Μηταράκης: Υποκριτική η στάση της Γερμανίας να θεωρεί ότι ο ανθρωπισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών πρώτης υποδοχής
Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της Γερμανίας ο βουλευτής Χίου και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Χίος» του Ράδιο Αλήθεια.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «η στάση της Γερμανίας είναι προφανώς υποκριτική. Από τη μία, σας θυμίζω τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βρεθήκαμε αντικείμενο κριτικής από τη Γερμανία – από αυτή την Κυβέρνηση της Γερμανίας, για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Και τώρα έρχεται η Γερμανία και η ίδια αναγνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει από τις μεταναστευτικές ροές και ζητάει η ίδια να κάνει αυτό που κατηγορούσε εμάς. Να κλείσει τα σύνορά της. Αυτό είναι μία υποκρισία της Γερμανίας. Θεωρεί ότι ο ανθρωπισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών της πρώτης υποδοχής. Και είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη πόσο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι χώρες του οργανωμένου μεσογειακού νότου, των χωρών του Med5, πιεστήκαμε από το μεταναστευτικό τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουμε σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος».
«Προφανώς, η πολιτική της Γερμανίας θα την απομονώσει σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παραμένει το ζήτημα ότι αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Ασύλου, η πραγματικότητα είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτών που προ δεκαετίες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Γενεύης. Δυστυχώς, πλέον το άσυλο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανθρώπους που μετακινούνται για οικονομικούς λόγους και από κυκλώματα λαθροδιακινητών, και άρα η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μία πιο αυστηρή πολιτική. Πάντως, το δεδομένο είναι ότι η χώρα μας έχει καταφέρει και να περιορίσει ουσιαστικά τις ροές και να μειώσει κυρίως τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και σας θυμίζω, ότι όταν ανέλαβα το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2023, αυτοί ήταν οι δύο στόχοι μου, η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ως προς το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η Περιφερειακή Ευρώπη υποφέρει από τα λάθος μηνύματα που στέλνει η Κεντρική Ευρώπη. Η Γερμανία, σας θυμίζω, με την τρέχουσα Κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Πρασίνων, θεσμοθέτησε ότι οι πρόσφυγες θα παίρνουν ταχύτερα γερμανικά διαβατήρια. Έχει μία πολύ γαλαντόμα πολιτική στους πρόσφυγες. Αυτό λειτουργεί προφανώς ως «μέλι». Κάποιος πρόσφυγας στη Γερμανία, για παράδειγμα, που δεν δουλεύει μπορεί να παίρνει τα διπλάσια ή τα τριπλάσια από έναν πρόσφυγα στην Ελλάδα, που είναι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο δουλεύοντας σε μία αγροτική καλλιέργεια. Γιατί λοιπόν, ο πρόσφυγας να μείνει στην Ελλάδα και να δουλέψει στο χωράφι με 800 ευρώ, όταν μπορεί να παίρνει 2.000-3.000 ευρώ κοινωνική παροχή στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Σουηδία; Αυτή η κοινωνική πολιτική της Κεντρικής Ευρώπης, που λειτουργεί ως «μέλι», δημιουργεί τελικά πρόβλημα στις χώρες πρώτης υποδοχής, γιατί αν δεν υπήρχαν αυτά τα κίνητρα, δεν θα υπήρχαν οι ροές σε εμάς. Και έρχεται τώρα η Γερμανία, και εδώ είναι η υποκρισία, να κατηγορήσει εμάς για τις ροές, ενώ οι ροές ήταν αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής.
«Αυτό που προσπαθεί η Γερμανία και ήλπιζαν ότι θα κάνουν, είναι ότι θα απομονώσουν τον ευρωπαϊκό νότο, ως χώρο υποδοχής προσφύγων. Κάτι προφανώς, που η Ελλάδα δεν δέχεται. Δυστυχώς, η Συνθήκη του Δουβλίνου που έχει υπογραφεί πριν τριάντα χρόνια, υπογράφτηκε σε εποχές πολύ χαμηλών ροών, που τότε δεν ήταν και αντικείμενο συζήτησης αυτό που ονομάζουμε ευθύνη χωρών πρώτης υποδοχής, και καταφέραμε στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, για πρώτη φορά σε νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όχι όσο αποτελεσματικά έπρεπε επί του αποτελέσματος, αλλά αποτελεσματικά επί της νομικής βάσης – να καθιερώσει την έννοια της υποχρεωτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την αναγνώριση ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα, που αφορά και τους 27», σημείωσε αναφορικά με το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης.
Ως προς τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «πρακτικά, αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι δεν υπάρξει άμεση επίπτωση. Είχε γίνει μία προσπάθεια της Γερμανίας και παλαιότερα, και επί των ημερών μου. Τα Γερμανικά Δικαστήρια έχουν κρίνει ότι για να φύγει κάποιος από τη Γερμανία και να πάει σε άλλη χώρα, πρέπει η άλλη χώρα να του εξασφαλίσει σημαντικές κοινωνικές παροχές. Η απάντησή μου εμένα στους Γερμανούς ήταν ότι αυτό το επίπεδο κοινωνικού κράτους, η Ελλάδα δεν το υποστηρίζει για τους δικούς της κατοίκους. Δεν δίνουμε δωρεάν σπίτια σε όλο τον κόσμο, ούτε δίνουμε τεράστια επιδόματα σε όλον τον κόσμο. Και προφανέστατα, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να υπάρχει μία διαφορετική κοινωνική πολιτική για τους πρόσφυγες σε σχέση με τους Έλληνες. Και κατά συνέπεια, εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητάνε τα Γερμανικά Δικαστήρια, ως προαπαιτούμενο για να εγκρίνει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, και για αυτό δεν γίνονται επιστροφές».
Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης Σολτς, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «θα ήθελα να ανατρέξετε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Σόλτς, και ένα από τα βασικότερα πράγματα που ανακοίνωσε είναι η επιτάχυνση της αποδοχής της γερμανικής υπηκοότητας στους πρόσφυγες. Το θέμα είναι πρωτίστως και ιδεολογικό. Υπάρχει στην Ευρώπη, μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Αριστερά – και σας θυμίζω ότι όταν ήμουν υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, πιο πολύ πίεση δεχόμουν από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Αριστερά για την αυστηρή πολιτική παρά από την Τουρκία. Θυμάστε τι βιώναμε και πόσες φορές είχα εμφανιστεί ο ίδιος σε ακρόαση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσω σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα: