Οικοδομούμε ένα νέο μοντέλο, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και φιλική στην επιχειρηματικότητα
– Μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ φαίνεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όμως, έχοντας παρακολουθήσει και τις δικές σας δηλώσεις περί επενδύσεων και μάλιστα με παραδείγματα εταιριών, παρατηρείται ακόμη μία δυστοκία. Που είναι λοιπόν οι επενδυτές; Θα ήθελα να μου πείτε τι σας λένε εκείνοι που ακόμη διστάζουν;
Πράγματι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, πρώτο διότι πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και δεύτερον, γιατί για πρώτη φορά στην κρίση, υπάρχει θετική αναθεώρηση της εκτιμώμενης ύφεσης. Αναμφίβολα υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από τους ξένους επενδυτές διότι για πολλές δεκαετίες η χώρα μας δεν ήταν φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας δεν αποκαθίσταται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή. Όμως οι πρώτες προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα και το 2012 οι άμεσες επενδύσεις ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ έναντι εισροής μόλις 800 εκατ. ευρώ το 2011.Το 2013 πάμε ακόμα καλύτερα. Όταν πριν από έναν χρόνο συνάντησα στο Νταβός της Ελβετίας τους εκπροσώπους της Ελβετικής εταιρείας, τους Αζέρους και τον Ιταλό Υπουργό Ανάπτυξης και μιλήσαμε για τον TAPκανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Μέσα σε λίγους μήνες εξασφαλίσαμε την μεγαλύτερη επένδυση σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχει επίσης ένας μακρύς κατάλογος ξένων πολυεθνικών και επενδυτικών εταιρειών που είτε αυξάνουν την παραγωγή τους είτε αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως η Qatar Petroleum International, η Third Point, η Rhone Capital, η Al Dahra, η Fairfax, η Dogus, η Paine & Partners, η NCH Capital, η Philip Morris, η BIC, η Johnson & Johnson, η P&G, η Unilever, η Henkel, η Glaxo Smith Kline, η Novartis κ.α. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία αλλά θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και θα την καταστήσουν πιο παραγωγική και εξωστρεφή. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Να οικοδομήσουμε ένα υγιές οικονομικό μοντέλο.
Εξίσου σημαντικά είναι και τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από δεκάδες ξένα επενδυτικά ταμεία, ιδίως από τις ΗΠΑ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να τονίσω επίσης ότι η βελτίωση των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4146/13) ήδη αποδίδει καρπούς, αφού η συνολική αιτούμενη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, ήταν την πρώτη περίοδο του 2013 αυξημένη κατά 40% σε σχέση με την δεύτερη περίοδο του 2012 για συνολικές νέες επενδύσεις 530 εκ. Τέλος, να τονίσω το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, επίσης χάρη στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου.
{slideshare}[slideshare id=26192375&doc=20130914mitarakisparapolitika-130914083103-phpapp01&type=d]{/slideshare}
– Θα επιμείνω εδώ γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να γίνουν επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα να βρίσκει και ο κόσμος δουλειά. Εσείς ταξιδεύετε παντού, «κελεμπίες» πάνε κι έρχονται στη χώρα, μιλάτε με funds, επενδυτές, σας επέκριναν οτι ακόμη και με κερδοσκόπους συνομιλείτε, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον που να έχει κάποια δυναμική, μιά ροή να το πω έτσι. Κάποιοι μεγάλοι μπήκαν (Cosco, HPκλπ) και μετά φρένο. Δεν μπορεί, κάτι θα τους προβληματίζει έτσι δεν είναι;
Δεν υπάρχει φρένο. Είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων επενδυτών και όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Και αυτή η εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες του Α. Σαμαρά ο οποίος συναντά προσωπικά όλους τους μεγάλους επενδυτές. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να υπαχθούν στις διαδικασίες του fast track τρία τουλάχιστον επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 δις € και πρόβλεψη για τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Όπως αναμένουμε να κατατεθεί και το τελικό σχέδιο για το έργο ανάπλασης του Κεραμικού.
Παράλληλα, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στα έργα που γίνονται με σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. τα οποία, στη συγκυρία που διανύουμε, των περιορισμένων δημοσίων πόρων, μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας λύσεις. Μόνο για τα απορρίμματα έχουμε προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δις Ευρώ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το Ελληνικό για παράδειγμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ήδη έχουμε τέσσερις μεγάλους ομίλους στο διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
– Μιλάτε για το Ελληνικό, όμως η κρουαζιέρα στο Φάληρο γιατί ναυάγησε;
Η κυβέρνηση ορθώς έπραξε και πήρε την απόφαση να προχωρήσει ο νέος λιμένας κρουαζιέρας στον ΟΛΠ γιατί η τεράστια τουριστική κίνηση άλλαξε τα δεδομένα. Ενδιαφέρον για την κατασκευή νέου σταθμού με ιδιωτικά κεφάλαια υπήρξε, όμως τα κεφάλαια που εξασφάλισε ο ΟΛΠ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους οδήγησαν τους ξένους επενδυτές στην απόφαση να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.
– Με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που λειτουργεί ανασταλτικά για την υλοποίηση επενδύσεων τι θα κάνετε; Πως θα μπορέσει η χώρα να πείσει οτι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία όταν παραμένει αγκυλωμένη σε νόμους και εγκυκλίους που η μία ακυρώνει την άλλη;
Η απάντηση είναι μια: Μεταρρυθμίσεις. Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάναμε μια μεγάλη τομή θεσπίζοντας στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή επαναστατική. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και το νέο φορέα για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Με αποφασιστικά βήματα οικοδομούμε ένα νέο μοντέλο που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και ταυτόχρονα θα παρακάμπτει χρόνιες παθογένειες στη διαδικασία προσέλκυσης αλλά και υλοποίησης των επενδύσεων.
– Η κριτική που δέχεστε από την αντιπολίτευση δεν στερείται αληθείας, ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιλέγει κανείς να την ασκήσει πολιτικά. Οι διαπιστώσεις για την κατάσταση και κυρίως τις αδικίες στην χώρα για αυτούς που σήκωσαν στην πλάτη το βάρος μίας πιθανώς επερχόμενης επιτυχίας του πρωτογενούς πλεονάσματος , είναι τραγικές. Μήπως ευδοκιμήσουν οι αριθμοί και διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός;
Δεν θα έχουμε πετύχει αν δεν μπορέσει η Ελληνική οικογένεια να βιώσει την ανάκαμψη της οικονομίας στην καθημερινότητα της. Νέες θυσίες δεν αντέχει ο κόσμος και ας διακινούν κάποιοι τέτοια παραφιλολογία Και αυτό πρέπει να το κατανοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην ανάκαμψη εξακολουθεί να ποντάρει στην αποτυχία του προγράμματος.