Ομιλία Νότη Μηταράκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γραμματέα,
Κυρίες και Κύριοι,
Ζούμε δραματικές στιγμές για τον τόπο μας. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι ακόμα αντιληφθεί τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η οικονομία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, η κοινωνία στα όρια της.
Και όλα αυτά σε ένα εύθραυστο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Από την μία, οι θέσεις Σαμαρά, για αναπτυξιακό πυλώνα, που θα λειτουργήσει παράλληλα με την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, κερδίζουν έδαφος. Όλο και περισσότεροι από τους εταίρους μας κατανοούν ότι η πολιτική της μονομερούς λιτότητας ενέτεινε τα προβλήματα, ότι το πρόγραμμα αντί να βοηθήσει την Ελλάδα τελικά την τιμώρησε. Και για την τιμωρία αυτή φέρει βαρύτατη ευθύνη ο Γιώργος Παπανδρέου που διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς και δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο.
Από την άλλη, σήμερα, διογκώνεται ο αντίθετος πόλος, δηλαδή αυτοί που θα έβλεπαν με καλό μάτι την αποχώρηση της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Αποχώρηση με συνέπειες μεν για την Ευρώπη, αλλά υπερ-πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες για τον Ελληνικό λαό.
Σήμερα παρουσιάζονται στον Ελληνικό λαό δύο εναλλακτικές:
Από την μια η θέση της Νέας Δημοκρατίας, θέση υπεύθυνη και ρεαλιστική. Εμείς λέμε ότι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαίο για την χώρα μας.
Αυτό, διότι δεν παράγουμε όσα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες των πολιτών μας, άρα αναγκαζόμαστε ακόμα να δανειζόμαστε για να εισάγουμε αγαθά. Αλλά σίγουρα αυτό το πρόγραμμα όπως εφαρμόζεται δεν είναι ικανό να μας βγάλει από την κρίση. Χρειάζεται άμεσα σημαντικές τροποποιήσεις.
Ο Α. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή είπε αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο πολιτικό κόστος ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, όσο δεν αναπτύσσει την Ελληνική οικονομία. Αυτό τον αναπτυξιακό πυλώνα εμείς θα τον δημιουργήσουμε. Προτεραιότητα μας η δραστική μείωση της ανεργίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα και γι’ αυτό το πρόβλημα οι αριστεροί δεν έχουν απολύτως τίποτα να πούνε. Για μας στο κέντρο της πολιτικής πρέπει να είναι ο άνθρωπος.
Απέναντι μας, οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτή τη φορά εκπρόσωπος τους είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Δυνάμεις οι οποίες έχουν φέρει την χώρα στην ίδια, δυστυχώς, κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικούς μήνες όταν ο κ. Παπανδρέου διατύπωνε την επικίνδυνη πρόταση για το δημοψήφισμα.
Πολλοί στην Ευρώπη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προεξοφλούν την έξοδο μας από την Ευρωζώνη αν ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού.
Έξοδο που θα οδηγήσει πρώτον, σε φτώχια τον Ελληνικό λαό. Διότι, όπως ήδη είπα, η Ελλάδα δεν παράγει σήμερα ότι χρειάζεται. Το πρόβλημα μας σήμερα δεν αφορά τη διανομή του πλούτου αλλά την παραγωγή του.
Δεύτερον, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο εσωτερικό, σε ένα νέο εσωτερικό μνημόνιο, Ελληνικής κατασκευής, αλλά με τα ίδια υφεσιακά υλικά. Όπως ήδη παραδέχονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτον, θα οδηγήσει σε νέο εξωτερικό Μνημόνιο, ώστε να δανειστούμε το απαραίτητο συνάλλαγμα για να εισάγουμε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.
Κυρίες και Κύριοι,
Για να αλλάξουμε την σημερινή πορεία της χώρας αλλά και της οικονομίας απαιτείται να δώσουμε έμφαση σε πέντε συγκεκριμένους τομείς:
1. Ο Αναπτυξιακός πυλώνας. Με μείωση φορολογίας, αύξηση της ρευστότητας, απλοποίηση ρυθμιστικών διαδικασιών, έμφαση στα μεγάλα έργα, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Λιγότερο κράτος με λιγότερους φόρους για τους πολίτες.
2. Έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Να γίνουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Μεγάλη ελπίδα της χώρας είναι ο ιδιωτικός τομέας. Με 1 εκ. και πλέον ανέργους, προτάσεις για προσλήψεις στο δημόσιο είναι εμφανές ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Για να βρει ο Έλληνας δουλειά πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος της οικονομίας και γι’ αυτό χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας.
3. Εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου και σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ όπως έχει εδώ και πολύ καιρό δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία.
4. Αναδιάρθρωση Δημοσίου. Στόχος να αυξήσουμε την απόδοση των πόρων που ως κοινωνία επενδύουμε στον Δημόσιο τομέα.
5. Προστασία κοινωνίας. Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν αρκεί να σώσουμε την Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να σώσουμε τους Έλληνες. Λείπει σήμερα η Ελπίδα στον κόσμο. Πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα να νιώσει ότι με την Ανάπτυξη της οικονομίας και την Κοινωνική Δικαιοσύνη θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Όπως πρεσβεύει η ιδεολογία μας, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.
Επαναφέροντας, αρχικά, τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα των πολυτέκνων και προστατεύοντας τους δανειολήπτες.
Φίλες και φίλοι,
Η Ευρώπη αλλάζει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί εκτός της Ευρώπης.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει.