Όλοι μαζί προσπαθούμε ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα ναζισμού στην ανθρωπότητα και στη χώρα μας
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη:
Κύριε Δήμαρχε,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι για εμένα ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Στο χώρο που συμβολίζει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο τα Πανανθρώπινα ιδανικά της Δημοκρατίας. Και δίπλα στον ιστό που κυματίζει περήφανα η Ελληνική Σημαία, παντοτινό σύμβολο της Ελευθερίας και των αγώνων του Έθνους μας απέναντι στον Ολοκληρωτισμό, φωτεινός φάρος απέναντι στο Σκοταδισμό και την Τυραννία.
Συμπληρώνονται φέτος 69 χρόνια από την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, αλλά και της πόλης μας της Αθήνας από τη βάρβαρη Ναζιστική Κατοχή. Μια Κατοχή που άπλωσε το σκοτεινό της πρόσωπο πάνω από τη χώρα μας την Άνοιξη του `41. Όταν η Πατρίδα μας αναγκάστηκε να υποκύψει, αφού προηγουμένως πολέμησε νικηφόρα το φασισμό του Μουσολίνι.
Και αφού αντιστάθηκε γενναία στις μηχανοκίνητες λεγεώνες του Χίτλερ, γράφοντας απαράμιλλες σελίδες δόξας και ηρωισμού. Σελίδες που εκτείνονται από τα Οχυρά της Μακεδονίας μέχρι το Μάλεμε της Κρήτης.
Αλλά και στη ζοφερή περίοδο που ακολούθησε, η αντίσταση του Λαού μας αποτέλεσε φάρο ελπίδας για ολόκληρη τη Δημοκρατική Ανθρωπότητα. Ο Ελληνισμός δεν υπέστειλε τη Σημαία. Αντιτάχθηκε στον Ολοκληρωτισμό. Αγωνίστηκε με θάρρος και πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας.
Αγωνίστηκε στη Μέση Ανατολή συγκροτώντας υψηλού επιπέδου στρατιωτικές μονάδες όπως την 1η και την 3η Ελληνική Ταξιαρχία και τον Ιερό Λόχο. Μονάδες που διακρίθηκαν στο Ελ-Αλαμέιν, στο Ρίμινι και στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.Αγωνίστηκε, υπερβάλλοντας εαυτόν, σε ένα γεωγραφικό εύρος, πολύ μεγαλύτερο από τον άμεσο περίγυρο της χώρας μας.
Βεβαίως δίπλα σε αυτές τις σελίδες δόξας υπάρχουν και οι σελίδες του πόνου και της οδύνης που γνώρισε ο λαός μας κατά την Τριπλή Κατοχή. Υπάρχει η φρίκη του Ναζισμού και του Φασισμού, όπως εκφράστηκε ανάγλυφα με τις ομαδικές εκτελέσεις, σε Καλάβρυτα, Δίστομο, Κοκκινιά, Καισαριανή, Δοξάτο, κ.α.
Με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με βασανιστήρια, με τρομοκρατία του άμαχου πληθυσμού, με καταδίκη του να πεθάνει από την πείνα. Με το βαρύ φόρο αίματος των 500.000 νεκρών και των 300.000 αναπήρων και θυμάτων πολέμου, που στο σύνολό τους αντιστοιχούν στο 10% του τότε πληθυσμού της χώρας μας.
Μιας χώρας όμως και ενός λαού που παρόλα αυτά που δεν το έβαλε κάτω. Που αγωνίστηκε ακόμη και άοπλος απέναντι στον παντοδύναμο κατακτητή.
Μεγάλη, λοιπόν, κ. Δήμαρχε, κυρίες & κύριοι, η προσφορά της Ελλάδας στον Αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία. Μεγάλο και το μερίδιο της Νίκης που της αναλογούσε. Το οποίο δεν μπόρεσε να διεκδικήσει, στο βαθμό που θα έπρεπε, καθώς τη μπότα της τριπλής κατοχής διαδέχθηκε η λαίλαπα του Εμφυλίου Πολέμου.
Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, με την απόσταση που πλέον έχουμε από εκείνη την εποχή, οφείλουμε να προβληματιστούμε από τα τότε γεγονότα. Οφείλουμε να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουμε οι νεότεροι. Διότι όποιος δε γνωρίζει την ιστορία του είναι συχνά καταδικασμένος να την ξαναζήσει.
Οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι ενωμένοι μεγαλουργήσαμε, ενώ διχασμένοι κινδυνεύσαμε πολλές φορές να χάσουμε σχεδόν το σύνολο, όσων η εθνική προσπάθεια μας είχε μέχρι τότε εξασφαλίσει.
Μια χώρα που μέσα στην ιστορική διαδρομή των αιώνων έχει κινηθεί με πυξίδα τις δημοκρατικές της αξίες και τις φιλελεύθερες παραδόσεις της.
Μία χώρα που και σήμερα και πάντα θα επιζητεί φανατικά την Ειρήνη και τη Συναδέλφωση μεταξύ των λαών. Αλλά, αν η στιγμή το απαιτήσει, θα υπερασπιστεί αταλάντευτα, όπως και τότε, τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Και θα αντιταχθεί σε κάθε είδους Ολοκληρωτισμό και Μιλιταρισμό, όπως έκανε και τότε, αντιστεκόμενη γενναία στο Φασισμό και το Ναζισμό.
Σας ευχαριστώ!