Οι Έλληνες μπορούμε – Ομιλία Ν. Μηταράκη με θέμα ‘Ελληνική Οικονομία: Κατακτώντας το αύριο’
«Οι Έλληνες Μπορούμε! Οι Έλληνες μπορούμε να βγούμε από την σημερινή, πρωτόγνωρη, κρίση. Κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική εξελίχθηκε σε κοινωνική και απέχουμε ελάχιστα από το να γίνει εθνική.
picasa_albumid=5727631362864565793
Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να πούμε την αλήθεια. Αυτό είναι το δικό μας χρέος. Οι δυσκολίες έχουν και ένα καλό. Σε αναγκάζουν, να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Να δεις κατάματα την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης υπάρχουν δύο σχολές σκέψης:
- Η πρώτη, η εύκολη, που εστιάζει στις περικοπές μισθών και συντάξεων, ευρύτερα στην μείωση του βιοτικού επιπέδου.
- Η δεύτερη, η δύσκολη που εστιάζει στην αύξηση της παραγωγικότητας, των διαθρωτικών αλλαγών και της ανταγωνιστικότητας.
Μέχρι στιγμής ακολουθούσαμε λανθασμένα την πρώτη σχολή, την εύκολη. Τη σχολή του ΠΑΣΟΚ. Που αδυνατεί να πετύχει την ανάπτυξη.
Όμως η επομένη μέρα, η μέρα μετά της εκλογές, μας καλεί όλους να δουλέψουμε περισσότερο σύμφωνα με την δεύτερη σχολή, δηλαδή να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας.
Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα επενδύσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και να πιάσουν πλέον τόπο οι θυσίες των πολιτών.
Σαφέστατα η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί αποφασιστικές λύσεις. Λύσεις που προϋποθέτουν μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Μπροστά μας έχουμε επιλογές που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που με την σειρά τους απαιτούν σκληρή δουλειά και αρκετές ρήξεις. Με την νέα σύμβαση, τον Ιούνιο, μας δίνεται μια μοναδικήευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών μεταβιβάσεων και στις δημόσιες δαπάνες.
Η αποτελεσματικότητα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα καθορίσει την προοπτική της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. Τώρα μπαίνουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, της γήρανσης του πληθυσμού, το οποίο δεν συζητάμε αρκετά, η ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αύξηση η οποία απαιτεί τομές αλλά και νέες επενδύσεις. Επενδύσεις και Ελληνικές και ξένες, και μικρές, και μεσαίες, και μεγάλες.
Τα προβλήματα της Ελλάδος είναι περισσότερο Μικροοικονομικά παρά Μακροοικονομικά. Πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη, του επιχειρηματία, του αγρότη, του μισθωτού, του συνταξιούχου.
Μόνο η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με συνέργειες, θα επιφέρει την πολυσυζητημένη πλέον Ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορεί να στηριχτεί το οικοδόμημα μας.
Το όποιο στηρίζεται σε 7 πυλώνες:
Α. Φορολογία:
Χρειαζόμαστε ένα απλό, ανταγωνιστικό, σταθερό φορολογικό σύστημα. Με σταθερό φορολογικό συντελεστή. Με συντελεστή 15% (flat-rate) για τις επιχειρήσεις. Με αυτό το ποσοστό η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι για τις επενδύσεις.
Β. Ρυθμιστικό Περιβάλλον:
Απαιτούνται επίσης μέτρα απλοποίησης του ρυθμιστικού καθεστώτος ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας . Έμφαση σε Υπηρεσίες μίας στάσης (One stop shop), στη μηχανοργάνωση και στη δημιουργία δια-λειτουργικών ηλεκτρονικών πλατφορμών. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας και υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει ποσά άνω των 4 δις.
Γ. Ρευστότητα:
Προτείναμε τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης συγκέντρωσης και συμψηφισμού όλων των οφειλών των νομικών προσώπων προς και από το Δημόσιο. Καθίσταται πλέον απαραίτητη, η ενίσχυση της πραγματικής ρευστότητας με τηναπορρόφηση του ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους τα θεσμοθετημένα εγγυητικά κεφάλαια από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Κονδύλια τα οποία μπορούν να ενισχυθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Χρειάζεται επίσης ηδημιουργία μιας καθαρά Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσα από στοχευόμενες δράσεις.
Δ. Πολιτικοοικονομική Σταθερότητα και Ασφάλεια:
Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια με την φυσική της έννοια. Σήμερα το ιστορικό κέντρο πνίγεται. Βουλιάζει στην εγκληματικότητα. Εκεί που απουσιάζει η πολιτεία, ανθούν τα ναρκωτικά, η πορνεία, το οργανωμένο έγκλημα. Τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία κλείνουν. Εκτιμάται ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31%. Αντίθετα ακμάζει το παραεμπόριο. Συνολικά ο ετήσιος τζίρος από το παραεμπόριο εκτιμάται στα 2,5 δις ευρώ. Ενδεικτικά αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες για τα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο.
Ε. Κοινωνική συνοχή:
Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία. Λείπει σήμερα η Ελπίδα στον κόσμο. Επαναφέροντας, αρχικά, τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και τα επιδόματα των πολυτέκνων μόλις βελτιωθεί λίγο η κατάσταση της οικονομίας.
ΣΤ. Παιδεία
Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους Έλληνες αλλά και να προσελκύσουμε σπουδαστές από άλλες χώρες. Επίσης η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσειςμπορεί να επιτευχθεί μέσω γραφείων σταδιοδρομίας που θα έχουν ουσιαστική λειτουργία.
Η. Δικαιοσύνη
Στην Ελλάδα απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Η βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης είναι σημαντικός λόγος ματαίωσης επενδύσεων.
Έχω σημειώσει 8 τομείς που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων. Με έμφαση σε όλους τους τομείς στην εξωστρέφεια: Ναυτιλία, Τουρισμός, Οικοδομή και Παραθεριστική Κατοικία, Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής, Μεγάλα Έργα, Αξιοποίηση Δημοσίας Περιουσίας, Ενέργεια, ΑΟΖ.
Η Ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι απαραίτητη για την χώρα. Το θέμα της έκδοσης νέου χρήματος (monetization of debt), πρέπει να το εξετάσουμε υπό το πρίσμα μιας περισσότερο αναπτυξιακής προοπτικής με δραστικότερες λύσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.
Ένα άλλο εργαλείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η έκδοση Ευρώ-ομολόγων. Κοινών ομολόγων δηλαδή για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις συνέργειες που μας επιτρέπει το μέγεθος της.
Προσωπικά, δεν πιστεύω στην Ευρώπη των δυο ή περισσοτέρων ταχυτήτων. Δεν μπορεί να υπάρχει, τέτοια Ευρώπη. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα σημεία που μας ενώνουν στην κοινή μας πορεία παράστα στοιχειά που μας χωρίζουν έτσιώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, δημιουργώντας μία πιο δυνατή Ελλάδα μέσα σε μια πιο δυνατή Ευρώπη.