Όχι στο δόγμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα
– Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα;
Ασφαλώς και υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Πάντα υπήρχαν. Τώρα πάντως που το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπήκε ξανά σε τροχιά, με πολύ κόπο και πολλές θυσίες του Ελληνικού λαού, θα είναι τεράστιο σφάλμα εάν εκτροχιαστεί.
– Η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα ;
Κανείς δεν θέλει νέα μέτρα. Σίγουρα δεν αντέχει η κοινωνία. Είναι πρωτοφανείς οι θυσίες του ελληνικού λαού και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
– Εσείς αποκλείετε δηλαδή τη λήψη νέων μέτρων με βάση το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει;
Είδαμε ότι η χώρα πέτυχε τους στόχους του 2012. Το 2013 ξεκίνησε σχετικά καλά και θεωρώ ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
– Απολύσεις θα γίνουν στο δημόσιο; Δεν τράβηξε πολύ αυτή η ιστορία με τους 4-5.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν ή δεν θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας όταν στον ιδιωτικό τομέα οι άνεργοι φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο;
Η μείωση του προσωπικού ήδη επιτυγχάνεται μέσω του δραστικού περιορισμού των προσλήψεων. Προσωπικά είμαι εναντίον του δόγματος «απολύσεις στο δημόσιο». Είμαι όμως υπέρ της αξιολόγησης. Να μπορούμε δηλαδή να ανταμείψουμε αυτούς που δουλεύουν και να απομακρύνονται αυτοί που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και τις ανάγκες της κοινωνίας.
– Το «χαράτσι» έδειξε να απειλεί την συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού. Η κυβέρνηση θα αντέξει ή δεν θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές;
Φυσικά δεν υπάρχει θέμα συνοχής της Κυβέρνησης. Κάνουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, σε κλίμα εθνικής ευθύνης. Οι πολιτικοί αρχηγοί απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι προτάσσουν το συνολικότερο συμφέρον που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας. Γι’ αυτό το λόγο δεν βλέπω πρόωρες εκλογές, αντίθετα θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να εξαντληθεί η τετραετία. Είναι εμφανές ότι άλλη πρόταση για την χώρα δεν υπάρχει.
– Έχει ευθύνες το οικονομικό επιτελείο που ένα χρόνο τώρα δεν προχώρησε στις ανάλογες ρυθμίσεις και συνεχίζει το «χαράτσι» να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ;
Σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα. Το ύψος του φόρου δηλαδή και όχι η σφραγίδα του φακέλου. Το σημαντικό για τα νοικοκυριά είναι πρώτον ότι έχει αποσυνδεθεί ο φόρος επί των ακινήτων από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και δεύτερον ότι για το 2013 σύμφωνα με τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ταχύτατα βέβαια πρέπει να προετοιμαστούμε για του χρόνου.
– Η περίπτωση της Κύπρου τι δείχνει; Οτι πρέπει να λέμε «ναι σε όλα» για να μην υπάρξει «τιμωρία»; Τα «όχι» πότε θα μπουν στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα;
Σημασία έχει πλέον η Κύπρος να κοιτάξει μπροστά. Ελήφθη μια πολύ επώδυνη απόφαση αλλά πολλές φορές στο παρελθόν έκανε το "θαύμα". Μπορεί να το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη.
Δεν θα σχολιάσω την διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα τονίσω όμως ότι η αδυναμία χρηματοδότησης των κρατών και του τραπεζικού συστήματος μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζημιά σε μια οικονομία και φυσικά στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει από νωρίς τις δικές τις ανάγκες, έστω και με όρους που με κάποιους μπορεί να διαφωνούμε. Οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Τέτοια πρόταση δεν υπάρχει, και πιστεύω ότι ούτε μπορεί να υπάρξει, από την αντιπολίτευση.
– Ο νέος επενδυτικός νόμος θα μειώσει τη γραφειοκρατία την οποία θέτουν όλοι εκπρόσωποι των εταιρειών στον πρωθυπουργό; Για παράδειγμα, πόσες υπογραφές λιγότερες θα χρειάζονται;
Πολύ λιγότερες. Δημιουργείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης μια Κεντρική Υπηρεσία αδειοδότησης για τις μεγάλες επενδύσεις. Για πρώτη φορά εισάγουμε τον θεσμό της πολυάδειας η οποία καταργεί την ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών. Το πήγαινε – έλα στους αρμόδιους, συναρμόδιους, και πολλές φορές αναρμόδιους φορείς τελειώνει οριστικά για τις στρατηγικές επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Για τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, ο Αναπτυξιακός Νόμος, δημιουργεί το θεσμό των πιστοποιημένων φορέων, που επιταχύνουν και απλοποιούν δραστικά τις διαδικασίες ελέγχου επενδύσεων.
– Οταν οι φόροι είναι υπερδιπλάσιοι ή και πολλαπλάσιοι συγκριτικά με γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ), μπορεί να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα; Πρέπει να μειωθούν;
Σίγουρα πρέπει να μειωθεί η εταιρική φορολογία στην Ελλάδα, στο 15%. Βέβαια, το ύψος της φορολογίας δεν είναι και ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τους επενδυτές. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων οργανισμών που δείχνουν ότι τον περασμένο χρόνο η Μεγάλη Βρετανία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης Ξένων Αμέσων Επενδύσεων με τη Γαλλία να διατηρεί τη δεύτερη θέση και να ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία.
– Πρόσφατα έκλεισε στη Χαλκίδα κι άλλο εργοστάσιο, εκείνο της ΑΓΕΤ- Ηρακλής. Μήπως οι εταιρείες που φεύγουν ή κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που έρχονται;
Το 2013 θα είναι μια δύσκολη και μεταβατική χρονιά και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Ήδη στους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου υπάρχουν θετικά σημάδια. Μεγάλες εταιρείες όπως η Hewlett-Packard, η Philip Morris, η Unilever, η Paine & Partners κ.α. αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Βέβαια η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και θα υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένες επιχειρήσεις από την 6 ετή ύφεση.
– Αγόρασε ή δεν αγόρασε ιδιωτικά νησιά ο εμίρης του Κατάρ; Και σας ρωτώ, γιατί το ένα είναι η συναλλαγή με τον ιδιώτη, το άλλο όμως αφορά την κυβέρνηση, αν θα του δώσει το πλαίσιο που ζητάει (συντελεστές δομικής κλπ) για να κτίσει παλάτια και μαρίνες.
Πραγματοποιήθηκε μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών. Δεν έχουμε λάβει ακόμα αίτημα για την αξιοποίηση της νήσου, όταν την λάβουμε θα κριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το σημαντικό είναι ότι πλέον με την κυβέρνηση του Κατάρ κάνουμε συστηματικό διάλογο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις εντός του έτους.
{slideshare}[slideshare id=18350713&doc=20130406real-130407052844-phpapp02&type=d]{/slideshare}