Ομιλία Ν. Μηταράκη στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος – Αυστραλίας
“Κυρία Πρέσβη,
Κύριε Υπουργέ,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Σε μια εκδήλωση που θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικά όταν αυτή επηρεάζει σημαντικά το ρόλο της πραγματικής οικονομίας. Σε κάθε μου ομιλία επαναλαμβάνω ότι ο κύριος μοχλός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.
Ειδικά τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί και τη μόνη ασφαλή εγγύηση για ισχυρή οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική ευημερία. Το κράτος σε αυτή τη προσπάθεια έχει το ρόλο του αρωγού και του συμπαραστάτη με σοβαρές πρωτοβουλίες και χειροπιαστά έργα. Σε αυτές τις προσπάθειες επιτρέψτε μου να αναφερθώ με συντομία.
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2012 σε κλίμα βαθιάς ύφεσης να αντιστρέψουμε τα δυσμενή δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Δύο χρόνια μετά βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Ένας από τους βασικούς λόγους αναστροφής του κλίματος ήταν η στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού να καταδείξουμε με θεσμικές μεταβολές και μεταρρυθμίσεις ότι η χώρα μας είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα. Εργαζόμενοι σκληρά και με σύστημα βάλαμε νέες προτεραιότητες για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις στην χώρα μας.
Για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έχουν αναληφθεί σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού Ν.4146/2013:
Από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί, ο θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή μέσω του “Enterprise Greece”, με σκοπό την απεμπλοκή επενδύσεων από γραφειοκρατικά κωλύματα των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Από το Νοέμβριο λειτουργεί επίσης και η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας και καταρτίζει τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.
Η ίδια, η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης, αποτελεί μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση. Συμβάλλει καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ’ ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία.
Δημιουργήθηκε ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων.
Χάρη και σ αυτές τις προσπάθειες βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Εκδηλώνεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο μέσα στη χώρα όσο και από το εξωτερικό. Πρόσφατα το ΚΕΠΕ παρουσίασε μελέτη όπου η Ελλάδα φαίνεται να έχει προσελκύσει τα τελευταία 2 χρόνια επενδύσεις αξίας 37,6 δις ευρώ. Ανάμεσα τους να τονίσω ότι έχουμε τρεις ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις (Mega Deals) άνω του 1δις ευρώ έκαστη:
– Η μεγάλη επένδυση της Lamda Development που σχεδιάζεται για το Ελληνικό αξίας 6,9 δις.
– Η δημιουργία του αγωγού TAP αξίας 1,5 δις ευρώ.
– Η ανακεφαλαίωση της Eurobank από την Fairfax αξίας 1,3 δις ευρώ.
Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να σημειώσω ότι στις αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο καταγράφηκε σταδιακά από τον πρώτο κύκλο του 2013 αύξηση 40% σε σχέση με τον προηγούμενο του 2012, 57% αύξηση στο δεύτερο κύκλο του 2013, ενώ για τον πρώτο κύκλο του 2014 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση 372%.
Την επιλογή της Κυβέρνησης να στραφεί στην προσέλκυση επενδύσεων μπορεί εύκολα κανείς να τη διαπιστώσει και με την εκστρατεία εξωστρέφειας που εκτελεί η χώρα μας, φέρνοντας πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της χώρας αποτελέσματα. Είχαμε πρόσφατα τις 19 συμφωνίες που υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες με αντίστοιχες κινεζικές οι οποίες φτάνουν τα 6,5 δις. $.
Αυτές οι μεγάλες επιτυχίες έγιναν πραγματικότητα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και δυναμική έξοδο της Ελλάδας στην επενδυτική αγορά με επιχειρηματικές αποστολές και παρουσία σε όλα τα διεθνή fora, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τους επενδυτές, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην ελληνική αγορά.
Το στοίχημα της επόμενης διετίας δεν είναι να διατηρήσουμε την ήδη αυξημένη ροή των επενδύσεων στη χώρα μας αλλά να δούμε τα έργα αυτά να υλοποιούνται.
Κι εδώ καταδεικνύεται με τον πιο δυναμικό τρόπο η σημασία της Δημόσιας Διοίκησης στην εξέλιξη των επενδύσεων. Εξαρτάται από την ταχύτητα και την ακρίβεια της αδειοδοτικής διαδικασίας ο χρόνος που θα εκτελεστεί ένα επενδυτικό έργο.
Προτεραιότητα μας πρέπει να αποτελέσει :
Πρώτο, η ανάγκη για ανασχεδιασμό των διαδικασιών του Δημοσίου (process engineering)
Δεύτερο, η επανεξέταση των δομών ελέγχου (control mechanism) για να μπει ένα τέλος στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.
Τρίτο, σημαντικό θέμα είναι η θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων στο Δημόσιο Τομέα. Λέγονται πολλά για το Δημόσιο αλλά εκείνο που με απασχολεί περισσότερο ως Υφυπουργό είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ να επιβραβεύσω τον έντιμο και εργατικό συνεργάτη. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημόσια Διοίκηση η θεσμοθέτηση της υλικής και ηθικής επιβράβευσης των ικανών Δημοσίων Υπαλλήλων.
Παράλληλα ένα θέμα το οποίο πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε είναι τον ρόλο του κράτους απ’ την παραγωγική διαδικασία. Η αλλαγή φιλοσοφίας μας στηρίζεται στη βασική ιδέα που θέλει το κράτος από παραγωγός να μετασχηματιστεί σε ρυθμιστή και από ιδιοκτήτης σε επενδυτή με στόχο την μεγιστοποίηση της δημόσιας ωφέλειας.
Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αποτυπώνεται δημιουργικά στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου το ρίσκο εκτέλεσης και το ρίσκο λειτουργίας μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα. Ανάλογη φιλοσοφία αισιοδοξώ να δούμε και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως η Υγεία και η Παιδεία, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ωφέλεια για τον πολίτη.
Κυρίες και Κύριοι,
Τίποτα απ’ όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα δεν έγινε με κάποιο μαγικό ραβδάκι ή πατώντας κάποιο κουμπί. Με μεθοδική δουλειά και προγραμματισμό κερδίσαμε μικρές μάχες, δημιουργώντας ξανά συνθήκες εμπιστοσύνης και υπόληψης για τη χώρα μας.
Γιατί το όραμα συνδυάστηκε με δράση, αξιολογώντας αυτά που νομοθετήσαμε και επανασχεδιάζοντας αυτά που δεν λειτούργησαν στην πράξη.
Η προσπάθεια συνεχίζεται με περισσότερη σιγουριά και γνώση για τα λάθη του παρελθόντος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πορεία της χώρας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ο ελληνικός λαός σιγα σιγα θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αισιοδοξία.
Σας ευχαριστώ».