις από τις επενδύσεις στο Ελληνικό τον αγωγό ΤΑPκαι την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Τα 1,4 δις επενδύσεις του FastTrack, τα 17,4 δις από ιδιωτικές επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, τα 7,3 δις από τα έργα που θα γίνουν με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και τα 1,8 δις από τα επενδυτικά σχεδία που κατατέθηκαν το 2013 και εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
Οφείλω να σημειώσω ότι σε αυτά τα 37,6 δις δεν έχουν συμπεριληφθεί τα επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις Ευρώ που κατατέθηκαν για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του 2014 και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα 18,8 δις των νέων επενδύσεων κατευθύνεται σε νέα έργα και στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο.
- Ενίσχυση Θεσμικού Πλαισίου Ν. 4146/13
- Διακρατικές Συμφωνίες Προστασίας & Προσέλκυσης Επενδύσεων
- Δράσεις εξωτερικού – στόχευση χωρών
- Συστηματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα (followup)
- Έναρξη Λειτουργίας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής Στρατηγικών Επενδύσεων
- Ενοποίηση Φορέων Εξωστρέφειας σε EnterpriseGreece
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο 2012:
1. Έχουν γίνει 3 ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις (Mega Deals) συνολικού ύψους 9,7 δις:: πρώτον, η αξιοποίηση του Ελληνικού. δεύτερον επιλέχθηκε ο αγωγός TAP και τρίτον η συμφωνία με όμιλο επενδυτών για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
2. Έχουν εγκριθεί τρείς μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο Fast Track ύψους 1,4 δις. Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένονται να κατατεθούν στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) νέα έργα προς έγκριση
3. Έχουν ενταχθεί νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 1, 8 δις
4. Προσχώρησε η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δις Ευρώ
5. Έχουν πραγματοποιηθεί αποκρατικοποιήσεις 3,1 δις Ευρώ (χωρίς να υπολογίζω ξανά το Ελληνικό)
6. Οι Ξένες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα φτάνουν τα 897 εκ Ευρώ για νέα έργα,
7. και για επεκτάσεις των υπαρχουσών δραστηριοτήτων από τους επενδυτές τα 537 εκ Ευρ
8. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου Τραπεζών και Επιχειρήσεων, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ανέρχονται σε 4,7 δις. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα; 8,1 δις της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών
9. Στον αναπτυξιακό Νόμο γνωρίζετε ότι καταγράφεται ραγδαία άνοδος των επενδυτικών σχεδίων με πιο χαρακτηριστική αυτή του α’ κύκλου του 2014 που ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνάει το άθροισμα των τριών προηγουμένων κύκλων.
10. Η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον ξένο τύπο
11. και στα ονόματα των εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα.
Αυτά που σας ανέφερα δεν σημαίνουν ότι επαναπαυόμαστε. Θέλουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Αν κάτι άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια είναι η στάση μας απέναντι στις επενδύσεις. Απενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα.
Σε συνεργασία με το Enterprise Greece πραγματοποιήθηκε ευρύ πρόγραμμα 55 αποστολών σε χώρες στόχευσης για την Ελλάδα όπως Κίνα, Ρωσία, ΗΑΕ, Κατάρ, ΗΠΑ, Ισραήλ, Κορέα, Ιαπωνία, καθώς και σε χώρες της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των αποστολών υπήρξε επαφή με περίπου 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους προτεραιότητας για τη χώρα όπως τουρισμός και ακίνητα, ενέργεια και περιβάλλον, τρόφιμα και ποτά, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, επιστημών υγείας, κ.α.
Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά εντός του 2013 δύο επιχειρηματικές αποστολές στο πλαίσιο επίσημων Πρωθυπουργικών επισκέψεων σε Κίνα και Ισραήλ. Στη Κίνα (Πεκίνο, Σαγκάη / Μάιος 2013) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 455 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των δομικών υλικών και της εξαγωγικής μεταποίησης.
Υπεγράφη δε Μνημόνιο Συνεργασίας με την China Development Bank για την προώθηση επενδυτικών έργων σε κινέζους επενδυτές. Στο Ισραήλ (Τελ Αβίβ / Οκτώβριος 2013) πραγματοποιήθηκαν 400 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας, του τουρισμού και των ακινήτων.
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών προώθησης έλαβε χώρα υποδοχή 85 διεθνών εταιρειών-αντιπροσωπειών από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής στις οποίες: α) υποδείχθηκαν συγκεκριμένοι χώροι πιθανής εγκατάστασης, β) διοργανώθηκαν συναντήσεις με κατάλληλα επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες, φορείς και εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης, γ) ενημερώθηκαν για κάθε ειδικό θέμα ενδιαφέροντός τους. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων, της ενέργειας, της μεταποίησης, της τεχνολογίας, των υπηρεσιών, της εξόρυξης, της διαχείρισης αποβλήτων και των υποδομών.
Έγινε συγκεκριμένα πολύ δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια, Η χώρα προσέλκυσε επενδύσεις 37,6 δις Ευρώ. Προχωράμε πλέον με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των αυτών των έργων. Στοίχημα μας η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δημοσιογράφος:Ήθελα να ρωτήσω από τις τρεις επενδύσεις, που νομίζω τρεις παρουσιάσατε που έχουν ενταχθεί στο fast track, έχει ξεκινήσει κάποια από αυτές;
Ν. Μηταράκης:Από τις τρεις επενδύσεις που αναφέρονται, η «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μεγάλη πλειοψηφία και με στήριξη όλων σχεδόν των φορέων του νησιού, πέρασε από το ΚΑΣ και ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για την Pravita Εstate Holdings δεν έχει ξεκινήσει, με ευθύνη της εταιρείας, η διαδικασία για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιμένουμε την τελική κατάθεση στοιχείων.
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τρίτο έργο, για το έργο του Kilada Hills. Είναι προαπαιτούμενη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να γραφτεί να προετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κρίση του, πριν ολοκληρωθεί και καθορίσει τις χρήσεις γης, τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα της επένδυσης. Αυτό είναι το βασικό νομοθετικό βήμα που απαιτείται για να αδειοδοτηθεί η επιχείρηση. Μετά οι επόμενες άδειες θα βγουν όλες από την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.
Δημοσιογράφος:Εγώ ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Το πρώτο είναι, κ. Μηταράκη πότε μπήκαν αυτές οι τρεις επενδύσεις στο νόμο του fasttrackκαι πόσος καιρός έχει περάσει κι αν τελικά αποδίδει ο νόμος fasttrack;
Κι το δεύτερο, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, αν θυμάμαι καλά, είχε κάνει μια εισήγηση ο κ. Μανιάτης στη διυπουργική του fasttrackγια να ενταχθούν κάποια έργα κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα. Έγινε αποδεκτή αυτή η εισήγηση, τι γίνεται;
Ν. Μηταράκης:Η μέχρι στιγμής εμπειρία είναι ότι οι νομοθετικές αλλαγές που έγιναν με τον 4146 για το fasttrackεπαρκούν για την αδειοδότηση των μεγάλων έργων.
Ως προς τους χρόνους, θα δούμε μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων τελικά τι χρόνοι χρειάζονται για το Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο ουδέποτε είχαμε μπορέσει και ούτε θέλαμε να δεσμευθούμε χρονικά, γιατί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έχει πολλά στάδια τα οποία δεν εξαρτώνται από την Κεντρική Διοίκηση. Ένα είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που παρεμβαίνει και εκφράζει γνώμη, το δεύτερο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παρατηρήσεις που φυσικά είναι αποδεκτές πρέπει να επιστρέψει και να επανασχεδιαστεί. Και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία πρέπει να περάσει από το ΥΠΕΚΑ. Νομοθετικά τα εργαλεία που έχουμε από ότι φαίνεται στα έργα που ξεκινήσαμε να αδειοδοτούμε λειτουργεί ικανοποιητικότατα κι αυτή είναι και η άποψη των εταιρειών που μέχρι στιγμής εμπλέκονται.
Να απαντήσω ως προς το θέμα του ΥΠΕΚΑ, όντως ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ έχει κάνει μία εισήγηση προς τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου του 2014 και θα εξεταστεί σε εκείνη τη συνεδρίαση.
Στέφανος Ησαϊας (Διευθύνων Σύμβουλος Enterprise Greece): Να σας πω ότι για μένα τελικά το κριτήριο αν κάτι πετυχαίνει ή όχι είναι αν το πιστεύει η αγορά, γιατί εμείς μπορούμε να λέμε πολλά ο καθένας για να ευλογεί τα γένια του. Να σας πω λοιπόν ότι πριν ενάμισι χρόνο τα έργα στο fasttrackήταν 9: τα 8 ήταν ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άρα επιδοτούμενα και μόνο 1 εξορυκτικό. Στη διαδικασία η οποία προβλέπεται ουσιαστικά για να δώσει ζωή σε κλάδους με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα δεν υπήρχε για παράδειγμα ένα τουριστικό έργο και ίσως αυτό να ήταν ενδεικτικό.
Από την τροποποίηση του νόμου από το νέο νόμο και μετά πρέπει να σας πω πως είχαμε 7 νέες καταθέσεις στο fasttrackτον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 3 έργα ήταν ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απορρίφθηκαν, υπήρξαν 4 καταθέσεις για τουριστικά έργα τα 3 εκ των οποίων είναι αυτά που σας αναφέραμε τα οποία και εντάχθηκαν και τα 2 που σας λέμε έχουν προχωρήσει κι έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από όσο θα φανταζόταν κάποιοι, άλλο 1 είναι έτοιμο να κατατεθεί. Και πρέπει να σας πω ότι στο pipelineτου Οργανισμού τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα περιμένετε υπέρδιπλάσια από αυτά τα έργα που τώρα σας αναφέραμε. Η αγορά το πιστεύει και ενδεικτικό αυτού είναι ότι κάποιες εκ των εταιρειών που έχουν ήδη καταθέσει ετοιμάζονται να φέρουν και δεύτερο έργο στο fasttrack.
Αυτό νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη του αν λειτουργεί ή όχι. Είναι μια διαδικασία ειδικά από το ΕΣΧΑΣΕ που τώρα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, όπως με όλα τα θέματα αν λειτουργήσουν τα πράγματα και πάρουν τις άδειες όπως περιμένουν. Εκεί θα το δούμε, θα υπάρξει στη συνέχεια πολύ μεγάλη συνέχεια και πολλαπλάσιες επενδύσεις. Έχει ήδη εξορθολογιστεί το χαρτοφυλάκιο όπως σας είπα, έχει διαφοροποιηθεί ανά κλάδο κι έχουν μπει επενδύσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση και για συγγενείς κλάδους.
Δημοσιογράφος: Αυτά τα 37 δισεκατομμύρια επενδύσεις από το 2012 μέχρι τώρα, σε πόσες θέσεις εργασίας έχουν υπολογιστεί ότι θα ανταποδώσουν;
Ν. Φίλιππας: Υπάρχει μία εκτίμηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν τη βάλαμε μέσα στη μελέτη, διότι είναι λίγο πολλαπλασιαστικά τα αποτελέσματα, δεν είναι κάτι στατικό.
Ν. Μηταράκης: Είναι 95 χιλιάδες εργασίας που αναφέρονται σε αυτόν τον πίνακα, χωρίς να υπολογίζουμε όπως είπε ο κ. Φίλιππας τις επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων στο οικοσύστημα το οικονομικό.
Δημοσιογράφος: Ερώτηση για τον κ. Φίλιππα. Χθες βγάλατε μία μελέτη όπου προβλέπεται ανάπτυξη στη χώρα 0,5% όταν το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει 0,6%. Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η απόκλιση; Και το δεύτερο, αν εκτιμάτε ότι είναι διαχειρίσιμο το χρέος της χώρας ή αν χρειάζεται νέο κούρεμα.
Ν. Φίλιππας: Για το πρώτο είναι απλό, κατ΄ αρχάς είναι σημειακές εκτιμήσεις και πάντα οι σημειακές εκτιμήσεις έχουν ένα διάστημα εμπιστοσύνης. Από κάτω ακριβώς από τον πίνακα που παραδώσαμε έχει ένα διάστημα εμπιστοσύνης το οποίο είναι σύνηθες, ποτέ δεν έχουμε ακρίβεια, άρα είναι στατιστικά ασήμαντη η διαφορά. Είναι πολύ συντηρητική η πρόβλεψη διότι φυσικά απαιτείται πολιτική σταθερότητα, είναι αυτονόητο αυτό για όλους κι έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση ή με παραδοχές που το γράφει πολύ προσεκτικά η ερευνήτρια, η οποία πιστεύει, που όλοι το πιστεύουμε λυθεί το δεύτερο θέμα που αναφέρατε, το θέμα του χρέους, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολύ υψηλότερα και να ξεχωρίζουμε τις προβλέψεις της AlphaΒankγιατί είναι λίγο πιο αισιόδοξες.
Δημοσιογράφος: Χρειάζεται νέο κούρεμα;
Ν. Φίλιππας: Αυτό δεν είναι, άμα μου κουρεύανε και το δικό μου χρέος θα ήμουνα πολύ ευτυχής. Αλλά αυτό δημιουργεί πολλαπλές επιπτώσεις σε θέματα σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία και νομίζω ότι είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα. Ας δούμε μέχρι το Σεπτέμβριο, ήδη νομίζω σήμερα ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η κουβέντα του ευρωπαϊκού χρέους.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι λίγο πολιτικά ανορθόδοξο και επιστημονικά μη τεκμηριωμένο να μας παρουσιάζετε 37,6 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, άλλες εκ των οποίων έχουν γίνει και απλώς άλλες είναι στο στάδιο της εξαγγελίας; Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε ποιες είναι αυτές που έχουν ήδη υλοποιηθεί;
Ν. Φίλιππας: Αυτό που είπα πριν ότι χρειάζεται ακόμα η μελέτη να βάλουμε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή πότε ακριβώς ξεκίνησε ή θα ξεκινήσει η κάθε μία για να γίνει μια διαφοροποίηση. Επιστημονικά όχι. Νομίζω ότι το ΚΕΠΕ, όπως και κάθε επιστημονικός οργανισμός, πρέπει να δίνει πληροφόρηση. Έχουν συγκεκριμένα ονόματα αυτές οι επενδύσεις. Είναι υπογεγραμμένες και πάνω σε αυτή τη λογική τοποθετηθήκαμε.
Δηλαδή από τη στιγμή που είναι υπογεγραμμένη κάποια επένδυση …
Δημοσιογράφος: Το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη στο παρελθόν το εξαγγέλλαμε πάρα πολλά χρόνια. Δεν υλοποιήθηκε. Ο ΤΑΠ είναι μια αντίστοιχη ιστορία που δεν ξέρουμε εάν θα γίνει ποτέ. Θα ήθελα μια πολιτική απάντηση σε αυτό.
Ν. Μηταράκης: Όταν παρουσιάζεις μια μελέτη για τις επενδύσεις πρέπει να δεχτείς ένα κριτήριο βάσει του οποίου υπολογίζεις μια επένδυση. Κάθε χώρα ανά πάσα στιγμή έχει ένα αριθμό επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν και υλοποιούνται τώρα, επενδύσεις που ανακοινώνονται τώρα και θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Το κριτήριο αυτής της μελέτης ήταν ποιες είναι οι νέες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν και ξεκίνησαν με ένα σημαντικό βαθμό σιγουριάς αυτούς τους 22 μήνες στη χώρα. Αυτό ήταν το κριτήριο. Κάποιες επενδύσεις είναι άμεσες. Δηλαδή μια εξαγορά ανακοινώνεται και υλοποιείται πιθανόν και την ίδια μέρα. Κάποιες άλλες επενδύσεις, κυρίως αυτές που θέλουμε ως χώρα, αυτές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, πρέπει πρώτον να ολοκληρωθεί η διαιτητική διαδικασία, δεύτερο να μπουν στη φάση κατασκευής, να χτιστούν και τρίτον να μπουν στη φάση λειτουργίας. Το κριτήριο της μελέτης του ΚΕΠΕ είναι τι καινούργιο ήρθε σε αυτή τη χώρα; Υπάρχουν και επενδύσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί νωρίτερα και πιθανότατα υλοποιούνται σήμερα. Αυτές δεν τις συμπεριλάβαμε, συμπεριλάβαμε αυτές που τώρα ανακοινώθηκαν.
Ν. Φίλιππας: Εμείς ασχολούμαστε με τις ξένες επενδύσεις εδώ και καιρό. Και πριν από μερικούς μήνες γράψαμε ένα πολύ σημαντικό άρθρο, ένας συνεργάτης από το ΚΕΠΕ στη Ναυτεμπορική εδώ και μήνες στα πλαίσια του μηνιαίου τεύχους. Από την άλλη μεριά υποτιμούμε την ελληνική πραγματικότητα πολλές φορές λόγω άγνοιας. Για παράδειγμα, ενώ γίνονται και αφορίζουμε και εμείς οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί και λέμε δεν γίνεται τίποτα στην Ελλάδα, δεν γίνεται καμία επένδυση. Εάν πάμε ιδιαίτερα στην επαρχία θα δούμε σημαντικές επενδύσεις. Εγώ πρώτη φορά πήγαινα στο Costa Navarino το οποίο είναι μια εξαιρετική και μοναδική επένδυση η οποία αυτή τη στιγμή μιλάμε για άλλα 400 – 500 εκατομμύρια. Πόσοι Έλληνες ξέρουν αυτή τη στιγμή ότι σήμερα το Costa Navarino προχωράει για άλλα 500 εκατομμύρια επενδύσεις σήμερα; Πόσοι ξέρουν για παράδειγμα τις παράπλευρες επενδύσεις αυτής που συνεργάζεται το CostaNavarinoμε 3.000 τοπικούς παραγωγούς; Παρουσιάσαμε σαν ΚΕΠΕ και σαν Πανεπιστήμιο με τοπικές επιχειρήσεις εξαιρετικής ποιότητας που εγώ δεν τις ήξερα, που ασχολούμαι λίγο με αυτά.
Άρα λοιπόν η μελέτη έχει τις αδυναμίες αυτές που είπατε, αλλά όμως από το να αφορίζουμε και να λέμε κανείς δεν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, εδώ έχουμε ονοματεπώνυμο. Εάν η γραφειοκρατία ή όχι είναι ένα άλλο θέμα το οποίο το συζητάμε, βεβαίως, δεν είναι κάτι που το κάναμε για πρώτη φορά. Η διεθνής βιβλιογραφία μιλάει για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αυτό που σας είπα ένα παράδειγμα, το θέμα ότι γίνεται ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή αυτό κάνουν λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Και η ευρωζώνη ένας από τους λόγους των διαρθρωτικών προβλημάτων, ακριβώς είναι ότι δεν έχει πολύ μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις και έχουν μεταφερθεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τις καταγράψουμε πρώτα, γιατί υποτιμούμε πολλές φορές και στο θέμα των εξαγωγών την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική δυναμική. Αν ξέραμε για ένα θέμα που έχουμε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό, που θα ήθελα να το κάνω και σαν ερευνητής και σαν πανεπιστημιακός, ήταν να ανακαλύψουμε τα διαμάντια της ελληνικής οικονομίας, που υπάρχουν, απλά δεν τα ξέρουμε. Έχω έρθει σε επαφή με πολλούς εξαγωγείς οι οποίοι κάνουν εξαιρετικές εξαγωγές και δεν ξέρουμε καν το όνομά τους. Νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός ρόλος που πρέπει να παίξει το πανεπιστήμιο ή το ΚΕΠΕ και σε άλλα θέματα που αν είχα την ευκαιρία, αλλά δεν έχω, για το θέμα της καινοτομίας. Και το ρόλο της καινοτομίας που δουλεύουμε στο ΚΕΠΕ σε διάφορα χαρτοφυλάκια ιδεών, τα οποία θα τα κάνουμε στο επόμενο διάστημα.
Κ. Χατζηδάκης: Εν πάση περιπτώσει αυτό που είναι σαφές, είναι ότι στη μελέτη του ΚΕΠΕ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και επενδύσεις με ονοματεπώνυμο. Άλλες έχουν να κάνουν με επιχειρηματικές συμφωνίες και όπως σημείωσε ο κ. Μηταράκης, προχωρούν αμέσως, αυτόματα. Άλλες έχουν να κάνουν με την κατασκευή ξενοδοχείων, με την κατασκευή έργων που απαιτεί χρόνο, απαιτεί προετοιμασία.
Προχωρούν όμως τα πράγματα. Είναι ξεκάθαρο ότι εκεί που οι αποκρατικοποιήσεις ήταν κολλημένες, έχουμε μια πρόοδο. Είναι ξεκάθαρο ότι Κινέζοι, Άραβες και Έλληνες αποφάσισαν να επενδύσουν στο Ελληνικό. Άραβες αποφάσισαν να επενδύσουν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Αζέροι αποφάσισαν να επενδύσουν στην ΔΕΣΦΑ. Ένα διεθνές κονσόρτσιουμ συμπεριέλαβε την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του σε σχέση με το TAP, που είναι ένα έργο πολύ μεγάλης εμβέλειας και από πλευράς σχεδιασμού αρκετά προχωρημένο.
Εδώ λοιπόν δεν ερχόμαστε να πούμε ότι η Ελλάδα μεταβλήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε επενδυτικό παράδεισο. Ερχόμαστε να πούμε ότι έγινε μια δουλειά υποδομής, τόσο στο επίπεδο γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και στο επίπεδο των πολιτικών που υιοθετήθηκαν και των μέτρων που υιοθετήθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και πια είμαστε στη φάση της καρποφορίας. Στη φάση που αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Και εάν δεν υπάρξει κανένα ατύχημα και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλίμονο, ως λαός έχουμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, πιστεύω ότι στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και η Ελλάδα θα μπει σε μια εξαιρετικά θετική τροχιά. Αυτό είναι το μήνυμα που πιστεύω ότι προκύπτει από τη σημερινή παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ.
Ν. Μηταράκης: Να πω και εγώ κλείνοντας ότι δυο χρόνια που δουλεύουμε μαζί, μας έχετε ρωτήσει πολλές φορές τι γίνεται σε κάθε ταξίδι, σε κάθε επαφή, πώς προχωράμε στην προσέλκυση επενδύσεων.
Δημοσιογράφος: Σαν απολογισμός μοιάζει…
Ν. Μηταράκης: Νομίζω ότι όταν πλησιάζεις το μεσοδιάστημα στο μέσο της τετραετίας, είναι σημαντικό να κάνεις ένα πρώτο απολογισμό και να τονίσεις τι έχεις καταφέρει σε αυτά τα δυο χρόνια να κάνεις. Και επιμένω. Όπως είπε ο κ. Υπουργός επαφίεται τώρα να το υλοποιήσουμε, να μη βάλουμε εμπόδια ως χώρα σε αυτά τα έργα, γιατί έχουν ακουστεί για κάθε ένα από αυτό το έργο, για κάθε ένα έχουν ακουστεί συγκεκριμένες αντιρρήσεις.
Έχουν ακουστεί αντιρρήσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν επενδύσεις στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μας πούνε πώς αλλιώς θα βρούμε θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά.
Κ. Χατζηδάκης: Να πω κάτι πάνω σε αυτό που λέτε. Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε το αναπτυξιακό όραμα για τη χώρα. Μέσα στο αναπτυξιακό όραμα, μέσα σε όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, υπήρχαν και αναφορές σε αυτή τη μελέτη και στα στοιχεία που σας δώσαμε. Σήμερα κάναμε μια εξειδίκευση και κάνουμε αυτή την εξειδίκευση, διότι θέλουμε να παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες την πρόοδο η οποία υπάρχει.
Στους Έλληνες πολίτες, ασφαλώς και λόγω των εκλογών, καθένας στις εκλογές παρουσιάζει τα στοιχεία του. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Αλλά παρουσιάζουμε τα στοιχεία αυτά και στις αγορές και στους επενδυτές γιατί έχουν ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα. Και η μελέτη αυτή από την πλευρά της στέλνει επίσης το μήνυμα πως η χώρα ανακάμπτει, πως η χώρα αλλάζει πορεία. Αυτό το νόημα είχε η σημερινή παρουσίαση.