Νότης Μηταράκης: «Η Χίος θα αλλάξει όψη μέσα στους επόμενους 18 μηνες»
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «ANT1 Αιγαίου 105 FM» και στους δημοσιογράφους Κώστα Κυδώνη και Γιάννη Μανωλάκη, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης.
Ο κύριος Μηταράκης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και φυσικά στα έργα της Χίου, τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους 18 μήνες το νησί θα έχει αλλάξει όψη καθώς τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα είναι ολοκληρωμένα.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε και τι ισχύει με τη ΒΙΑΛ και τη δομή στο Θόλος αλλά και στο θέμα με τα επεισόδια του 2020 στη Χίο με την έλευση των ΜΑΤ.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κύριου Μηταρακη:
Για την πρόταση μομφής: «Νομίζω ο πρωθυπουργός το έθεσε στη σωστή βάση, τονίζοντας πως δεν θέλουμε τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση. Μια σύγκριση των πεπραγμένων ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις. Αυτή η ευκαιρία δόθηκε στη Βουλή, τέθηκαν οι ξεκάθαρες διαφορές ανάμεσα σε δυο κυβερνήσεις, με τη μια να μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και μια άλλη που αντιμετώπισε απίστευτες δυσκολίες. Για τις επισυνδέσεις, σωστά το θέσατε, ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να άρει απόρρητο είναι η δικαιοσύνη. Δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο στη Βουλή που να έδειξε πως έγινε κάποια παράβαση θεσμικά. Ο κύριος Τσίπρας ανέφερε ονόματα στη Βουλή χωρίς καμία δικαστική. Ο κύριος Ράμμος έστειλε επιστολή χωρίς ονόματα. Η ολομέλεια έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε ενέργειες. Και από την επιστολή του κύριου Ράμμου, δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση νόμων σε επισυνδέσεις. Η Εισαγγελία ερευνά όσα είχαν ακουστεί. Η υπόθεση Καλογρίτσα είναι διαφορετική. Ο κύριος Καλογρίτσας ανέφερε πως παρέδιδε μαύρες σακούλες με λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικάζονται δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Αυτά ακούστηκαν στη Βουλή. Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από τη συζήτηση, από ότι μπήκε στην αίθουσα».
Για τα ονόματα που αναφέρθηκαν στις επισυνδέσεις: «Όπως φαίνεται, ο κύριος Τσίπρας πρότεινε ονόματα προς διερεύνηση. Και τίθεται το ερώτημα από πού, ο κύριος Τσίπρας και προσκείμενες εφημερίδες, έχουν πληροφορίες που δεν έχει η κυβέρνηση από την ΕΥΠ. Είναι πρόβλημα στη χώρα, ότι δεν έχουμε σεβασμό στο απόρρητο. Κάθε κλειστή συνεδρίαση, δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Φανταστείτε να ζητηθεί ποιους πράκτορες παρακολουθούμε και να δούμε τα ονόματα τους δημοσιευμένα. Η Εθνική Ασφάλεια, είναι Εθνική Ασφάλεια. Σοκαρίστηκα όταν άκουσα τον κύριο Τσίπρα να αναφέρει τα ονόματα έξι ανθρώπων, χωρίς να έχει αποδείξεις. Ποιοι παρακολουθούνται, δεν έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε. Η ΕΥΠ έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε νόμιμες επισυνδέσεις. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν νόμιμη επισύνδεση. Εδώ έχουμε δυο βουλευτές στο ειδικό δικαστήριο».
Για την πόλωση έως τις εκλογές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές ως δείγμα αδυναμίας να έχει πολιτικό λόγο. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μιλήσει ούτε για το παρελθόν, ούτε για το μέλλον, ελλείψει προτάσεων. Οι εκλογές θα γίνουν είτε Απρίλιο είτε Μάιο, δεν έχει μεγάλη σημασία. Από ότι φαίνεται θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές γιατί ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε για να υπάρχει αστάθεια και το βλέπουμε στους δήμους. Στους δήμους ήταν ξεκάθαρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορεί η μικρότερη παράταξη να προσπαθήσει να παίξει ρόλο στην απλή αναλογική. Η ενισχυμένη αναλογική, είναι μεσαίο σύστημα. Η απλή αναλογική πολύ δύσκολα προσφέρει σταθερές κυβερνήσεις. Το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δυο και τρία κόμματα, έχουν ποσοστά και αναγκάζονται να πάρουν ένα άλλο κόμμα του 3%, με ακραίες θέσεις. Ναι, είναι πρόβλημα η απλή αναλογική».
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με άλλη παράταξη: «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση, ούτε με το ΚΚΕ, ούτε με το Μέρα25, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρητικά η μόνη πιθανότητα συγκυβέρνησης είναι με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Η αυτοδυναμία της ΝΔ, είναι μονόδρομος. Δεν βλέπω πως μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα από κυβέρνηση συνεργασίας. Έχω πολύ καλή εμπειρία ως βουλευτής στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που υπήρχε εθνικός σκοπός και είχαμε πολύ καλή συνεργασία».
Αναφορικά με τις προκλήσεις της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: «Οι εξωτερικές καταστάσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρες. Είχαμε τη μεταναστευτική κρίση, είχαμε την κρίση της πανδημίας, έχουμε την πίεση στα εθνικά και θυμάστε το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 που βιώσαμε και σήμερα, η Ευρώπη είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Μπορεί να μην μας επηρεάζει από στρατιωτική πλευρά αλλά μας επηρεάζουν τα απόνερα από την παράνομη ρωσική εισβολή. Η Ευρώπη δεν είχε πρόβλημα με τον πληθωρισμό τα περασμένα χρόνια. Πήραμε πολλά μέτρα, οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις, είδαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Όλα αυτά σε μεγάλες δυσκολίες. Επί Μητσοτάκη η ανάπτυξη είναι πολλαπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποπολλαπλάσιο. Το 75% όσων μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη, είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα είναι μόλις το 5%!»
Για το μεταναστευτικό: «Έχει αρχίσει έναν διφορούμενο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των συνόρων. Εμείς φυλάμε τα σύνορά μας και μας κατηγορούν για παράνομες επαναπροωθήσεις. Δημιουργήσαμε τον φράχτη για να μην έχουμε τις ροές των περασμένων ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά απέναντί μας. Η Χίος είχε γίνει μια υπερδομή. Ζήσαμε το απόλυτο χάος. Αυτό το χάος δεν θα το ζήσουμε ξανά, δεν θα το επιτρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».
Για την «μικρή Μαρία»: «Είναι ξεκάθαρα στημένο, ουδέποτε υπήρξε αυτό το παιδί. Ντροπή τους που το ονόμασαν έτσι λόγω ότι ήταν της Παναγίας. Κατασκεύασε η οικογένεια μια ιστορία ότι πέθανε το πέμπτο παιδί τους. Δυο ΜΚΟ προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων, αλλά οι ΜΚΟ δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση, τις έχω καλέσει. Ενημέρωσα στις 30 Αυγούστου, όλους τους συναδέλφους πως ήταν ένα αφήγημα. Πλέον δόθηκε η απάντηση με κατάθεση μάρτυρα, δημοσιοποιήθηκε στην Καθημερινή. Ήταν ένα σχέδιο να αμαυρωθεί η χώρα και να πιεστεί η χώρα να σταματήσει να φυλάει τα σύνορά της. Υπάρχουν δυο ΜΚΟ που εμπλέκονται, σε αυτές τις ΜΚΟ υπάρχουν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διασύνδεση. Τι ακριβώς ρόλο έχουν παίξει, έχω τοποθετηθεί και περιμένω να δώσουν απαντήσεις».
«Είχαμε 92.000 σε 121 δομές και τώρα έχουμε 15.000 σε 33 δομές. Έχει μειωθεί ο προσφυγικός πληθυσμός και έχουν φύγει περισσότεροι από όσοι έχουν έρθει στη χώρα», πρόσθεσε.
Για την ΒΙΑΛ και το ΚΥΤ Θόλος: «Οι αποφάσεις για το Θόλος είναι υπέρ της Κυβέρνησης. Αποφάσισε το ΣτΕ και έχει λήξει το θέμα της άδειας. Ως προς το θέμα της έκτασης, ο Δήμος ισχυρίστηκε πως είναι δικός του αλλά το πρωτοδικείο αποφάσισε πως είναι πως ο χώρος είναι του ελληνικού δημοσίου. Εκκρεμεί η απόφαση για τον τρόπο πρόσβασης. Η ΒΙΑΛ για να κλείσει, πρέπει να λειτουργήσει μια νέα δομή. Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε τις δομές εκτός αστικού ιστού. Το κάναμε στη Σάμο, το κάναμε στη Λέσβο, στη Χίο το θέμα έγινε πολιτικό, ο δήμος με αποφάσεις έχει κινηθεί δικαστικά και καθυστερεί το έργο».
«Ο δομές πρώτης καταγραφής είναι χρόνια, πάντα υπήρχαν στα νησιά, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Φυλάκιο είναι πάνω στη γραμμή. Δεν γίνεται να μη γίνονται οι καταγραφές στο σημείο εισόδου. Οι ροές δεν είναι κάτι νέο, απλά παλιά ερχόντουσαν 100 άτομα το χρόνο και μετά χιλιάδες. Όταν ο αριθμός μεγάλωσε και υπάρχει αστάθεια, λόγω του γείτονα, και θα υπάρχει και τις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε 33 δομές, μόνο έξι είναι στα σύνορα και όλες οι άλλες είναι στην ηπειρωτική χώρα», συνέχισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Για τα ΜΑΤ στη Χίο: «Έχω συνολική ευθύνη για κάθε δράση της κυβέρνησης, είμαι μέλος της. Ανεξάρτητα αν κάτι είναι ή δεν είναι αρμοδιότητά μου. Η λογική το ήξερα ή δεν το ήξερα, δεν υπάρχει για υπουργό. Έχω πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης. Δεν θέλω να επιστρέψω στα γεγονότα του 20 αλλά θα το κάνω. Είχαμε δυο γεγονότα που έρχονταν. Ήταν η πανδημία και το δεύτερο ήταν, πολύ σημαντικό και στηρίχτηκε στην ΕΥΠ. Βλέπαμε την Τουρκία πως κάτι ετοίμαζε, το είχαμε. Δεν μας αιφνιδίασαν. Το ξέραμε. Όταν η κυβέρνηση είχε την αγωνία και ήθελε να κλείσει τη ΒΙΑΛ ταχύτατα και δεν μπορεί να φυλαχτεί, είχαμε την πληροφορία πως θα υπήρχαν βίαια ξεσπάσματα και μάλιστα είχαν αυτοσχέδιες ρουκέτες προς το Έπος. Έπρεπε να φυλαχθεί το εργοτάξιο, όχι να χτυπηθεί κόσμος. Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για μια επικείμενη κρίση. Μου έγραψε κάποιος σε μια εφημερίδα, ένας καθηγητής από το Βροντάδο, πως αν ο κύριος Μηταράκης έκανε αυτό και αυτό θα ήταν πολύ δημοφιλής. Και απάντησα ‘τέτοιους βουλευτές θέλετε; Που δεν λύνουν τα προβλήματα και τα πασπαλίζουν;’. Είπαμε θα λύσουμε τα προβλήματα. Περιμένω από τον κόσμο να κρίνει τι υποσχέθηκα, τι έκανα και να κάνουμε λογαριασμό».
«Τα έργα της γενιάς μας»
Στη συνέχεια ο κύριος Μηταράκης, ρωτήθηκε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο, ανάμεσά τους το νέο αεροδρόμιο, το φράγμα Κόρης Γεφύρι, το τελωνείο αλλά και το νέο δικαστικό μέγαρο.
Αναφορικά με την πορεία των έργων και τον ΦΠΑ σε Ψαρά και Οινούσες: «Ο κύριος Τσίπρας πήγε και έδωσε τον νησιωτικό ΦΠΑ στους Ευρωπαίους. Από 1/1/2025 εχουμε το δικαίωμα να τον επαναφέρουμε στα μικρά νησιά. Δεν ξέρουμε πως, αλλά μπορώ να υποσχεθώ στα Ψαρά και στις Οινούσσες, πως θα επαναφερθεί το 2025. Το θέμα του ΦΠΑ στα μικρά νησιά είναι στόχος τετραετίας. Στόχος είναι να δούμε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τι μας εμπόδισε στη Χίο; Το Μεταναστευτικό. Δεν είναι πλέον πρόβλημα. Το ΦΠΑ, το λύσαμε. Το τρίτο είναι τα έργα, το τέταρτο είναι το χωροταξικό. Έχουμε απαγορεύσει στη νότια Χίο να μην έχουμε επενδύσεις. Έχουμε βγάλει τα μάτια μας μόνοι μας, δεν αφήνουμε τα νέα παιδιά να βρουν δουλειά στο νησί. Είδαμε πως νέα τράπεζα άνοιξε στη Χίο. Ο μεγάλος στόχος είναι το αεροδρόμιο. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία θεμελίωσης για μια νέα αίθουσα αναχωρήσεων. Στόχος είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ο διάδρομος, έκλεισε η χρήση του, ώστε να είναι έτοιμος ο νέος. Το νέο αεροδρόμιο το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο. Για το τελωνείο, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να βγει η άδεια και φαίνεται πως μέσα στο 2024 θα είναι έτοιμο. Το δικαστικο Μέγαρο θα είναι έτοιμο τέλη 2023, αρχές του 2024. Το Κόρης Γεφύρι, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Όλα τα έργα αυτά μέσα σε 18 μήνες θα είναι έτοιμα».
Για τους μαστιχοπαραγωγούς: «Με απόφαση της Κυβέρνησης, έχουν 50% μείωση στον φόρο εισοδήματος μετά από δική μου παρέμβαση. Οι μαστιχοπαραγωγοί πλήρωνα υψηλό φόρο εισοδήματος και πλέον υπάρχει κίνητρο για τα νέα παιδιά. Έγιναν συσκέψεις με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας. Θα δούμε σίγουρα αλλαγές στο μέλλον».